Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Nedelja 19.01.2014.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Ko je pobio srpske mladiće?

Srpska javnost je šokirana pisanjem pojedinih beogradskih medija da je Državna bezbednost Srbije odgovorna za krvavi zločin u kafiću Panda u Peći koji se desio 14. decembra 1998. godine.

Životi prekinuti rafalima: Masakr u kafiću u Peći
 

Tada su u ovaj kafić ušla dvojica maskiranih napadača i rafalima iz automatskog oružja ubili: Ivana Obradovića (15), Dragana Trifovića (17), Vukosava Gvozdenovića (18), Zorana Stanojevića (17), Svetislava Ristića (17) i Ivana Radevića (25). Svi mladići su bili srednjoškolci, osim Radevića koji je bio student.
 

Skuvano u Hagu?

Više sagovornika "Vesti", kako iz bivše DB, tako i vojnih službi bezbednosti, tvrde da nisu raspolagali sa operativnim saznanjima da je zločin delo vlasti u Srbiji, ali ne isključuju mogućnost da je u pitanju "podmetačina" ljudi protiv kojih su se vodili sudski procesi kako u Srbiji, tako i u Haškom tribunalu.
- Ne bi me iznenadilo da su u tajnim dogovorima sa Haškim tužilaštvom i sudom neki naši optuženici pravili i ovakvu vrstu "nagodbi" - tvrdi jedan od bivših čelnika DB Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zapravo je prvi srpski političar koji je posle 15 godina verovanja da su taj zločin počili Albanci, pred Novu godinu izašao u javnost sa tvrdnjom "da ima mnogo strašnih stvari sa kojima ćemo morati da se suočimo", navodeći da upravo u slučaju ubistva dece u Peći "nema dokaza" da su ga izvršili Albanci.


Desetak dana kasnije, Vučić je demantovao natpise da su za ovaj zločin krive britanska MI-6 i SAS, ali je i dodao da ga je "strah" i pomisliti ko je mogući počinilac.
Beogradska štampa je ovu njegovu izjavu "prevela" u direktnu optužbu da iza svega stoje nekadašnji načelnik DB-a Rade Marković i bivši komandant JSO Milorad Luković Legija.


Vučić je juče demantovao tu infromaciju, ali ipak nije i decidno isključio mogućnost da je to delo tadašnje DB Srbije. - Ne postoje relevantni dokazi da je Rade Marković izdao naređenje da se ti mladići ubiju - kazao je Vučić.
 

Žrtve bezumlja: Sa sahrane nastradalim mladićima u Peći
 

Sagovornici "Vesti" su šokirani smelim tvrdnjama pojedinih medija, objašnjavajući da bi država morala hitno da reaguje i otkloni sve nedoumice. Jedan od lidera Srba sa Kosova Marko Jakšić kaže da je zgrožen i šokiran "monstruoznošću optužbe" i da mu nije jasno koji je krajnji cilj iznošenja ovakvih tvrdnji u javnost.
 

Obračun Legije i Markovića

Beogradski mediji navode i da je otkriće o izvršiocima ubistva dece u Peći zapravo samo posledica međusobnog obračuna nekadašnjeg načelnika DB-a Radeta Markovića i komandanta JSO Milorada Ulemeka.
Navodno Legija nikad nije oprostio Markoviću što je u istrazi tokom Sablje priznao da su ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi izvele Legijine jedinice.

- I sama sumnja da je zločin nad decom u kafiću Panda delo DB je dovoljno monstruozna da se na kraju može postaviti pitanje hoće li se na kraju "utvrditi" i da je Srbija takođe otela rudare iz Belaćevca, pravila logore u Lapušniku ili vadila organe kidnapovanima. Da li je konačni cilj da se Srbima ogadi Kosovo i mi koji tamo živimo - kaže ogorčeno Jakšić i dodaje da "nema nikakve logike da je država Srbija mogla da učini tako nešto".


- To je jasno svakome ko zna kontekst dešavanja na Kosmetu, a posebno činjenicu da je te 1998. godine zabeleženo najviše i kidnapovanja i ubistva Srba. Ne vidim zbog čega bi Srbija organizovala ubistvo u kafiću Panda kada su nas Albanci te godine već ubijali sasvim dovoljno, i to širom Kosmeta - kaže Jakšić.


I profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić je šokiran otkrićem beogradske štampe, ocenjujući da ova saznanja zahtevaju "hitnu i temeljnu istragu".
- Ovakve optužbe zahtevaju hitnu reakciju države. Ti navodi moraju ili da se dokažu ili da se demantuju. Ukoliko se pokaže da je tačno, zaista ne znam koja kazna bi bila adekvatna za ljude koji su pobili tu decu - decidan je Dragišić.

Rade saznao iz medija

Advokat Radeta Markovića, Dušan Mašić, kaže da je bivši šef DB-a "bio zatečen informacijom" o svojoj umešanosti koju je saznao iz štampe.
- Rade Marković je o ovoj tvrdnji saznao iz medija. Rekao mi je da nije imao operativnih saznanja - naglasio je Mašić.
Ivančica Marković, Radetova supruga, ovakve je optužbe nazvala "nebulozama i morbidnostima koje prevazilaze granice zdravog razuma".

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.01.2014. 14:22
Ово је стварно прешло сваку меру!Докле више вУЧКо са својим сатрапима,мисли малтретирати и лагати овај напаћени народ?!Овакве тврдње са атак на људску интелигенцију јер само тако се може окарактерисати сведочење плаћеног убице коме ништа на овом свету није важно осим његове главе!?Још мало па ће пронаћи сведоке који ће тврдити да су Срби,у претходном веку,сами себе побили,бомбардовали,тровали...само да се не замери својим "пријатељима" са трулог запада!Његова изјава - " Хоће да нас посвађају са пријатељима из МИ6",сасвим довољно говори шта је у питању.Коме су они пријатељи???
Nedelja 19.01.2014. 15:54
Pomozi Bog Srbi!!!!!!!!!Je li Van sada jasno zasto smo mi pobjegli u islam...Vase vodje kada ih neko ne podrzava sve urade da ga se rijesi...Evo na djelu je osveta Vuciceva srbima sa KiM zato sto nisu podrzali njegovu izjavu..
Nedelja 19.01.2014. 13:12
dramoser u svom bunilu misli da, ako je to njegov manir, da šalje policiju i žandare srbije na Srbe, tako svi razmišljaju ? Sačuvaj nas Bože njihov "istina" i "saznanja"....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online