Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.11.2015.
08:30
J. L. Petković - Vesti A

Posledice poraza Prištine u Unesku (1): Za kim zvone kosovska zvona?

Iako je dragocen, uspeh Srbije u zaustavljanju prijema Kosova u Unesko predstavlja samo dobijenu bitka, ali ne znači i konačnu pobedu. Dok se tog ponedeljka u svim beogradskim medijima iščitavalo koje su sve države u Parizu podržale našu vladu, a kod kojih nećemo na more, Radio Goraždevac je javio da je u povratničkom selu Siga kod Peći zapaljena kuća Maksima Jašovića.

A. Čukić
Hoće da ga proglase nepoželjnom osobom: Sava Janjić, iguman Visokih Dečana

Srećom, u njoj nije bilo nikoga, ali šačici Srba koja je tu opstala tumačenje te poruke nije bilo potrebno. Iz glavnog grada Francuske, gde je održana Generalna konferencija Uneska, situacija se, pravo do Jarinja, zategla i na administrativnim prelazima sa KiM, pa su putnici našem listu javljali da su, naročito na severu, odjednom pojačane kontrole kosovske policije.

Usledili su verbalni obračuni sa sveštenstvom, pa je direktor Odeljenja za javne komunikacije u kosovskom Ministarstvu za dijasporu Ljorik Pustina poručio igumanu manastira Visoki Dečani da ga treba proglasiti "nepoželjnom osobom na Kosovu".

Dva dana kasnije, znak Uneska sa zidina oko zadužbine Stefana Dečanskog i cara Dušana, iz 14. veka, odnele su nepoznate osobe. Isto tako, kosovskoj policiji je promaklo da utvrdi ko je putokaze ka manastiru, od centra grada u kome je na vlasti stranka Ramuša Haradinaja, a kraj kojih oni stalno patroliraju, precrtao crnim sprejem.

Večiti strah od Samoopredeljenja

- Očekujem pogoršanje situacije i mislim da su toga svesni i Albanci. Ekstremizam prema Srbima bi bio kontraproduktivan i oni ga uglavnom kontrolišu. Smatram da će biti određenih incidenata koji ne bi smeli da prerastu u ozbiljnije nasilje, mada se tu ne isključuje politička zloupotreba od strane ultradesničarskog Samoopredeljenja koje uvek u ovakvim situacijama pokušava da napravi haos na Kosovu - ističe Predrag Radonjić.

Na sve to, Ustavni sud Kosova jednoglasno je suspendovao Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, najvažniji dogovor za Srbe postignut u Briselu. Za takvo rešenje glasao je i sudija Ivan Čukalović, koji osim iz Prištine istovremeno prima platu i iz srpskog budžeta, i studente uči međunarodnom pravu kao profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Kako je ZSO najvažniji i najsuštinskiji razlog zbog koga su Srbi ušli u koalicionu vladu u Prištini, a i ključni argument zbog kojeg ih je Vučić "stisnuo" da izađu na kosovske izbore, nije teško zaključiti da je u četiri dana od pobede Beograda u Parizu nad srpskom zajednicom na Kosovu održana pokazna vežba.

A Evropa na sve to ćuti. U Evropskoj komisiji ne žele da komentarišu stopiranje sporazuma čiji su oni garant. Jedino se oglasila potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, koja je, kao i svi dosadašnji izvestioci za Kosovo, išla niz dlaku albanskoj političkoj eliti, ne mareći za realnost. Ako Ustavni sud Kosova konačno suspenduje sporazum, onda bi dogovor trebalo menjati, kaže Lunačekova.

Dobra vest je da će Srbija u naredne četiri godine biti u Izvršnom odboru Saveta Uneska, koji je na neki način "vlada" te organizacije. Tako će, pojašnjava ambasador Darko Tanasković, "aktivno učestvovati u odlučivanju u svim domenima delovanja Uneska". Ali, aktivna će biti i Priština. Jer, ako građanima nikako ne može da ponudi izlazak iz bede i nemaštine, mora da im da bar ono što je tuđe, pa makar i lobiranjem, ne žaleći novca. Neki od sagovornika "Vesti" idu toliko daleko da veruju da će Priština krenuti u sprovođenje projekta "Pravoslavne crkve Kosova".

Albanci neće tako lako odustati od namere da ponovo "prođu" u Unesko i sasvim je sigurno da će tu biti povećanih pritisaka zapadnih zemlja na Srbiju. Kada govorim o tome mislim da se pitanje kulturne baštine može prebaciti na teren dijaloga u Briselu, što samo po sebi ne mora da bude dobro. Jer, to prenošenje na stranu EU će značiti da će Srbija morati da napravi određene ustupke u odnosu na ovo što sada ima, a to je kulturna baština na Kosovu zavedena pod imenom Srbije, kaže Predrag Radonjić, autor TV serijala "Čuvari baštine", o uništavanju srpskih svetinja od 1999. do 2014. godine.

Nezreo potez

- Odluka Kosovskog ustavnog suda da suspenduje sporazum dan nakon odluke o Unesku je perfidan potez koji se može tumačiti kao nedovoljno zrela, ali i reakcija koja pokazuje frustriranost i sumnju da Ustavni sud nije najviši nezavisan pravni organ - kaže Slavko Simić, predsednik Srpske liste na KiM.

Dugo se čekalo na emitovanje dokumentarca u kome se govori o albanskim težnjama da prisvoji srpsku baštinu. Sve dok nije dogorelo do Uneska.

- Nažalost, čini mi se da je samo kod malog broja ljudi postojala svest o ozbiljnosti tog problema. Zajedno sa sagovornicima sam pokušavao da na svaki način alarmiramo našu političku elitu i javnost. Strahujem samo da se nakon naše pobede u Parizu to pitanje ponovo ne gurne u stranu - dodaje Radonjić.

Unesko je organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija. Na njenoj listi svetske baštine, sa područja KiM, nalaze se četiri srpska manastira - Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, crkva Bogorodica Ljeviška i Gračanica, u kojoj je nedavno obeležena ktitorska slava posvećena kralju Milutinu. Nakon odluke u Parizu, Srbi su u velikom broju slavili u Leposaviću, Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici i Gračanici. Tri dana kasnije, na liturgiji koju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, crkva je bila poluprazna.

Pritisci na Srbe u kampanji lobiranja Kosova za članstvo u Unesko bili su manji od uobičajenih. Videlo se da Priština želi da se "našminka" pred glasanje. Međutim, kako je "Kosovo" (čitaj "međunarodna zajednica zapadnih zemalja") doživelo prvi poraz nakon mnogo godina, pritisci su se pojačali, upozorava Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma.

Sutra - Posledice poraza Prištine u Unesku (2): Priština pravi svoju pravoslavnu crkvu
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online