Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 01.01.2015.
11:32
Beta A

Ceo svet slavio Novu godinu

Nova 2015. dočekana je spektakularnim vatrometima i proslavama širom sveta, od Novog Zelanda i Australije, preko Japana, Kine i Indonezije, do evropskih zemalja i Amerike.

Beta/AP/Y. M.
Spektakularan vatromet u Londonu
 

U Šangaju je proslava, međutim, završena tragično jer je u ogromnoj gužvi koji je izazvala velika grupa ljudi, najmanje 35 osoba stradalo, dok ih je više od 40 povređeno.

Nova godina je prvo stigla na kiribatska Linijska ostrva 31. decembra u 11.00 po srednjoevropskom vremenu, a na kraju stiže u državi Samoa, u Tihom okeanu 1. januara u 12.00.

Sidnej je prvi od većih gradova dočekao Novu godinu, tradicionalnim vatrometom i pirotehničkim spektaklima iznad Sidnejskog mosta i Opere. Dočeku je prisustvovalo rekordnih 1,6 miliona ljudi, a glavni događaj u ponoć po lokalnom vremenu bilo je je osvetljenje cele luke.

U Evropi je slavlje otvoreno u Moskvi spektakularnim vatrometom. Predsednik Rusije Vladimir Putin u svojoj novogodišnjoj poruci rekao je da ta zemlja i SAD dele zajedničku odgovornost za mir u svetu.

Beta/AP/D. T.
Slavilo se i u Rusiji: Vatromet iznad Moskve
 

Za Litvaniju prelazak u 2015. znači i ulazak u evro zonu, kao 19. članice grupe koja deli zajedničku monetu u EU. Susedna Letonija istovremeno preuzima šestomesečno predsedavanje Uniji.

Svečanostima ili koncertima dočekana je Nova godina i u Parizu, Berlinu, Barseloni, Londonu i drugim evropskim gradovima.

Pored tradicionalnog novogodišnjeg festivala, građani Džakarte održali su molitvu za žrtve avionske nesreće u Javanskom moru. Gradonačelnik Surabaje, odakle je bila većina putnika aviona koji se srušio, zabranio je bilo kakvu novogodišnju zabavu.

Na najvišoj zgradi na svetu, Burdž Kalifi u Dubaiju, instalirano je oko 70.000 LED panela na kojima su u ponoć prikazivane slike državnog vođstva uz spektakularan vatromet.

Beta/AP/A. W.
Peking: Proslava u Olimpijskom parku
 

Pripreme za novogodišnje slavlje posmatrao je tim iz Ginisove knjige rekorda, jer se očekuje da bude postignut rekord u najvećoj fasadi osvetljenoj LED sijalicama. Dubai je prošle godine upisan u Ginisovu knjigu za najveći vatromet na svetu.

Peking je centralnu proslavu organizovao u Olimpijskom parku, kako bi privukao pažnju na svoju kandidaturu za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.

U budističkim hramovima širom Japana tačno u ponoć zvona su udarila 108 puta kako bi podsetila ljude na 108 grehova i iskušenja.

Beta/AP/C. R.
Proslava u Njujorku: Tradicionalno spuštanje kugle, kiša konfeta i "New York" Frenka Sinatre
 

Milion ljudi je na njujorškom Tajms skveru Novu godinu dočekalo gledajući tradicionalno spuštanje kristalne kugle uz kišu konfeta i pesmu "Njujork, Njujork" Frenka Sinatre.

U Njujorku, Bostonu i još nekim američkim gradovima poslednje veče stare godine održani su protesti zbog nedavnog ubistva nenaoružanog crnca, za koje je odgovoran policajac oslobođen tužbi. Demonstranti nisu izazvali veće nerede, niti je bilo hapšenja.

U Bagdadu je samo u novogodišnjoj noći ukinut policijski čas, koji je na snazi više od 10 godina, kako bi Iračani 2015. mogli da dočekaju na ulicama prestonice. Vlasti su, ipak, zatvorile ulice u centru grada za saobraćaj, iz predostrožnosti zbog mogućeg bombaškog napada Islamske države.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.01.2015. 12:00
Све што боли и мржњу ствара нека носи година стара а много љубави,среће и лепих снова нека донесе година нова.........Пита унук деду : - Дедо,шта ти је драже,дочек Нове године или секс ? - Дочек Нове године . - А зашто ? - Чешћи је .. Замоли Пироћанац комшију да 31 децембра негде пред поноћ дође под његов прозор и испали три-четри метка у ваздух.Кад се приближила поноћ,комшија се пришуња прозору и испали три хица у ваздух,а Пироћанац на то закука : Леле децо,убише нам Деда Мраза .
Četvrtak 01.01.2015. 15:33
Jel i ovi što ratuju-a da oni nisu svet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online