Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.12.2013.
12:01
B. Grujić - Vesti A

Maratonski sudski procesi (4): Sudimo se 13 godina

Ukupan broj nerešenih predmeta u Osnovnom sudu u Zrenjaninu iz opšte parnice iznosi 1.384, tako da nerešeni predmeti stariji od pet godina čine 4,4 posto a kako se navodi u zvaničnom saopštenju najčešći razlozi odugovlačenja i otezanja su smrt stranke, otvaranje stečajnih postupaka kada su preduzeća u pitanju.

Radnici BEK-a pravdu tražili i na ulici
 

U najdužem postupku, zbog čekanja donošenja odluke u nekom drugom postupku, prekid je trajao 11 godina. Prema nekim nezvaničnim podacima, najduži radni spor imaju Misirka Despotov iz Zrenjanina i njene kolege, radnici Industrije mesa BEK iz Zrenjanina. Sudu su se obratili, pre tačno 13 godina, sad već daleke 2000. godine kada je oko 1.000 radnika ove nekada uspešne fabrike koja se bavila preradom mesa tužilo zbog neisplaćenih plata, a slučaj do dana današnjeg još nije dobio svoj epilog, zbog raznih okolnosti.
 

Punoletna deoba

Postupak sa BEK-om inače nije jedini proces koji njena porodica ima pred sudom, jer Misirkin suprug ima spor oko deobe imovine i kuće sa bivšom suprugom.
- Spor je počeo pre 18 godina. Ročišta nisu bila toliko ni česta, njima se nešto nije ni žurilo. I onda se to tako teglilo, ko je kriv, ko je prav, ali se baš odužilo i više nema uopšte smisla... - ogorčena je Misirka Despotov.

- Koliko treba da nam isplate dug? Kad se zaračunaju kamate, veliki je to novac. Ja sam zbog ovoga već pobesnela. Otišla sam pre neki dan kod advokata. Rekla sam mu da sam ja 20 godina držala nož u rukama i da ću nekog odrobijati, jer moja porodica gladuje i trpi nešto za šta nije kriva, baš kao ni ja - ističe ozlojađeno Misirka. Ona želi samo okončanje maratonskog procesa i nikakvi razlozi je zašto on toliko dugo traje jednostavno je ne zanimaju.


U sličnoj pat poziciji našao se i nekadašnji radnik Industrije tepiha Proleter koji je u sporu sa svojim nekadašnjim preduzećem skoro 14 godina.


- Iskren da budem potpuno sam izgubio energiju i čak više i nemam volje da idem na ročišta. Moja porodica se napatila i samo mi znamo kako smo preživeli sve ove godine, koliko sam bez posla... A sad da nakon toliko vremena razmišljam o razlozima, jednostavno ne mogu i ne želim... Stečaj je učinio svoje i u velikoj meri onemogućio sud da možda brže razreši slučaj, naravno u moju korist - iskren je šezdesetogodišnji nekadašnji tkač, koji nas je zamolio da njegovo ime ne spominjemo.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online