Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.11.2013.
12:01
J. Jelovac - Vesti A

Muzeji, meta lopova (1): Kako ukrasti plamen slobode

Dok su Jovanku Broz sahranjivali pored Tita u Kući cveća i dok su uz sve vojne počasti Dedinjem odzvanjali plotuni Garde vojske Srbije, niko nije ni slutio da se među članovima diplomatskog kora, stranih delegacija i velikog broja onih koji su došli da odaju poslednju poštu prvoj dami nekadašnje Jugoslavije krije lopov.

Foto: Ilustracija
 

Onaj koji će se usuditi da ispred odra odnese pet ordena, dva ratna i tri mirnodopska, među kojima su Medalja borca, Partizanska spomenica i ordenje za hrabrost. Ironija je da tri odličja uopšte nisu bila Jovankina, već su pozajmljena od SUBNOR-a za sahranu. Odlikovanja su tokom sahrane bila na plišanom jastučetu ispred odra, a posle sahrane su zaključana u stolu u spomen-sobi Jovanke Broz, odakle su kasnije nestala. Policija je pokrenula istragu, a pronalaženju lopova doprineće snimci video-nadzora u Titovom mauzoleju.

Obezbeđenje srpskih muzeja

x Rešetke i metalna vrata 69%
x Služba obezbeđenja 61%
x Alarmni sistem 53%
x Video nadzor 7%

Ministar Rasim Ljajić, koji je bio u prijateljskim odnosima sa Jovankom Broz, nazvao je ovo nacionalnom brukom i sramotom, jer ni mrtvu ženu ne možemo da pustimo da počiva u miru.


x Kradljivci u Srbiji su prošlog meseca ukrali 300 kilograma težak spomenik žrtvama Drugog svetskog rata - Pticu slomljenih krila, iz Senćanskog spomen-parka u Subotici, a pre dve godine po drugi put je ukraden bronzani gorionik sa spomenika Večni plamen slobode i mira ispred Spomen muzeja u kragujevačkim Šumaricama.

Ukradena bronza najverovatnije je pretopljena i preprodata, ali šta se dešava sa brojnim umetničkim delima pokradenim iz muzeja i galerija. Kriminolozi kažu da su kriminalci iz Srbije digli ruke od pljačke banki, jer je muzeje lakše orobiti, a od prodaje umetnina može se i te kako dobro zaraditi. Rizik prilikom ovih krađa je mali, a osiguravajuće kuće često ispod žita plaćaju otkup za ukradena umetnička blaga.

x Posle legendarnih krađa dragulja, po kojima su se proslavili, srpski banditi pročuli su se i kao poznavaoci umetnosti. Tako je prošle godine uhapšena grupa pljačkaša kod kojih je pronađena Sezanova slika "Dečak u crvenom prsluku", vredna oko 100 miliona evra. Sliku, koja je ukradena početkom 2008. godine iz muzeja u Cirihu, zajedno sa delima Edgara Dega, Vinsenta van Goga i Kloda Monea, razbojnici su pokušavali da prodaju za 3,5 miliona. Pre nekoliko godina, u jednom sefu u Beogradu pronađena su i ukradena dela Pabla Pikasa "Glava konja" i "Čaša i bokal", a da kradljivci ovih umetnina do danas nisu pronađeni.
 

Muzejski fond

x U potpunosti osiguran 23% muzeja
x Delimično osiguran 24% muzeja
x Nije osiguran 49% muzeja

x Nebojša Ljubojević iz Beograda pokušao je da napravi vlastitu zbirku umetničkih predmeta na posve neobičan način. Ovaj fotograf je nekoliko godina marljivo pelješio srpske muzeje, a uhapšen je pre dve godine. Jedan od nesumnjivih podviga Ljubojevićevog haranja bio je krađa dve kubure iz 18. i 19. veka iz Etnografskog muzeja, čija je vrednost veća od 30.000 evra. Pored kubura, Ljubojević je uprtio i jatagan sa kanijom iz 19. veka, zgrabivši usput i jedan čibuk zavidne veličine. Niti je neko primetio čoveka sa jataganom kako izlazi iz muzeja, niti su muzejski radnici u prvom trenutku uopšte videli da im fali ovo oružje. Ukrao je i Andrićevu medalju rada, Teslin orden, rimske srebrnjake...
 

Nestala odlikovanja na sahrani Jovanke Broz
 

x Umetnička dela i muzejski eksponati u celom svetu su vrlo primamljiv zalogaj kriminalcima. Ove krađe često prati i scenario kao prepisan iz holivudskih filmova. Tako je Grk Fivos Istafrioglu, na privremenom radu u Americi, iz galerije "Venera" na Menhetnu bez ikakvih problema izneo sliku sa ramom Salvadora Dalija "Kartel don Huana Tenorija", čija je vrednost oko 150.000 dolara. Sliku je ubacio u kesu iz supermarketa i izašao iz galerije. Zatim je rešio da se vrati za Atinu, prošao sve kontrole na aerodromu i ukrcao se na avion. Kako u domovini nikako nije mogao da proda sliku, jer je Interpol za njim raspisao poternicu, spakovao ju je u arhitektonsku kartonsku tubu i poslao nazad u Njujork.


x Pokušavajući da spase sina kradljivca jedna Rumunka je spalila remek-dela vredna 100 miliona dolara. Olga Dogaru je u peći spalila dela Pikasa, Monea i Gogena, koje je njen sin Radu Dogaru sa svojim saučesnicima u oktobru 2012. ukrao iz roterdamskog muzeja. Da stvar bude gora, Radu je nakon što je raskrinkan, tužio muzej za propuste u sistemu obezbeđenja. U tom slučaju, ukoliko bi se muzej proglasio krivim za nemar, morao bi da deli "teret kompenzacije", odnosno da snosi deo Raduove kazne.


x Strastveni kolekcionari su spremni da daju mnogo para za svoje kolekcije, ali nejasno je kome su interesantna četiri olovna sarkofaga koja su ukradena iz dvorišta Arheološkog muzeja u Splitu. Svaki od njih star je preko 1.000 godina, a policija pretpostavlja da su završili kod otkupljivača metala.

Lopovi su ukrali i ozloglašeni metalni znak iznad ulazne kapije u nekadašnji nacistički koncentracioni logor Aušvic na kome piše "Rad oslobađa". A ni dan danas se ne zna gde je završio mozak ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija. Naime, mnoge slavne ličnosti su nakon smrti ostala bez izvesnih organa. Pored Kenedija i Albert Ajnštajn, Mocart, Napoleon, Lenjin, Galilej i mnogi drugi. Delovi tela su kradeni, krijumčareni, držani u muzejima ili prodavani na aukcijama za hiljade ili čak milione dolara.

Tako je, na primer, uvojak kose slavnog revolucionara Ernesta Če Gevare na aukciji u Dalasu 2007. prodat za 100.000 dolara. A nakon što je u novembru 1963. ubijen u Dalasu, Kenedijev mozak stavljen je u čelični kontejner i kasnije prebačen u Nacionalni arhiv. U oktobru 1966. otkrivena je krađa, a mozak nekadašnjeg predsednika nikada nije pronađen.

Sutra - Muzeji, meta lopova (2): Ukradeno 44.000 srebrnjaka

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.11.2013. 18:58
nestalo poštenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online