Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 26.02.2013.
12:02
D. N. Petrović - Vesti A

Otrov u srpskoj hrani (2): Domaća pršuta iz Urugvaja

Mada veterinari i lekari upozoravaju da švercovano meso, koje u ogromnim količinama iz Crne Gore i s Kosova ilegalno ulazi u Srbiju, može biti opasno za ljudsku upotrebu, a policija nedeljno privede bar po jednu grupu švercera i oduzme tone brazilske govedine i svinjetine, posao i dalje cveta u Novom Pazaru, Tutinu, Raški, Leposaviću, Zubinom Potoku. Računa se da se ovim "biznisom" bavi više stotina ljudi sa obe strane granice.


Deo mesa poreklom iz Brazila, Argentine i Urugvaja suši se u Lešku, Leposaviću, Zubinom Potoku, Raški i Novom Pazaru, gde je niklo na desetine priručnih sušara, a potom se najčešće kao "domaća" pršuta prodaje širom Srbije. Među kupcima su, to je javna tajna, i neke velike klanice, ali i renomirane trgovine u velikim srpskim gradovima, pa i u Beogradu.

Bataci iz NATO rezervi
Jedno vreme sever Kosova i Raška oblast bili su preplavljeni pilećim batacima s Kosova. Piletina na Kosovo stiže iz NATO rezervi pošto joj istekne rok, a u nekim kosovskim gradovima ceo paket od šest kilograma kupovao se za jedan evro. Deo sumnjivih bataka na Kosovo stiže i kao humanitarna pomoć.

Veća količina ovog mesa, smrznutog ili sirovog (sve zavisi koliko je vremena provelo na putu od luke Bar ili od nekog magacina u Prištini), može se naručiti "kod poznatih prodavaca" ili slobodno kupiti u većini mesara i kvantaškoj pijaci u Novom Pazaru odakle se potom, raznim kanalima, transportuje kupcima širom Srbije.


Za prelaz u Srbiju obično se koriste alternativni pravci preko planine Rogozne i jezera Gazivode koje je, uprkos stalnom prisustvu policije, teško pokriti jer šverceri imaju vojne kamione, čamce, džipove i druga terenska vozila kojima lako zaobiđu policijske patrole. U Raškoj je svojevremeno zbog saradnje sa švercerima uhapšeno 20 policajaca i nekoliko carinika.


- Meso obično brodom stiže do Bara odakle se u Srbiju prebacuje direktno ili preko Kosova. Brod ne odlazi dok se ne isprazni, meso je odličnog kvaliteta, sve sama pečenica, ali nema potrebne papire i deklaracije, nisam čuo da je nekome nešto falilo, a koristi se na gotovo svim svadbama i drugim veseljima jer je upola jeftinije od domaćeg. Problem je jedino što se više puta odmrzava i zamrzava - kaže jedan od švercera koji je do sada preko granice proterao bar 50 tona.

Piletina s deponije
Novi Pazar i okolinu svojevremeno je potresla informacija da je grupa švercera kupila pileće meso na deponiji smeća Golo brdo u nameri da ga proda na novopazarskoj kvantaškoj pijaci. Bilo je to meso poreklom s Kosova koje je policija oduzela, a inspekcija "bacila" na smeće. Šverceri su pokušali da vrate meso, ali je celu akciju pratila i policija, pa su građani pošteđeni zaraze, a šverceri su završili u zatvoru.

S druge strane, veterinari upozoravaju na opasnost.


- Meso koje nema potrebnu deklaraciju nije za ljudsku upotrebu jer je opasno. Ko zna šta sve jedemo - samo zahvaljujući sreći, do sada nije bilo većih epidemija. Možda je to meso i bilo ispravno, ali dok stigne raznim kamionima i prikolicama može da se pokvari 100 puta - upozorava poznati novopazarski veterinar.
Osim mesa, u Srbiju, mahom s Kosova, stižu i ogromne količine pilećih bataka, svih vrsta pašteta, salama, viršli i kompletan program ribe i konditorskih proizvoda iz Slovenije, Bosne i Hrvatske. Na novopazarskoj kvantaškoj pijaci, a i u nekim veleprodajama, u ponudi je čuvena Podravkina jetrena pašteta koja se "proizvodi" u Prištini.


Pazarac Edib Baković kaže da se običan građanin od toga ne može odbraniti:


- Falš paštete i falš sardine s Kosova idu kao alva jer su znatno jeftinije od originala, ima ih u celoj Srbiji, retko ko i primeti da su pakovane u Prištini, a da li ćemo zaraditi neku stomačnu bolest ili nešto još gore je čista lutrija!
 

Sutra - Otrov u srpskoj hrani (3): Rađaće nam se deca s repom

POVEZANE VESTI

Utorak 26.02.2013. 13:36
Fuj!Kupujem meso kod Matijevica,ali bi mi izgleda bilo pametnije kupiti u nekoj manjoj mesari.Tko zna sta smo dosad pojeli!
Utorak 26.02.2013. 15:36
Znam ja sta oni rade! Hoce da uvedu neke EU zakone o kontroli hrane, pa neznaju kako ce da to saopste narodu i seljaku koji ce da pukne zbog toga jer ce se hrana biti mnogo skuplja i svi domaci proizvodjaci ce biti srezani a radice samo tajkuni koji su se nafatirali i ostalo ce se uvoziti iz lepe EU. Posle ovoga bi propao plan naseg predsednika da cela Srbija proizvodi hranu za bratsku Rusiju! Ili ds hobotnica pravi podle zvrcke, ili idu stopama bivse lose vlade a narod za to nije glasao!!! Svemu tome izmislise ovolike afere.
Utorak 26.02.2013. 17:38
Ova pojava nije od juce pa zato treba paziti sta se kupuje.naravno da ne treba kupovati prsutu i kobasicu iz N. PAZARA SJENICE I TUTINA jer postoji opasnost od zarazenog mesa. Ali zabrinjava trgovina izmedju severa Kosova i ostatka Kosova .Kako to da Srbi danas sa siptarima trguju a sutra siptari na njih bacaju bombe. Ko je tu lud a ko pametan.Da li bi siptari trgovali sa Srbima da je obrnuta uloga. Sumnjam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online