Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Nedelja 30.03.2014.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Jedino mi je Vučić pomogao

U Batajnici, u dvospratnici u kojoj je nekada živela trogodišnja Milica Rakić sa roditeljima Dušicom i Žarkom i bratom Aleksom, fasada pored prozora kupatila i danas nije popravljena! Podseća na kobnu noć od pre 15 godina. Na bolni 17. april 1999. godine, kada je mala Milica Rakić stradala. Ubili su je geleri NATO bombe u njenom kupatilu, dok je sedela na noši!

Dušica Rakić, majka male Milice koju su ubili geleri NATO bombe dok je sedela na noši
 

Te kobne aprilske noći, samo na trenutak je ostala sama u kupatilu i baš tada su geleri NATO bombe uleteli u kupatilo. Nemoćni dečji vrisak i mnogo gelera. Bolnih 15 godina je prošlo, ali Dušica i Žarko Rakić kao i njihov 24-godišnji sin Aleksa i kćerka Anđela, rođena 2000. godine, teško govore o toj nesrećnoj aprilskoj noći...


Da li se tokom ovih 15 godina bola nešto promenilo u Vašim životima?

- Minule godine nisu smanjile našu tugu i bol. Milicu nismo preboleli i nikada i nećemo moći. Mi i dalje strašno patimo za našim detetom. Težak je to gubitak za roditelja. Svaka godina samo pojačava našu tugu. Naša mala Milica je naš neprebol. Lažu ljudi da vreme leči rane. U našoj kući, vreme se stalno vraća i zaustavlja na nesrećnom sedamnaestom danu aprila 1999. godine...


Čega se prvo setite kad se spomene taj 17. april? 

NATO pod lupom

- Kako se svakodnevno vozim autobusom do posla, često mi se desi da se rasplačem. I nikad nisam prestala da pratim akcije NATO-a, od Iraka preko Libije, Sirije... i sve nešto mislim koliko dece je još stradalo zbog političkih rezultata i igre moći.

- Skazaljke časovnika zaustavljene su na 21.45. Pošla sam da joj raspremim krevetić. U daljini su odjekivale NATO bombe. Plašila se moja devojčica. "Mama, požuri. Dođi da me čuvaš", doviknula mi je Milica, a onda - prasak. Eksplozija u našem kupatilu! Geleri od NATO bombe rasparčali su prozor na kupatilu i pogodili Milicu. Dečji plač, moja vriska... Žarko je utrčao u kupatilo, Milicu je eksplozija odbacila od vrata. Tako počinje Žarkova i moja borba za život našeg deteta! Ipak, maleno srce naše Milice je sutradan prestalo da kuca. Imala je samo tri godine... To je ono čega se prvo setim. Onda se jezive slike nasumično smenjuju. Nema kraja, nema početka. Takav je naš život.


Kako se branite od tužnih sećanja, može li uopšte, roditelj da se odbrani od tuge za nastradalim detetom?
- Nikada neću moći sebi da oprostim što sam je stavila te večeri u kupatilo na nošu. Mislila sam da je tu najsigurnija. Kakva loša procena. Kajanje. Nema zaborava. Nema ni oproštaja za NATO ubice. Ubili su mi dete! Ove godine, 9. januara, naša Milica bi napunila 18. godina, a mi plačemo. U komšiluku je nekoliko devojčica, Miličinih

Simbol stradanja

Milica Rakić je nakon pogibije postala simbol srpskog stradanja 1999. godine, a njene slike i priča o njenoj sudbini brzo su obišli svet. Tragedija se dogodila 17. marta 1999. kad je geler od rasprskavajuće bombe uleteo u kupatilo i pogodio devojčicu u glavu dok je sedela na noši. Nakon svih ovih godina na fasadi zgrade u kojoj stanuju Miličini roditelji i dalje su vidljiva oštećenja od bombe. Zgrada, koja se nalazi na šest kilometara od vojnog aerodroma u Batajnici, namerno je ostavljena oštećena kako bi zauvek podsećala na strašan zločin koji se ovde desio.

vršnjakinja sa kojima se ona nekada igrala ispred zgrade. Neke od njih su ovih dana proslavljale 18. rođendan... Htela sam da odem i čestitam Miličinoj vršnjakinji iz komšiluka rođendan, ali nisam mogla. Pošla sam i izdala me snaga.


Sa čim još ne možete da se pomirite i šta vam je još palo teško?
- Pre nekoliko godina, kada je Miličina vršnjakinja, naša komšinica Jovana, završavala osmi razred, radovala sam se zajedno sa njenim roditeljima, ali onda me bol ophrvala. Sreća je što imamo 14-godišnju Anđelu, koju nam je samo Bog podario posle tragedije koju smo preživeli, pa nam ona svojim nestašlucima vraća osmeh. Radost nam vraća i 24-godišnji sin Aleksa, naša deca, umeju da nas oraspolože i trgnu od sumornih misli.


Da li sanjate Milicu?
- Nikad je za sve ove godine nisam sanjala, za razliku od Žarka koji se ujutro probudi sav natmuren i dalek i samo prozbori: 'Sanjao sam moju ćeru.'


Da li su vam političari koji su prodefilovali tokom ovih 15 godina kroz vaš život nešto pomogli?
- Ništa nismo tražili, a svi su obećavali, ali s gašenjem kamera, političari bi nestajali iz naših života do naredne godišnjice Miličine smrti. Međutim, i među političarima ima časnih ljudi. Promenile su se mnoge vlasti, od lokalnih do republičkih, svi su dolazili da se slikaju na Miličinom grobu, tapšali nas po ramenu uz velika obećanja, a s gašenjem kamera nestajali zajedno s obećanjima. Nismo im svima čak ni imena popamtili.


Ima li izuzetaka?
- Jedino nas je Aleksandar Vučić posetio bez kamera. Ništa nije obećavao, ni nudio. Saznao je da smo Žarko i ja bez posla i kada su naprednjaci pobedili na izborima 2012. godine, pozvali su me da mi čestitaju jer sam dobila posao. Bila sam iznenađena i duboko sam zahvalna Vučiću što nije zaboravio da smo moj suprug i ja bez posla. Niko me nije uslovljavao članstvom u Srpskoj naprednoj stranci. A Vučić je samo pokazao kako bi trebalo da se ponašaju odgovorni državnici - bez mnogo obećanja, ali uz mnogo rada..

Igra anđela

* Dušica Rakić je rođena 19. aprila 1966. u Zemunu. Završila je osnovnu i srednju mašinsku školu u Beogradu. Imala je 23 godine kad se udala za Žarka Rakića. Godinama su radili u Industriji precizne mehanike u Zemunu, dok nisu ostali bez posla kao tehnološki višak. Danas je Dušica zaposlena zahvaljujući Aleksandru Vučiću, a Žarko je još bez posla.
* Žive u Batajnici sa sinom Aleksom i ćerkom Anđelom.
* Dušica kaže da nema vremena za hobi, osim za čitanje. Omiljena knjiga joj je "Igra anđela" Ljiljane Habjanović-Đurović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.03.2014. 12:31
Neka joj je laka zemlja . Uzdrzacu se od politickih komentara a predlazem da to ucine i svi ostali .
Nedelja 30.03.2014. 12:32
Tacno..hoce on da pomogne bez kamera.Pokazao je to u Feketicu onomad.Dao joj je posao koji joj pripada a ona njemu glasove svojih najblizih koji mu ne pripadaju.Ne pita se koliko Srba na KiM je ta prljava picousta vaska unesrecio.Bitno je da je ona dobila posao,za ostale je boli stojko.Ovo je ono sto ce nam glave doci..
Ponedeljak 31.03.2014. 07:52
MALU MILICU CRKVA POD OBAVEZNO UVRSTITI U KALENDAR ZA SVECA!!! TAJ DAN PROGLASITI ZA PRAZNIK.ALI TO NE OČEKUJEM OD OVOG NESREĆNOG PATRIJARHA IRINEJA KOJI RADI ONAKO KAKO MU KAŽU NATO ZLIKOVCI I TOMA LOPATA.MNOGO SAM RAZOČARAN ŠTO SE U VEZI MILICE PROVLAČI VELEIZDAJNIK VUČIĆ,NEMOŽE GA NI MILICA OSLOBODITI GREHOVA I ZLODELA KOJE UČINI SRBIMA NA KOSOVU,A ŠTA ĆE TEK DA UČINI SRBIMA ŠIROM SRBIJE NESMEM NI DA POMISLIM,NO NEKA VAM GA SAMI STE GA NA IZBORIMA 16.03.2014.god.IZABRALI. BOG I PUTIN NEK NAM JE UPOMOĆ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online