Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.10.2013.
07:44 >> 14:33h
Beta A

Sahranjena "drugarica" Jovanka Broz

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, sahranjena je u Kući cveća, pored supruga, uz vojne počasti. Sahrani su prisustvovali porodica, državni vrh Srbije, članovi diplomatskog kora, strane delegacije i više od 1.000 građana.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz postavljeni su u Kući cveća
 

Jovanka Broz umrla je u subotu, 20. oktobra, u 89. godini. Sahranjena je uz sve vojne počasti, budući da je bila nosilac Partizanske spomenice.


Kovčeg sa posrmtnim ostacima Jovanke Broz unet je u Kuću cveća malo posle podneva, kada su ispaljena tri počasna plotuna Garde Vojske Srbije. Sahrana je obavljena bez opela i državne zastave na kovčegu, bez verskih i ideoloških simbola, u skladu sa željom supruge nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, koja nije imala državnu funkciju.

Okupljeni građani nosili su zastave Jugoslavije, cveće, a pojedini i kape s petokrakom i slike Jovanke i Josipa Broza Tita.

Slobodan Ugrinovski iz Skoplja rekao je agenciji Beta da je došao da oda počast Jovanki Broz i da smatra da su raspadom SFRJ sve bivše jugoslovenske republike mnogo izgubile.

Gužva ispred Kuće cveća, pogazili cveće

Veliki broj građana pokušava da uđe u Kuću cveća, a policija pokušava da uspostavi red u gužvi koja je nastala. Građani koji su nameravali da uđu u Kuću cveća su izgazili cveće ispred tog zdanja, a neki su u komešanju pali ispred fontane. Okupljeni nose vence i ruže iznad glava i tako pokušavaju da se probiju do Kuće cveća.

Policija je uspostavila kordon i u Kuću cveća pušta građane po
grupama.

"Mi u Makedoniji smo izgubili industriju, više nema radničke klase i postali smo kolonija", rekao je Ugrinovski.

Na ulazu u Memorijalni centar Josip Broz Tito prodaje se knjiga o životu Jovanke Broz "Moj život, moja istina".

Za građane koji su došli da odaju počast, postavljene su cisterne s vodom i dežuraju ambulantna kola. Ljudi su počeli polako da ulaze u memorijalni centar.

Polaganju kovčega sa posmrtnim ostacima prisustvovali su članovi porodice i članovi Vlade Srbije (premijer Ivica Dačić, potpredsednik vlade Rasim Ljajić, ministri iz SPS-a i supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić). Poslednji pozdrav uputili su i Jovankini saborci iz Šeste ličke partizanske divizije, u kojoj se i ona borila u Drugom svetskom ratu.

Osim Dačića, o Jovanki su govorili predstavnik porodice Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

- U mladosti i starosti, u imanju i nemanju krasili su je ponos poštenje i dostojanstvo, rekao je Goran Aleksić.

- Tvoj život pored istorijske gromade nije bio nimalo lak i jednostavan. Bila si hrabar ratnik, borac vojske i pokreta, rekao je predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Građani će u mimohodu do 18 časova moći da obiđu grob na kojem će biti postavljena ploča od belog mermera, na kojoj će, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, biti ispisano "Jovanka Broz 1924-2013".

Vlada Srbije odlučila je da Titova udovica bude sahranjena u Kući cveća, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug, bivši predsednik SFRJ.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online