Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.07.2015.
08:30
J. L. Petković - Vesti A

Bivši oficir Kfor-a: Srbija je moj drugi dom

Kristijan Kaš u Beograd je došao prvi put u decembru 2000. godine. Bio je oficir Kfora, a onda se izvinio Srbiji. Pre tri godine je priveden tokom vidovdanskog parastosa na Gazimestanu i osuđen za narušavanje javnog reda i mira. Kosovski policajci su mu iz torbe izvukli, zgužvali i bacili majicu sa srpskom zastavom. Kristijan je tada odlučio da živi u Beogradu, ali se sada ponovo seli. Ide u Norvešku gde se nada da će političkim radom pomoći svojoj "drugoj otadžbini".

A. Čukić
Kristijan Kaš, novinar, pisac i bivši oficir Kfor-a

Kakvi su Vaši utisci o Srbiji?
- Iako sam sto odsto Norvežanin i volim svoju zemlju, Srbija mi je kao drugi dom. To osećanje nikada neće nestati.

A Kosovo, radio si tamo?
- Ne vidim da Kosovo može krenuti napred pre nego što tamošnji Albanci shvate da bivši pripadnici OVK nisu heroji. Sanjam o nekoj vrsti konfederacije bivših jugoslovenskih republika i pokrajina. Naravno, to nije realno, ali bi bilo dobro imati konfederaciju Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova. U idealnom slučaju, Hrvatska bi trebalo da budu deo takve konfederacije, ali u sumnjam da će to biti moguće zbog EU.

U kakvom je stanju srpska zajednica na Kosovu?
- Lako je imati oštru retoriku iz Beograda, ali oni ne znaju kako izgleda živeti u jednoj od srpskih enklava. Srbi na Kosovu će morati da pronađu način za koegzistiraju sa vlastima u Prištini, ali naravno, Srbija nikada ne treba da prihvati nezavisnu državu Kosovo.

Bio si hapšen na Kosovu?
- To dosta iritira, ali još gore je ugrožavanje moje privatnosti. Oduzeli su mi kompjuter na 14 dana, kopirali su hard disk. To je upozorenje svima, naročito novinarima sa kim imaju posla.

Odlazite u Norvešku, šta ćete tamo raditi?
- Malo je stvari koje možete da radite kao novinar. Radiću na mojoj kandidaturi za norveški parlament u 2017. Trenutno sam šef informisanja konzervativne stranke Demokrate Norveške. Na nacionalnoj konvenciji u februaru iduće godine nadam se da ću biti kandidat za lidera partije. Ako budem izabran u parlament u Norveškoj, predložiću da menjamo našeg ambasadora u Prištini. Norveško priznanje Kosova nije imalo nikakve drugu svrhu nego da se dodvori SAD.

Oficirsko izvinjenje

U Beogradu ne bih ostao da nije bilo mog najboljeg prijatelja Samuila Petrovskog. U početku sam ostao zbog prijateljstva, ali sam produžio boravak nakon što sam 24. marta 2011. uputio javno izvinjenje srpskom narodu kao bivši oficir NATO za naš neuspeh u zaštiti manjina na Kosovu.

Suze zbog Maslovarića

Otkad sam upoznao porodicu Maslovarić, koja živi u izbegličkom kampu Resnik na periferiji Beograda, suze mi lakše poteku nego inače. To je nešto sa čim moram da živim do kraja života.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online