Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.02.2013.
02:40
J. L. Petković - Vesti A

Prizren, zaboravljeni grad (4): Milica među svecima

Jedini srpski đak prvak u Prizrenu ide na nastavu u crkvi Svetog Đorđa, a košarku igra u dnevnoj sobi.

Crkva Svetog Đorđa
 




Prvak Milica Đorđević ranije se vratila iz škole koju pohađa u crkvi Svetog Đorđa u srcu Prizrena, gde je jedini đak. Ispred šestospratnice u kojoj živi izašla je kao i obično uz pratnju mame Evice i 82-godišnjeg dede Adama Mujovića, 83-godišnjeg starca koga je baš ta mala sedmogodišnjakinja vratila pravoslavlju i danas mu daje snagu.

Neki drugi školarci sa četvrtastim torbama na leđima baš tada su se vraćali kući prolazeći pored nasmejane Milice velikih zelenih očiju. Kao nigde na svetu, deca se nisu ni pogledala. Devojčica u roze jaknici za njih je paralelni svet. Ili to tako misle njihovi roditelji?

Živahna Milica je jedino dete među 17 prizrenskih Srba. Nikada nije izašla iz vidokruga mame i dede, pa čak i kada ide u školu, gde je obavezno posle časova čekaju. Školu obožava, ali bi volela da ima i drugaricu u školskoj klupi.

- Omiljeni predmet mi je veronauka, pa matematika, a i srpski jezik i likovna kultura. U stvari, sve mi je omiljeno. Volim da idem u školu. Volim i da crtam kod kuće, a najviše volim da crtam svetitelje - veselo priča Milica koja bi ponekad, priznaje, radije da crta nego da odmah piše domaći. Nedavno je nacrtala Isusa Hrista i poklonila crtež patrijarhu Irineju kada je posetio Prizren. Vladika Atanasije je na dar dobio crtež Svetog Nikole, a mitropolit Amfilohije Belog anđela.

Razdragana Milica je čila i vesela kao i sva deca, više nego što bi roditelji voleli. Ali, njena mama ima više razumevanja jer van međa malenog stana Milica ima malo slobode. Ona najviše voli da igra košarku, a i za to su potrebni drugari.

- Baš volim da vežbam. Igram košarku u stanu. Zakače mi za vrata koš i onda ja bacam loptu. Naravno da sam najbolja - objašnjava Milica koju majka gleda kao oči u glavi. Pričala je kako voli i plivanje, i sa posebnim oduševljenjem kako je na Zlatiboru

jahala magarca koji je nosio poklone deci.

Zbog svega što je preživela njena mama Evica i danas vuče strahove.

- Sada nema toliko smetnji od takozvanih komšija koji su namerno stalno vikali i pravili probleme dok je bila beba, a neki i špijuniraju šta govorimo. Zidovi su tanki, sve se čuje. Ceo život sam u ovom komšiluku i ovde sam doživela najteže trenutke, da ne mogu da opišem šta se sada desilo. Srbi su odavde odlazili u crnini, a nemiri i dalje traju. Ja čuvam kućni prag, nema bežanja. Pričamo "Srbi, srpsko Kosovo" i treba se dokazati na delu - priča Evica. 

 Adamova vera


Mala Milica bila je motiv da Adam Mujović uzme pravoslavlje, priča mama Evica.


- Ona ga je održala sve ove godine i daje mu snagu. Njegovi su bili Srbi i njegovo porodično prezime je Kadrijević. On se vratio pradedovskoj veri i svojim korenima.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Hram niče iz pepela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online