Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.02.2014.
12:05
B. Grujić - Vesti A

Balkanska "trgovina" (3): Rimske urne u autobusu

Kad su na prelazu Vrška čuka carinici mladom Bugarinu, koji se navodno vraćao sa svadbe u Nišu, pronašli 12 kilograma marihuane u kolima, on je bio "zaprepašćen" kako su mu se dobro upakovani paketi našli u gepeku, oko motora i u prostoru za rezervni točak. Kasnije je priznao da je bio na Kosovu gde je pazario robu.

Izvol'te - prevozimo marihuanu, mobilne telefone, umetnička dela iz antičke Grčke, hranu, naftu...

Na graničnom prelazu Kelebija otkriveno je 130 mobilnih telefona u vrednosti oko 15.000 evra. Subotičanin ih je sakrio u jakni na iza zadnjeg sedišta, u torbi za pribor za auto i u udubljenju za rezervni točak. Na graničnom prelazu Horgoš-Reske, na mađarskoj strani, carinici su u jednom autobusu sa srpskom registracijom pronašli umetnička dela iz doba antičke Grčke i Rimskog carstva. U dve putne torbe otkrivena je jedna ukrašena urna, ženska statua, jedna muška bista i skulptura, koje su procenjene na 7.000 evra.


U zemlji koja je načisto bankrotirala sitni vojvođanski šverceri koji donose jeftinu hranu iz Evropske unije najmanji su problem.


- I onda kažu da smo šverceri jer preprodajemo kobasice, konzerve, sireve, viršle i nes-kafu iz Mađarske - kaže sredovečni prodavac na jednoj od tezgi na zrenjaninskoj pijaci.

Balkanska "trgovina":

1. Šverc jajnih ćelija i usoljenih creva

2. Bataci od kojih deci rastu brkovi

Šverc nafte na Dunavu već decenijama je veoma unosan biznis, a sastoji se uglavnom iz tajnog pretakanja goriva s barži, koje najčešće dolaze iz Rumunije i Ukrajine, a oni koji su na vreme i hrabro započeli ovaj biznis zaradili su bogatstvo. Prema procenama stručnjaka, samo šverceri goriva na rekama godišnje oštete budžet Srbije za više od 10 miliona evra. Brodovi se usidre u toku noći i istoče gorivo u cisterne, koje su često ukopane u zemlju. Bilo je slučajeva da se iz pograničnih mesta gorivo dopremalo u Srbiju putem podzemnih cevi. Cisterne s jeftinijim gorivom koje je namenjeno Kosovu često se istaču još u centralnoj Srbiji, a potom s otpremnicom i praznom cisternom, koju niko ne proverava, odlaze na Kosovo.


Nekada veoma popularan švercerski biznis u susednoj Rumuniji, sada gotovo da ne postoji. Muva se i na mnoge druge načine, a svakako je vrlo popularan šverc puževa i prema nekim podacima, samo tokom 2013. godine iz Srbije je legalno izvezeno 277 tona puževa iz uzgoja, a švercerskim kanalima više od 1.000 tona šumskih puževa. Prema podacima Privredne komore Srbije, cela poljoprivredna grana pužarstva propala je upravo zbog tajnog izlova puževa u prirodi, koji kasnije nepoznatim kanalima budu izvezeni na tržište zapadne Evrope, pre svega Italije i Francuske, a prerađeni puževi najviše se švercuju u Makedoniju.


Sakupljačima puževa, od koji su mnogi umiranjem srpskih fabrika ostali bez posla, to je jedini izvor prihoda, ali dok oni zarade oko 30 dinara po kilogramu, nakupci koji ih izvoze za istu količinu dobijaju i pet evra po kilogramu.

Sutra - Balkanska "trgovina" (4): Strategija trčanja

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online