Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.09.2013.
12:02
E. V. A

Rasprodaja Zlatibora (2): Crkva bez porte

Parcela na kojoj je trebalo da bude izgrađena crkva Svetog preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru u trenutku kada je uknjižena u katastru imala je površinu od dva hektara. Kasnije je zemljište predviđeno za portu crkve podeljeno na 15 manjih placeva koji su prodati za oko 50.000 evra po aru, ali još ostaje nedoumica da li su novac uzeli crkveni ili opštinski funkcioneri, saznaju "Vesti".

Crkva Svetog preobraženja Gospodnjeg
 

Gradnja crkve započela je još 1991, ali se sa radovima stalo zbog pribavljanja finansijskih sredstava. Krajem 2011. i početkom 2012. opštinskim parama nastavljeni su radovi, ali objekat nije bio pokriven nisu bili izvedeni građevinsko-zanatski radovi, nije postavljena ni stolarija.

Kako "Vesti" saznaju, tadašnji načelnik Opštinske uprave u Čajetini Ljubiša Radulović, koji je istovremeno bio i na funkciji predsednika Crkvenog odbora na Zlatiboru i član Komisije za planove opštine Čajetina, izdao je unapred, još 9. marta 2012, upotrebnu dozvolu za objekat, iako crkva nije imala krov, vrata, prozore... Za nepunih deset dana poluizgrađena crkva je od opštine Čajetina dobila upotrebnu dozvolu i uknjižena je u Katastar nepokretnosti u Čajetini.

Restoran Jezero
 


- Uknjižbom crkve stekli su se uslovi u skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji da se katastarska parcela, na kojoj je izgrađena crkva, konvertuje u privatnu svojinu Srpske pravoslavne crkve, koja je do upisa u Katastar imala samo pravo korišćenja zemljišta. U narednom periodu, dva hektara zemljišta, koje je bilo predviđeno za portu crkve, dele se na 15 manjih placeva. Prvi plac je prodat 26. 4. 2012, a u narednom periodu prodato je još 14 takvih placeva čija je ukupna površina veća od jednog hektara - objašnjava izvor "Vesti", a ponekad cena na ovakvom mestu može da dostigne i 50.000 evra po aru.

Na tim placevima sada su izgrađene kuće, što je dokaz da je državno zemljište pretvoreno u privatno vlasništvo, drugačije ne bi moglo da se proda. Za prodato crkveno zemljište, kako saznajemo, ostvaren je prihod po slobodnoj proceni od oko pet miliona evra.

 


Ljubiša Radulović, nakon što je raskrčmena crkvena imovina, okončanje radova poverava firmi Danica D. O. Čajetina, čiji je vlasnik Vojislav Ćirović koji je, kako navodi naš izvor, bliski prijatelj sadašnjeg predsednika opštine Čajetina.


- Ćirović kao vlasnik preduzeća Danica i predsednik građevinskog odbora odlučuje o podizvođačima. Kasnije se ispostavilo da su ti isti radnici radili i na izgradnji privatne porodične kuće Milana Stamatovića u Sirogojnu, kuće Ljubiše Radulovića u Gostinju i kuće Miloja Rajevića na Zlatiboru, pa postoji sumnja da su i ovi radovi finansirani budžetom koji je opština odobrila za izgradnju crkve - objašnjava naš sagovornik.
Crkva je danas završena, ali je ostala bez porte. U nekadašnjem dvorištu sada su nikle porodične kuće.

Funkcioner crkve i opštine

Ljubiša Radulović je bio iz Opštinske uprave Čajetina, a danas je sudija u Višem sudu u Užicu. Građani opštine na čelu sa dr Aleksandrom Jeremićem Čajetina pokrenuli su aprila ove godine inicijativu za njegovu smenu u Višem sudu zbog "nezakonitog raspolaganja državnim zemljištem, potpisivanja upotrebne dozvole, konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, i potpisivanja akta o podeli na manje građevinske parcele, koje je prodavao, a ugovore o kupoprodaji potpisivao kao predsednik Crkvenog odbora."

Sledeći nastavak - Rasprodaja Zlatibora (3): Stradali stogodišnji borovi

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online