Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 18.12.2014.
07:00
D. Dekić - Vesti A

Peking investira u sebe, a ne u Beograd?

Srbija bi od Kine mogla videti kredite pre nego investicije, ali ni to izgleda ne ume da iskoristi.

 
A. Čukić
Biznis ne trpi odlaganja: Kećijang Li i Aleksandar Vučić

Kineske zvaničnike je prema kuloarskoj priči, mnogo naljutilo saznanje da srpska vlast traži odlaganje potpisivanja ugovora o zajmu za termoelektranu "Kostolac B" koji je trebalo da bude ozvaničen tokom samita u Beogradu.

Nadoknada za Južni tok

- Samit u Beogradu je već treći istog tipa i predstavlja kompenzaciju za izneverene nade u Rusiju koja je odustala od gasovoda Južni tok - ocenjuje Aleksandar Stefanović.

Predrag Simić smatra da će Srbija opet imati problem, ali ne kao onaj sa Južnim tokom.


- U EU postoji oprez i rezerva prema kineskom uticaju u zaoštrenim okolnostima oko ukrajinske krize - rekao je Simić.

Spekuliše se da Srbija gotovo pola decenije nije uspela da napravi projekat o izgradnji novog bloka. Saznavši od ministra energetike Aleksandra Antića i direktora Elektroprivrede Srbije Željka Obradovića za pokušaj odlaganja kineski ambasador u Beogradu Li Mančang je navodno bio mnogo ljut.

Razlog da Beograd odustane od ovog projekta, prema rečima ekonomskog analitičara Aleksandra Stefanovića, treba tražiti u prezaduženosti Srbije u uslovima kada je njen javni dug 70 odsto od bruto društvenog proizvoda, a strah od rasta kamata na svetskom tržištu, veliki.

- Jasno je da nećemo dobiti investicije, već samo kredite, kao što je sigurno i da bi prugu od Beograda do Budimpešte Kina samo kreditirala. Takođe bi, kao u slučaju izgradnje mosta Zemun-Borča, izvođač bile kineske, a ne srpske firme - pojašnjava Stefanović za "Vesti".

On kaže da srpska vlast odnose sa Kinom predstavlja kao priču o tome da će nam neko nešto pokloniti.

- To je puko zamajavanje, jer za prugu koju bi Kinezi trebalo da grade, uzeće pare od nas i to bi opet išlo na teret građana kao poreskih obveznika. Jasno je da niko ništa neće da nam daje, već nam pomaže tako da on može da zaradi - objašnjava Stefanović.

Da su kineski krediti, uprkos njihovoj povoljnosti, potencijalno opterećenje za državne finansije, ukazuje i spoljnopolitički analitičar Predrag Simić.

- Ugovor Srbije o izgradnji drugog bloka elektrane Kostolac je kredit sa rokom otplate od 20 godina i sedam godina grejs perioda. To je opterećenje za ionako prenapregnute srpske javne finansije - ocenio je bivši ambasador Srbije u Francuskoj.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.12.2014. 08:26
Za Srbiju je ekonomski uspeh dobiti Kredit. Kredit i svi se raduju. Dali uopste neko u Srbiji zna sta je Kredit?
Četvrtak 18.12.2014. 08:30
Te Kineze koji još nešto i naprave je doveo Đilas, ne Alek i njegova vlada. I za ovaj most je zaslužan Đilas, a za fabrike u Vojvodini na kojima kancelar Vučić preseca vrpce, Patić i Dinkić. On je zaslužan što će nam oni u suknjama uzeti pola Bačke. Nikakav on posao nije u stanju da sklopi, a da neko pre njega već nije obavio lavovski deo posla, on je tu samo da sakuplja makete i pokazuje ih na večernjem Dnevniku.
Četvrtak 18.12.2014. 12:48
Kada ce te svatiti niko nam nikad nece nista pokloniti i kapitalisti su svugde isti losi momci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online