Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 31.05.2014.
05:25
J. L. Petković - Vesti A

Srbi nestaju iz Orahovca

Kada se u aprilu sve sleglo posle lokalnih izbora, Srbi iz Orahovca počeli su polako da se iseljavaju. U jednoj nedelji prodato je 15 srpskih kuća. Oni koji su ostali sada se ponovo spremaju za izbore, ovoga puta kosovske parlamentarne zakazane za 8. jun.

Marjan Šarić, bivši predsednik opštine Orahovac
 

Marjan Šarić, bivši predsednik opštine Orahovac kaže da su ovi izbori u velikoj meri značajni za opstanak srpske zajednice u tom mestu. Bilo bi im značajno da imaju svog predstavnika u skupštini, jer u lokalnom parlamentu nema nikoga da govori u njihovo ime. A problema je puno. U Orahovcu i u Velikoj Hoči.


Očekujete li novi talas prodaje srpskih kuća?

- Mi nemamo mogućnosti da to rešimo. Obraćali smo se Vladi Srbije, ali nismo dobili odgovor i rešenje. Još nekoliko kuća koje su važne za srpsku zajednicu u opštini Orahovac su u procesu prodaje. Ukoliko se to dogodi promeniće se nacionalna i etnička struktura stanovništva i za nekoliko godina nijedan Srbin neće ostati u našem delu Orahovca.


Kako Srbi u Orahovcu gledaju na ove izbore?
- Srbi iz opštine Orahovac se plaše da nam se ne desi scenario sa lokalnih izbora održanih u novembru 2013. godine. Tada su bile četiri srpske liste na 700 glasača, pa nijedan odbornik iz srpske zajednice nije prešao cenzus i nije ušao u lokalni parlament, da se čuje naš glas i naši veliki problemi. Raseljeni Srbi iz opštine Orahovac nam zameraju što opet nismo uspeli da se složimo i da treba da podržimo jednog kandidata i listu koju podržava Vlada Srbije.

Da li su građani srpskog dela Orahovca motivisani za glasanje?

- S obzirom da prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova Srbi iz Orahovca imaju dva

Beži i poverenik

Da li neko drugi može da vas predstavlja?
Direktor kancelarije za zajednice i povratak u opštini Orahovac prodao je svoju kuću. Kako da nas on zastupa i radi na povratku? Zato je potrebno da imamo predstavnika u parlamentu i pokušamo da preko ministarstava i ambasada rešimo probleme Srba u Orahovcu, ali i čitavom Kosovu.

kandidata, na Srpskoj i na listi PDS, motiva imamo na pretek. Nadamo se da ćemo dobiti jednog predstavnika u skupštini Kosova.


Šta ovi izbori znače za njih?
- Prethodni saziv kosovske skupštine usvojio je zakon o Velikoj Hoči kao zaštićenoj zoni. Međutim, ni posle dve godine taj zakon nije stupio na snagu, pa je pre nekoliko meseci na glavnom vodotoku izgrađena štala. Bez građevinske dozvole, izgrađena je i fabrika plastičnih masa koja je bila ponuđena srpskoj zajednici da je otkupi, ali to naša Vlada nije realizovala. Put Orahovac - Suva Reka proglašen je za industrijsku zonu, gde se grade moteli, benzinske pumpe, auto-radionice.... Ima još milion otvorenih pitanja koje nas muče. Sve te probleme nismo uspeli da rešimo, jer nemamo predstavnike.

POVEZANE VESTI

Subota 31.05.2014. 05:35
Doće vreme da kupoprodajni ugovori neće važiti; ti nekoga terorom i nasiljem nagoniš da bježi sa svog ognjišta a onda pošteno plaćaš njegovo imanje; oni koji kupuju na taj način neka malo razmisle!
Subota 31.05.2014. 16:53
Je li moguce da ce i VuDaNiceva "velika i znacajna zajednica srpskih opstina na Kosmetu" da propadne pre nego sto je i nastala? Moguce, brale, moguce - kao i sve drugo sto su obecali...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online