Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 23.09.2013.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rasprodaja Zlatibora (1): I državno jezero za džabe

Meštani kažu da je Zlatibor dobio ime tako što su nekadašnji proizvođači luča i katrana od belog bora govorili: "Zlatan je ovo bor". Sa njima se ne slažu neki drugi koji smatraju da se planina ovako zove, jer u jesen pašnjaci i livade poprimaju zlatnožutu boju, a ima i onih koji tvrde da su simbol planine zlatnožute šišarke belog bora. Ipak, pastoralna slika pašnjaka potpuno se izgubi iz vida kada "krene lov na zlatne hektare", pa lokalne vlasti i biznismeni vode dugogodišnji rat trudeći se da dokažu čija je "ničija zemlja".

Centar Zlatibora
 


Zlatibor, kao prestonica srpskog turizma, ne muči muku sa gostima, jer je samo od početka ove godine imao milion noćenja. Međutim, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović smatra da je situacija u njihovoj opštini crna, da crnja ne može biti, jer će, ukoliko država nešto hitno ne preduzme, najvrednije parcele u samom centru Zlatibora "pasti u pogrešne ruke". Stamatović za "Vesti" kaže da ova opština već 10 godina traži od državnih organa da joj se vrati 180 hektara građevinskog zemljišta u centru Zlatibora.

- Služba za katastar nepokretnosti upisala je preduzeće Zlatibor turist kao korisnika vrednog i ekskluzivnog zemljišta u najužem centru Zlatibora po rešenju Ministarstva urbanizma i građevine. Traje neviđena pljačka imovine na Zlatiboru, jer 13 hektara najvrednijeg zemljišta oko veštačkog jezera, sa apartmanima Kraljevi konaci, placevima oko Kraljeve česme u Kamalju, kojima godinama rukovodi Zlatibor turist prelaze u privatno vlasništvo - objašnjava Stamatović, i dodaje da već godinama pokušava da spreči pljačku ali mu to ne uspeva, jer je opozicija.

Ratko Jeremić sa novinarkom "Vesti"
 

On smatra da država treba da bude naslednik te imovine, jer je država bila jedan od osnivača tog preduzeća. Stamatović dalje navodi da preduzeće godinama koristi zemljište i na njemu profitira, a državi i lokalnoj samoupravi ništa ne plaća zbog pravne gimnastike i uticaja porodice Jeremić. Ukoliko se za sporno korišćenje zemljišta na Zlatiboru nađe rešenje, državna, ali i kasa opštine Čajetina, mogle da budu bogatije za više milijardi dinara.

Deo preduzeća Zlatibor turist, odnosno 43,75 posto državnih akcija krajem 2008. je za 73 miliona dinara kupila Zorana Joksimović, inače supruga biznismena Miše Omege (Milomira Joksimovića), nekadašnjeg finansijera i člana Glavnog odbora Demokratske stranke. Sudeći po podacima do kojih je došla policija, Miša Omega spada u vodeće ugostitelje u Srbiji. U njegovom vlasništvu nalazi se veliki broj skupih objekata na Zlatiboru, kao i objekti na Kopaoniku, Vrnjačkoj Banji i Kosmaju.

Milan Stamatović i Bojana Božanić

Pre privatizacije na čelu Zlatibor turista je bio Ratko Jeremić, koji se tada javno protivio privatizaciji smatrajući da je Agencija za privatizaciju premalo procenila vrednost preduzeća u čijem se sastavu nalaze čitavo jezero, 23 luksuzna apartmana Kraljevi konaci, površine 1.015 kvadrata sa 115 kreveta, restoran Jezero od 348 i poslovni prostor od 405 kvadrata, kao i 13,5 hektara građevinskog zemljišta.

Ratko Jeremić danas vlasnik 26 odsto i dugogodišnji direktor ovog preduzeća, a čelnici opštine Čajetina smatraju da su Jeremići uzurpirali državno zemljište, jer su njegov brat Slobodan Jeremić, inače poslanik  PUPS-a u Skupštini, i njegov sin Jakša, koji je sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike zloupotrebili svoje političke veze.

Prema rečima predsednika opštine Čajetina, nedavno je Ministarstvo građevine i urbanizma poništilo rešenje za katastar Čajetinske opštine i raniji status "držalac" preimenovalo u "korisnik državnog zemljišta", što je korak napred u pretvaranju državnog vlasništva u privatno.

Mišina planina

- Ispitujemo ko je omogućio Milomiru Joksimoviću da kupi 44 odsto Zlatibor turista za manje od milion evra, kada sve vredi nekoliko desetina puta više. Pokušavamo da otkrijemo ko mu je omogućio takvu cenu i kakvi su bili uslovi te privatizacije 2008. Ispitujemo i njegove veze sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, i ograncima crnogorske mafije u Srbiji - navode u MUP-u. Miša Omega je privatizacijom firme PTT ugostiteljstva, koja je odrađena na ime Joksimovićevog sina, došao u posed i hotela Zelenkada, restorana Rujno i Serdarevog konaka na Zlatiboru, ali i hotela Srebrnac na Kopaoniku i objekta PTT-a na Kosmaju...


Ratko Jeremić za "Vesti" pak kaže da opština nikada nije bila ni vlasnik ni korisnik ovog zemljišta.


- Zlatibor turist nikada nije imao status javnog preduzeća. Do zemlje kojom raspolaže došao je kao i ostala društvena preduzeća, privatizacijom. Zemljište je na korišćenje 1953. po odluci tadašnjih vlasti dato na korišćenje Direkciji za turizam, od koje je kasnije nastalo Turističko komunalno preduzeće. Ono je podeljeno na Zlatibor turist i Javno komunalno preduzeće i oni su imali status društvenog preduzeća koje je 1993. postalo Društvo sa ograničenom odgovornošću. Država je 2008. na javnoj aukciji 44 odsto firme prodala Zorani Joksimović, a ja sam samo jedan od 400 udeličara i direktor preduzeća - objašnjava Jeremić za "Vesti".

Poslanik partije Ujedinjenih penzionera Srbije i brat direktora Zlatibor turista Slobodan Jeremić, smatra da je situacija na Zlatiboru, gde je inače i rođen i dan-danas živi, takva zbog nesposobnosti lokalne vlasti.

Klizalište

Zlatiborsko jezero je malo veštačko jezero u naselju Kraljeve vode, izgrađeno 1947. godine. Dugo je 150 m, široko 50, a puni ga planinski potok Obudovice. Leti je moguća vožnja čamcima i pedalinama, dok se zimi obično zaledi, pa je moguće klizanje.

- Stamatović je na čelu opštine već deset godina, jer ljudima izdaje svakakve dozvole za raznorazne tezge pa su od ove lepote napravili vašarište. Njima je zapala za oko okolina jezera, koja je u vlasništvu firme kojom rukovodi moj brat i tu žele da sa nekim Francuzima grade neke žičare i dobro zarade. Ali, koliko znam, moj brat se trudi da ovu lepu prirodu od njih sačuva - kaže Jeremić za naš list.

Poslanica u Skupštini Srbije i bliska saradnica predsednika opštine Čajetina Bojana Božanić, pak, za "Vesti" upozorava da Zakon o planiranju i izgradnji mora biti promenjen.


- Zakon predviđa da se uz naknadu pravo korišćenja može preinačiti u pravo svojine. Ali to mora da se plati, i kada je u pitanju zemljište na Zlatiboru to je ogromna suma. Do kraja godine ministar građevine Velimir Ilić je najavio izmenu i dopunu ovog zakona, pa se pribojavamo da će državno zemljište po toj verziji zakona moći da pređe u privatne ruke bez ikakve naknade - objašnjava ona za "Vesti".

Pre nekoliko dana pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije započeli su istragu da bi se utvrdilo po kom je osnovu preduzeće Zlatibor turist uknjiženo kao korisnik najvrednijeg zemljišta na ovoj planini.

Sledeći nastavak - Rasprodaja Zlatibora (2): Crkva bez porte

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.09.2013. 12:32
Grabež... a ni novac kojim sve kupuje diljem Srbije nije pošteno zarađen....
Utorak 24.09.2013. 21:17
Kad se udruze moleri, popovi i sudije koje su isterane sa posla, od Zlatibora ostane samo ime...
Sreda 25.09.2013. 22:34
Е како би им легло ово земљиште око језера...па да се Ћира зарови са багерима...а Боћа мало да припомогне...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online