Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 18.10.2014.
04:34
B. Đokić - Vesti A

Putina dirnulo klicanje Rusiji

Boravak ruskog predsednika Vladimira Putina je prema onom što su reporteri mogli da vide organizovan na vrlo visokom nivou. Vodilo se računa o svakoj sitnici bez obzira na to što je Putin u Beogradu proveo samo šest sati.

Mnoge škole nisu radile: Na paradu je došao i veliki broj dece
 

Dok se čekao dolazak ruskog predsednika u Palatu Srbija na Novom Beogradu, stotine novinara opkolile su ulaz, a gardisti Vojske Srbije su metlama čistili crveni tepih kojim su minut-dva kasnije prošla dvojica predsednika. Po zgradi Palate Srbije i okolnim soliterima mogli su se videti srpski i ruski snajperisti, koji su durbinima na puškama i dvogledima posmatrali prostor oko platoa ispred Palate Srbije.

Isključen internet

Za vreme Putinovog govora nije bilo interneta na prostoru oko Palate Srbije. Novinari su kao pod uzbunom pokušavali na sve načine da se konektuju kako bi poslali fotografije i izveštaje.

 

Reporteri "Vesti" nisu uspeli da saznaju da li je internet "pukao" zbog prevelikog broja korisnika, ili kako se svima činilo iz bezbednosnih razloga, kako potencijalni atentator ne bi mogao daljinski da aktivira eksplozivnu napravu.

Iako im je posao da budu neprimetni, pripadnici Predsedničke službe bezbednosti Ruske Federacije bili su i te kako vidljivi. Veoma svetlog tena, plave kose, izgleda pravih Rusa bili su raspoređeni oko Palate Srbije mnogo pre nego što je Putin stigao. Na samo minut-dva pre njegovog dolaska, pripadnici ruskih bezbednosnih službi su užurbano gledali oko sebe i u "bubice" skrivene u rukavima govorili "kristalno, kristalno...", očigledno javljajući da je situacija čista.


Sa druge strane, neobično je bilo videti članove kabineta predsednika Nikolića, činovnike i savetnike, koji su takođe imali mikrofone u uhu i bubice u rukavima, "tajno" komunicirajući međusobno.


Čak je i novinare zahvatila euforija i uzbuđenje dok je Putin prilazio ulazu u Palatu Srbije i pozdravljao se sa srpskim rukovodstvom. Osim desetina kamera i fotoaparata, škljocalo se i mobilnim telefonima, jer su svi želeli da ovekoveče trenutak kada su se našli pored ruskog predsednika.

Partizanske pesme

Vojna parada pratila je prigodan muzički program. Sa ozvučenja su se čule srpske koračnice i marševi. Tokom parade, u skladu sa proslavom, 70 godina od kako su sovjetske i partizanske trupe oslobodile Beograd, mogle su se čuti i partizanske pesme, koje većina gostiju godinama nije imala prilike da sluša.

Dolazak Putina u svečanu ložu pred početak parade nestrpljivo je čekalo desetine hiljada građana. Kada se pojavio srpskom narodu, Putina su dočekale ovacije iz hiljada grla "Putine, Putine", orilo se oko Palate Srbije, uz povike "Srbija-Rusija, ne treba nam unija".


Predsednika Rusije dočekala je kompletna Vlada Srbije, ali i javni radnici, umetnici, diplomatski kor. Među gostima na glavnoj tribini bili su i režiser Emir Kusturica, ali i Andrej Vučić, brat premijera Vučića i deca i unuci predsednika Nikolića. U drugom redu centralne bine sedeli su i haški osuđenici i generali Momčilo Perišić i Dragoljub Ojdanić. Oni su bili u društvu penzionisanih generala.


Pre parade predsednik Nikolić je održao govor kojim je podsetio na slavne dane srpske istorije. Dok je prilazio tribini začuli su se zvižduci, ali i aplauzi okupljenog naroda. Sa druge strane početak Putinovog govora dočekale su neviđene ovacije, aplauzi i povici iz sveg grla "Putine, Putine...".


Povremeni pljuskovi nisu omeli goste parade. Kada je počela prva kiša, gostima na svečanoj bini podeljeni su kišni mantili. Gotovo svi su ih ogrnuli, jedino ministar kulture Ivan Tasovac uporno je izbegavao da glavu prekrije kapuljačom, verovatno da ne bi "upropastio" svoju već čuvenu frizuru.


Putina i Nikolića su iz drugog reda zaštitili saradnici, koji su za vreme kiše iznad njihovih glava držali kišobrane. Sa druge strane, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, koji je predvodio paradu, bio je potpuno mokar od kiše, kao i premijer Aleksandar Vučić i još nekoliko njegovih saradnika. Hladnog i karakterističnog lica, Putin je propratio paradu čestim aplauzima, a kako smo primetili, osmeh i emocije je pokazivao u trenucima kada su gledaoci klicali Rusiji.
 

Mnogi iz Vlade Srbije su pokisli
 

Tadić imao preča posla

Na tribinama je juče bilo i malobrojnih predstavnika srpske opozicije - Marko Đurišić, šef Tadićeve Socijaldemokratske stranke. Bivši predsednik Srbije Boris Tadić nije se pojavio iako je dobio pozivnicu. On je poručio da da ne može da dođe zbog unapred ugovorenih važnih obaveza. U ime DS-a došla je Aleksandra Jerkov, dok je u ime DSS-a bio Andreja Mladenović.

 

Bojkot Kirbija i Kifa

Ambasadori SAD i Velike Britanije Majkl Kirbi i Denis Kif nisu došli na paradu Vojske Srbije iako su im pozivi uredno uručeni. To se ocenjuje kao jasan diplomatski protest zbog posete ruskog predsednika Beogradu. Ambasada SAD je saopštila da je Kirbi imao ranije zakazan sastanak na skupu filantropa u beogradskom Metropolu.


ZAPADNI MEDIJI OCENjUJU DA JE ZA SRBIJU POSETA PUTINA MAČ SA DVE OŠTRICE

Beogradu zaštita, Vučiću opomena

Vladimir Putin došao u Beograd dok Srbija balansira između težnje da postane članica EU i želje da sačuva dobre odnose s Rusijom, navode svetski mediji.

Nemački "Špigl" piše da Vlada u Beogradu stoji pred sličnim pitanjem kao Ukrajina pre godinu dana - da li da se približi EU ili da neguje bliže odnose s Rusijom.
"Odnosi Beograda sa Rusijom su tradicionalno bliski. Rusija je kao zaštitna sila Slovena na Balkanu. Beograd odbija sankcije prema Rusiji", navodi se u tekstu.
Asošijeted pres prenosi da su ruskog predsednika građani Srbije "entuzijastično dočekali".


Putin je posetio Srbiju koja je uhvaćena usred spora Moskve i Zapada oko Ukrajine, navodi AP, dodajući da je Srbija sve više raspeta oko pitanja da li da nastavi ka EU ili da odustane od evrointegracija i uspostavi bolje odnose s Rusijom.


AP navodi da je predsednik Srbije Nikolić rekao da Srbija vidi Rusiju kao velikog saveznika i partnera i da će uvek biti na istoj strani, dok je, kako piše, premijer Vučić, koji naginje Zapadu, pokušao da ponovo uveri EU da Srbija neće promeniti proklamovani kurs.


Agencija Frans pres navodi da je Putin odabrao Beograd kao mesto da uputi upozorenje svakom ko pokuša da ucenjuje Moskvu povodom ukrajinske krize. Francuska agencija navodi da Brisel pažljivo prati posetu i da je tražio od Srbije da potvrdi svoje "proevropsko" angažovanje upravo tokom Putinove posete.


Agencija Rojters navodi da je Srbija prikazala vojnu paradu pred ruskim predsednikom balansirajući svoje ambicije ka EU i trajno poštovanje prema savezniku, velikoj sili - Rusiji, koja je u raskoraku sa Zapadom. Uprkos počasnom dočeku i "uzvišenom govoru" o slovenskom bratstvu, premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ne skreće s kursa ka Zapadu na kojem je sada, 15 godina od rata s NATO-om oko Kosova, navodi Rojters.


Bi-Bi-Si navodi da je Putin primio najviše srpsko odlikovanje od predsednika Nikolića i da je rekao da će Rusija uvek videti Srbiju kao najbližeg saveznika. Ubrzo potom Putin je skinuo težak lanac, navodi Bi-Bi-Si, dodajući da postoji iskušenje da se to vidi kao simboličan gest posle Vučićevih reči da je Srbija na evropskom putu.

POVEZANE VESTI

Subota 18.10.2014. 05:48
Hahaha! Kirbi "na sastanku sa filantropima". Sstao se sa Kifom i Tadicem u gradskom veceu, da se dobro najedu i isplacu jedan drugom na ramenu.
Subota 18.10.2014. 06:37
I Putin svašta trpi, samo zbog Srpskog naroda.da u njegocvoj blizini bude jedan špijun i izdajnik svoje zemlje gnjida perišić.a za flekavog gnoja još bolje što nije došao, nikakve on nema veze sa Srbima i Rusima.
Subota 18.10.2014. 10:01
Narod ga voli, i to skoro neće da se promeni...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online