Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.09.2013.
13:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rasprodaja Zlatibora (4): Sportisti treniraju na ulici

Četiri i po hiljade hektara zemljišta na Zlatiboru niko ne sme da takne, jer je njegov korisnik Poljoprivredni kombinat Zlatibor, koji je privatizovan pre 13 godina. Danas se ta zemlja ne koristi, a lokalna vlast upozorila je republičku da bi novim zakonom privatnici besplatno postali vlasnici najvrednije zemlje.

Zoran Knežević

Na toj trasi planirano je da budu izgrađene staze za rekreaciju, ali se zbog spora oko toga čije je zemljište ništa nije urađeno. Ta zemlja se ne koristi, a od nje bi mogli da profitiraju i opština i država. Direktor uprave za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede Zoran Knežević, nakon što je saslušao problem, kazao je da je opština Čajetina jedna od retkih opština koja nije izradila godišnji plan. Ako se napravi plan Vlada će se potruditi da ta zemlja dođe do zakupaca.

- Tražimo da se sve poljoprivredno zemljište obuhvati planom i stavi na javno nadmetanje, ove godine očekujemo prihod od šest od sedam milijardi dinara od zakupa - kaže Knežević.


U organizovanju sastanka i dogovoru opštinske vlasti sa republičkom posredovao je skupštinski Odbor za poljoprivredu. Predsednik tog odbora Aleksandar Senić, inače funkcioner Demokratske stranke, smatra da je to pravi primer kako bi stranke u Srbiji trebalo da sarađuju.

Basnoslovne cene

Maja 2002. godine na aukciji u Beogradu braća blizanci Radosav i Radislav Aćimović iz Krive Reke kupili su za 66 miliona dinara PK Zlatibor. Vlasnicima je dato na korišćenje ogromno prostranstvo od 4.500 hektara.
- Reč je o basnoslovno skupim parcelama za koje se opština bori godinama, ali država za to nema sluha - kaže gradonačelnik Čajetine Milan Stamatović.

 

Dve sezone

Zlatibor danas ima ugled jednog od najvećih centara koji brojem turista i njihovih noćenja (250.000 posetilaca i 1.200.000 noćenja) dostiže i prestiže mnoga planinska, banjska i primorska turistička mesta. Sadržaji se obogaćuju, zimski meseci obimom prometa dostižu letnje, uspešno se formiraju dve sezone. Zdravstveni, sportsko-rekreativni, izletnički, seoski, kongresni, manifestacioni i tranzitni turizam postaju sve značajniji, a zabava na ovoj planini je sve bolja i raznovrsnija.

 

Turistički procvat

Dvadesetog avgusta 1893. godine Aleksandar Obrenović pohodio je Zlatibor i to je bila istorijska poseta koja je obeležila budućnost ovog najposećenijeg srpskog turističkog centra. Na Kulaševcu, mestu gde mu je priređen ručak, iznad današnjeg jezera, podignuta je spomen-česma, a čitav kraj je dobio ime Kraljeve vode. Šest godina kasnije izgrađen je sanatorijum, objekat za letovanje na ovom prostoru. Tako je počeo turistički procvat Zlatibora.


- Nijednog trenutka nije isticana stranačka pripadnost, ovde smo zbog rešavanja problema građana i lokalne samouprave. Kad se ujedine vlast i opozicija, problemi se lakše rešavaju, a republički i lokalni budžeti brže pune. Ukoliko se za sporno korišćenje zemljišta na Zlatiboru nađe rešenje, državna, ali i kasa Opštine Čajetina mogle bi da budu bogatije za više milijardi dinara - objasnio je Senić.


Svaki deseti posetilac Zlatibora je sportista, ali bez staze za rekreaciju koja se godinama bez uspeha planira ka vrhu planine, gde se ukrštaju morska i planinska vazdušna struja, mnogo se gubi. Zato se srpska prvakinja u ski-rolerima za Olimpijadu priprema na ulici.

- Mnogo treniram, ali ne mogu baš svašta da radim zbog automobila i bezbednosti. Ta staza bi nam mnogo pomogla jer ne bismo vozili putem gde prolaze automobili - priča petnaestogodišnja Anja Ilić.

Sledeći nastavak - Rasprodaja Zlatibora (5): Državno je, jeftino je

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online