Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 04.08.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Mišković krojio i sudbinu dinara

Nameštanje valutnog kursa dinara prema evru tokom poslednje decenije, još jedna je od "mutnih" radnji vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, koja je, kako je procurilo u javnosti, otkrivena istragom operativaca Radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Maestro mutnih radnji: Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga
 

Operativci nisu prestali da "češljaju" poslovanje najbogatijeg Srbina ni posle njegovog nedavnog izlaska iz pritvora, pa su proverom platnog prometa njegove kompanije došli do saznanja da je "montirao" odnos dinara prema evru.

Guvernerka presekla malverzacije

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković je, čim se ustoličila na toj funkciji, otvoreno progovorila o bogaćenju na deviznom tržištu, špekulacijama sa kursnim razlikama. Tvrdi da toga više nema, ali da sve što se ranije dešavalo treba istražiti. Stabilnost domaće valute je, tvrdi ona, postignuta, jer je NBS sprečio veštačko kreiranje viška novca i onemogućio finansijske moćnike da zarađuju na preprodaji deviza.

Kada je komapnija Delta holding prodavala veće sume evra, kurs bi nekoliko dana pre toga počeo da se menja u deviznu korist, odnosno dinar je slabio i obrnuto, pa je prema procenama istražnog tima od 2008. do 2012. godine na taj način "zaradila" desetak miliona evra. Operativci su ustanovili da je u tome učestvovao i neko iz centralne banke i barem jedan od ministara u Vladi.


Takva rabota je, prema rečima ekonomskih stručnjaka, moguća, a i dešavala se ne samo u protekloj deceniji već i poslednjoj 20-og veka. Ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević kaže za "Vesti" da je više puta i ukazivao na to.

- To rade banke na međubankarskom tržištu, ali uz pomoć njih mogu da rade i drugi ako imaju dosta para, jer novac pomera kurs - kaže Kovačević. On podseća da je i Mišković imao svoju banku, koju je kasnije dobro prodao. Kovačević ističe da nema dokaza i da nikoga ne optužuje, ali se u takvim uslovima oni punih džepova mogu "setiti" kako da deluju na kurs.


- Zato sam predlagao deviznu berzu, jer ona smanjuje mogućnosti za novčane manipulacije - ukazao je ovaj stručnjak.

Dragaš: Kao da je osvojio Vimbldon

- Kada su nedavno Miškovića pustili iz pritvora, širio je ruke kao da je pobedio i osvojio trofej na Vimbldonu, a ne da je sedeo iza rešetaka. To je bruka i sramota za ovu zemlju koja se bori protiv korupcije i kriminala - ocenio je Dragaš. On smatra da će se u koštac sa onima koji su opljačkali Srbiju na pravi način uhvatiti tek neka "treća" po redu Vlada.

Ekonomista Branko Dragaš podseća da je Mišković još u vreme 90-ih i uživao silne privilegije u poslovanju, jer je bio u direktnoj vezi sa tadašnjim šefom države Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirjanom Marković. Koristio je hiperinflaciju, pa akciznu robu, kupovao devize od Narodne banke, "šticovao" kurs...


- Pa u Delta banci koju je kasnije prodao, depozite su besplatno držale državne ustanove, čime je Mišković uvek bio ne samo privilegovan, već i likvidan - ukazuje Dragaš.


- Nije nikakva mudrost obogatiti se kada vam država omogućuje sve to i kada se i na kursu zarađuje ogroman novac - kaže Dragaš koji smatra da je reč o "zaradi" i većoj od 10 miliona evra.


Podseća da je ovaj tajkun imperiju napravio 90-ih, a uspeo da bogatstvo uveća u poslednjoj deceniji.


- Ja sam 6. oktobra 2000. godine predlagao konfiskaciju tako stečene imovine i prebacivanje tog novca u socijalni i penzioni fond, ali za to, očito, nije bilo sluha - zaključio je Dragaš.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.08.2013. 13:03
Тек када видим Мишковића и његову "браћу" (по лоповлуку!) у затвору,осиромашене за оно што су отели,повероват ћу да ова власт стварно жели добро Србији и српском народу!Све остало је једна велика "игранка" о трошку народа!
Nedelja 04.08.2013. 13:40
. . . nije moje da ja – jedan iz mase gradjana OJADJENE SRBIJE utvrdim – da li je jedan od NOVE SRPSKE GOSPODE ( u ovom slucaju "GOSPODIN" Miskovic) KRIV ILI NE, ali ako je "FUKARA", neka ga vlstodrzci teraju do kraja.
Nedelja 04.08.2013. 17:37
Dinkic je Miroslavu stric to malo ko zna ali je istina !!!! Obojcu bih skinuo do gaca i uzeo im sve i vratio dugove koje imamo ...Mozda bi i preteklo nesto novca ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online