Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.12.2014.
05:17
B. Đ. A

Kina, velesila 21. veka (3): Tajne sahrane i otmica devojaka

Veliki broj Kineza je proteklih decenija krenuo trbuhom za kruhom u razvijene zemlje Evrope, Australije i Severne Amerike. Iako su dobri građani koji ne prave velike probleme, oko njih se godinama prave teorije zavere.

AP
Kineze ne sahranjuju u Srbiji. Njih porodica kremira i pepeo se šalje u rodno mesto u Kini (Ilustracija)
 

Naime, u Srbiji, Italiji, Nemačkoj i ostalim zemljama često su se mogle čuti priče kako Kinezi ne umiru, odnosno da kada umru, njihova tela se tajno sahranjuju, a njihovo mesto zauzme drugi Kinez. Kao dokaz se navodi činjenica da nema nijednog kineskog groba u ovim zemljama. Takođe, ponekad su se u tabloidnoj štampi pojavljivale informacije kako otimaju žene u svojim radnjama i prodaju u roblje.

"Vesti" su istraživale ove informacije, koje su se kao većina tračeva pokazale kao neistinite. Tako u Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, koji obavlja obdukcije preminulih, kažu da su imali slučajeve umrlih Kineza.

- Oni se, kako smo saznali, ne sahranjuju u Srbiji. Njih porodica kremira i pepeo se šalje u rodno mesto u Kini. Zbog toga i nema grobova Kineza u Srbiji. Na kraju krajeva, i Kinezi koji dolaze da rade kod nas su vrlo mlada populacija i smrtnost među njima je niska. Zabeležili smo samo nekoliko slučajeva gde su preminuli kineski državljani - kažu u ovom institutu.

I u srpskoj policiji kažu kako su ove informacije netačne i napominju da su vodili istragu oko najveće "teorije zavere" oko Kineza - da navodno kidnapuju Srpkinje i prodaju ih u belo roblje. Često se pojavljuju priče kako mlada devojka uđe u kinesku radnju, krene u kabinu za presvlačenje, gde nestane, odnosno bude oteta i tajnim tunelima odvedena iz radnje i prodata.

- Čuli smo za tu priču još pre nekoliko godina i krenuli da je istražujemo. Otišli smo do osobe koja je tvrdila da je videla kako nestaje devojka u kineskoj radnji. Međutim, ona nam je rekla kako, u stvari, nije to baš videla, već je to čula od svoje strine. Otišli smo do strine koja je kazala da joj je to ispričala komšinica. Odvela nas je i do komšinice, koja takođe nije to videla, već je čula od tetke. Tako smo prošli 11 ruku dok nismo došli do studentkinje iz Aranđelovca koja radi u jednom butiku i koja nam je rekla da nije videla nikakvu otmicu, već joj je to ispričala žena koja je došla u kupovinu. Tu se trag ohladio. Svakako da bismo znali da se tako nešto dešava, ali nemamo podataka da je porodica prijavila bilo čiji sličan nestanak - kažu u beogradskoj policiji za "Vesti".

SUTRA - Kina, velesila 21. veka (4): Procvat na muci i znoju seljaka

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online