Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.08.2015.
08:06
J. Arsenović - Vesti A

Urušavanje duha starog Beograda (5): Hazarska sudbina srpskih birtija

Znate li vi, retorički nas pita Petar Pavlović, u kafanskom svetu poznat kao Pera Ćano, da u Beču i danas postoji kafana sa samo tri stola? A Beč je, veli, čudo od grada, koji drži do tradicije i u čijem centru i danas postoji kafana u kojoj se na stari način spremaju bečke šnicle. A neće biti da carska prestonica nema prihode od turista ili da kaska za vremenom, neutešan je 89-godišnji geolog koji se nikada nije bavio izučavanjem zemljine kore, ali jeste prodajom fudbalera, i to kao pionir u ovoj raboti. Amaterski - naglašava. Velibor Vasović je tako uz njegovu pomoć zaigrao u slavnom Ajaksu za 50.000 dolara.

V. Sekulić
Primenimo bečki recept: Petar Pavlović

- Moj prijatelj, pokojni Muharem Pervić umeo je da kaže da je najveći ljudski izum kafana. Pa, čekaj, zar nije vatra, parna mašina, struja, pitam ga, a on odmahuje glavom: "Ne, to je kafana" - priseća se Ćano, tugujući zbog hazarske sudbine srpskih birtija dok ispija kafu u bašti Male Vltave.

Odmah pored bivšeg Orača, gde je prethodno stolovala čuvena Vltava, a sada se nalazi prodavnica Idea, još uvek opstojava Mala Vltava.

Bircuz, prepoznatljiv po pijancima koji bi već od šest sati ujutru bili spremni za "žestinu" uz po koje kuvano jaje, sada je lepo uređen kafić sa elementima starine.

Na toj patini koja se očitava u ponekoj staroj stolici insistirao je menadžer Željko Nikolić, svestan koja su sve poznata imena pohodila kafanu.

Željko nam pokazuje ćošak preuređenog kafanskog prostora na kome je samo mesec dana pre nego što je pao u krevet i potom nas zauvek napustio, sedeo ćutljivi Đuza Stojiljković, nekada, kao Rodoljub Rođa Petrović, najomiljeniji zet bivše Juge.

Tu je svraćao i Miloš Crnjanski, najveći pesnik među srpskim piscima i velika prznica kojem nije bilo strano da za kafanskim stolom započne kavgu. Vltava - i ona velika i mala - bile su u suterenu zgrade u kojoj je pisac "Seoba" proveo svojih poslednjih deset godina života, ubrzo nakon što se 1965. iz emigracije vratio u Srbiju.

I dok mladi ugostiteljski upravnik s trezvenom realnošću menadžera gleda na komšiluk supermarketa, jer "bolje da se prostor izda nego da zvrji prazan", stari gosti ne kriju razočaranje što na adresi Makenzijeva 81 više nema ni Vltave ni Orača.

Saradnja sa češkim ugostiteljima

Pera Ćano kaže da je kafana Vltava nastala kao deo projekta saradnje između jugoslovenskih i čeških ugostitelja. Tu je prvobitno bila kafana sa jelima koje su pripremale češke kolege. I obrnuto, beogradski ugostitelji imali su svoj adekvatan odgovor u Pragu. Onda je Vltava iseljana, a na njeno mesto je preseljen Orač, uz obećanje da će, kad se napravi nova zgrada na uglu Kneginje Zorke i Bulevara oslobođenja, Orač vratiti na staru adresu. To se nije desilo, a u prizemlju nove zgrade pri kraju Ulice kneginje Zorke osvanuo je kafe sa kubanskim cigaretama, dok Orača od 1. avgusta više definitivno nema ni na jednoj beogradskoj adresi.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online