Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 25.07.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Toma i Irinej pomilovali Bogoljuba?

Porodica Bogoljuba Karića ne odustaje od nauma da se odbegli tajkun, koji je na Interpolovoj poternici zbog afere Mobtel, teške 60 miliona evra, vrati u Beograd, zbog čega su zatražili podršku i dobili blagoslov predsednika Srbije Tomislava Nikolića i patrijarha Irineja, javljaju beogradski mediji.

Plan za povratak u Srbiju: Bogoljub Karić
 

Predsedniku i patrijarhu je iza zatvorenih vrata početkom meseca, kako se čuje u političkim kuloarima, prenet plan za "skori" povratak Bogoljuba u Srbiju. Podsetimo, do vlasti su došli i članovi porodice Karić, supruga Milanka i brat Dragomir, koji su u srpski parlament ušli na listi naprednjaka, čiji je Nikolić i bio šef do preuzimanja dužnosti predsednika države.

Predsedništvo bez informacija

Povodom priče o pomoći Tomislava Nikolića za povratak Bogoljuba Karića, u Predsedništvu Srbije "Vestima" je rečeno da oni nemaju te informacije.
- Mi bismo voleli da znamo odakle medijima te informacije iz izvora - kažu saradnici predsednika Republike i ističu da se on drži svojih ustavnih ovlašćenja, s kojima ovi navodi nisu u skladu.

Prema pisanju štampe, porodični, gotovo filmski scenario podrazumeva da se Karić i pored poternice uputi kući, gde bi bio uhapšen, ali ne i osuđen, jer bi sva krivična odgovornost za poslovanje Mobtela navodno bila pripisana njegovom bratu Sretenu Kariću, kao bivšem generalnom direktoru te kompanije.


Sreten, koji je inače prilično bolestan, takođe ni bi završio iza rešetaka, već bi ostao u izbeglištvu u Moskvi i nedostupan srpskim organima gonjenja. Ova saznanja "izletela" su u javnost paralelno sa posetom patrijarha Moskvi i tamošnjem Karićevom Poslovnom centru Jefimija, gde je, kako je saopštila BK grupa, njegova svetost "pružio podršku porodici Karić".


Poseti je prisustvovao i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, kome je nedavno predsednik Srbije aminovao odlazak u Rusiju. Bliski susret sa patrijarhom, podsetio je i na prisne odnose šefa države sa Karićima, osvedočene sredinom marta ove godine kada je predsednik Srbije prilikom državničke posete Belorusiji u tamošnjoj prestonici postavio kamen temeljac za trgovinski centar Svetionik Minska, koji gradi BK grupa.
Tada je podgrejao sumnje i da se sreo sa čelnikom kompanije koga traži srpska policija. Bogoljub se odmah putem Tvitera pohvalio još jednom građevinskom pobedom u vrlo oštroj međunarodnoj konkurenciji.
 

Patrijar Irinej i Tomislav Nikolić
 

S druge strane, Bogoljubova supruga Milanka i brat Dragomir na radu u Skupštini Srbije ne kriju da im je cilj da se on vrati u Srbiju. Milanka, kojoj su naprednjaci poverili ulogu izvestioca EU o privatizacijama krajem prošle godine, se na sastanku sa evropskim parlamentarcima javila za reč mimo dnevnog reda i zatražila slobodu za supruga, ali ukidanje dela "zloupotreba službenog položaja".

Politički azilant?

Nepoznanica je do danas kako su braća Karić uspeli da pobegnu iz zemlje i da li su dobili politički azil u Rusiji. Bivši državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je 2010. rekao da je od zvaničnih institucija Rusije zatražena informacija, ali nije stigla potvrda da je Bogoljub njihov azilant.
- Odluka o davanju političkog azila je politička i oni nisu dužni da nam je dostave - rekao je tada Homen i dodao da su posle bekstva Karića informacije o njegovom kretanju govorile da je on na teritoriji Rusije.
U javnosti se često provlačilo i da često dolazi u rodno Kosovo.

 

Podrška patrijarha

- Patrijarh Irinej je pružio ogromnu podršku porodici Karić koja u vremenu teške globalne krize, uprkos svim teškoćama, upošljava hiljade radnika - saopštila je BK grupa ističući da je patrijarh u knjizi utisaka zapisao sa osobitim ponosom, da je posetio njihovo srpsko zdanje u slavnoj Moskvi i porodici Karić je poželeo puno uspeha na svim poljima delatnosti.
Posebno im je zahvalio što daleko od Srbije vode dnevnu borbu za opstanak kosovskih svetinja, naročito Pećke patrijaršije. Poslanik Dragomir Karić je poručio da će Karići "učiniti sve da poslovni kontakti i suživot Albanaca i Srba na Kosovu što pre zažive".

Traženo i učinjeno, pa je već sredinom aprila ove godine to delo izmenama Krivičnog zakona preinačeno u zloupotrebu odgovornog lica. Ovim i potencijalno maksimalna kazna od 12 godina koja je pretila Bogoljubu Kariću ublažena na period od tri meseca do pet godina.


U političkim krugovima se tada šuškalo da su ove "krivične novine u službi Karića i još nekih tajkuna", a u javnosti se provlačila priča da se Bogoljub na Uskrs, 5. maja, vraća kući. On je tada na Tviteru poručio "da je previše onih koji su se uplašili i same pomisli da se pojavi u Srbiji".


Godinama izvlačili milione iz Mobtela

Iz istrage o aferi Mobtel je pre nekoliko dana u javnost procurilo da su pare prane u 43 firme u zemlji i inostranstvu, kao i da su centri za pranje novca u najvećem broju slučajeva bili Kipar, Velika Britanija, Irska, Panama, Sijera Leone, ali i Bahami i Devičanska ostrva.


Bogoljub i Sreten Karić su prema tim navodima od 1998. do 2005. preko članova porodice i ljudi od poverenja prelivali novac sa računa Mobtela na lične račune. Za tu transakciju su pravljeni fiktivni ugovori ili se radilo na osnovu odluka mimo pravilnika poslovanja, i to sa firmama u čistom vlasništvu najčešće Karića i za usluge koje nikada nisu ostvarene.


Otkriveno je i da su sume za nepostojeće poslove bile i po nekoliko puta više od stvarnih. Osim usluga koje su firme Karića navodno radile za Mobtel, šira porodica je dolazila do novca uplaćujući ga sebi, kupovinom časopisa, CD-ova koje je izdavala, plaćanjem školarina ili stipendija svojoj i deci svojih direktora. Tako je 2001. kupljeno 100.000 muzičkih CD-ova Danice i Danijele Karić za 22 miliona dinara, plaćen 50 miliona časopis Jefimija, 2,8 miliona školarine za decu Violete Karić, ugovor o kupovini 650 publikacija Milanke Karić vredan sedam miliona dinara...


Afera Mobtel jedna je od 24 privatizacije čije je preispitivanje tražila EU. Dok u Karićevoj stranci Pokretu snaga Srbije tvrde da je on politički optuženik, deo političke javnosti smatra da vlast SNS-a čini sve da njihov koalicioni partner Bogoljub Karić ne završi iza rešetaka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.07.2013. 12:33
Кад може Мишко, што не би и Боги.
Četvrtak 25.07.2013. 12:55
јесу ли га помиловали за јаја ил' за кокошке ?
Četvrtak 25.07.2013. 13:18
prvo trebaju dinkića da sklone iz vlade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online