Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.09.2015.
08:30
D. Dekić - Vesti A

Koliko ima srpske dijaspore (4): Zemlja bez pameti

Srbija je u 19. veku znala gde joj je pamet i kako da je vrati kući, dok danas o tome nema pojma, jer ne poseduje statističku evidenciju o emigraciji, kaže stručnjak za migracije Vladimir Grečić.

A. Čukić - Vesti
Vladimir Grečić

On alarmira da je u srpskoj dijaspori udeo visokoobrazovanih u porastu, što je, kako je ocenio, za državu više nego zabrinjavajuća činjenica, jer ne samo da u svet odlazi srpsko znanje, već i mladost.

- Odlaze oni koji su ostvarili najveća dostignuća i najveće rezultate u radu i to ne samo na evropski prostor. Atraktivni su za poslodavce: mladi su, znaju jezik zemlje domaćina, imaju relevantno profesionalnu obučenost i iskustvo, tako da se lako mogu nakon završetka studija integrisati u privredu i društvo - objašnjava Grečić.

Sve veći je broj i onih koji idu van granica odmah po završetku studija u Srbiji.

- Broj građana Srbije s doktorskom titulom samo iz oblasti prirodnih nauka i inženjerstva na univerzitetima SAD, u periodu od 1982. do 2011, premašuje 1.000. Nažalost, četiri petine ukupnog broja nastavlja da radi i živi u toj zemlji. Edukacija stručnjaka je veoma skupa, tako da Srbija gubi svoje dragocene ljudske resurse - ističe ovaj veliki problem.

Grečić ukazuje da je neverovatno da je skoro 70 odsto ukupne srpske inteligencije 19. veka obrazovano u inostranstvu, ali je država znala gde su i uspevala je sve da ih vrati u domovinu.

- To je bio rezultat usklađenih napora tadašnje zemlje da ulaže u obrazovanje. Te investicije su daleko prevazilazile današnji nivo izdvajanja za obrazovanje - pojašnjava Grečić.

Beže i naučnici i vozači

Uz visokoobrazovane idu i ostali stručni kadrovi. Među njima i dobre zanatlije, a Beogradom kruži priča da je samo u jednom od pogona Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, proteklih dana otkaz dalo 28 najboljih vozača. Oni su pronašli posao u zemljama Zapada gde su plate vozača višestruko veće.

On se poziva na podatke dr Ljubinke Trgovčević da je u 19. veku srpska vlada izdvajala 5,5 odsto godišnjeg budžeta za obrazovanje, a svega 3,7 odsto za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Važno je istaći da je tadašnja srpska elita tačno znala gde se njeni studenti obrazuju i koliko dugo su studirali i radili u inostranstvu. Jednako je važna činjenica da su se svi srpski studenti u inostranstvu u pretprošlom veku vratili u Srbiju - ističe ovaj stručnjak za migracije.

Nasuprot ovakvoj istoriji, početak 21. veka je porazan, jer nema odgovarajuće nacionalne strategije u oblasti elitnog obrazovanja, ni zbirnih podataka o tome koliko je danas mladih ljudi u inostranstvu i koliko se njih vratilo kući nakon sticanja inostrane diplome. Posledica toga su međunarodne analize koje pokazuju da nadležni državni organi ne posvećuju dovoljno pažnje talentima koji odlaze.

- To se može zaključiti iz izveštaja Svetskog ekonomskog foruma po indikatoru "odliva mozgova". U poslednjem Izveštaju, a za protekle dve godine uvedena su dva nova indikatora: kapacitet zemlje za zadržavanje talenata, prema kojem je Srbija na 146. poziciji, i kapacitet zemlje za privlačenje talenata, gde je Srbija na pretposlednjem mestu od 148 zemalja - iznosi ovaj stručnjak poražavajuće podatke.

Sutra - Koliko ima srpske dijaspore (5): Dijaspora deli 13. platu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online