Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.01.2013.
12:01
S. M. Tomić - Vesti A

Region u dužničkom ropstvu (5): Banke vlasnici celih gradova

Beograd se prošle godine u januaru našao na neslavnom prvom mestu na listi najvećih dužnika Poreske uprave. U januaru prošle godine dugovao je dve milijarde dinara poreza.

Otimačina za hleb: Beograd
 

Sa čak 46,8 milijardi dinara duga Grad Beograd danas pokriva dve trećine dugova svih srpskih gradova, to jest 73 odsto ukupnog duga lokalnih vlasti u Srbiji. Iza njega sledi Niš s dugom od 1,6 milijardi dinara, koji samo toplani za grejanje duguje oko 100 miliona dinara.

Kuća bez pokrića

Najzaduženiji u evrozoni nisu stanovnici prezadužene Grčke, ni Španci, već Holanđani. Doduše, država ima suficit od čak osam odsto i najnižu nezaposlenost u Evropi od 4,3 odsto, ali su domaćinstva najzaduženija u evrozoni jer duguju čak 240 odsto svojih raspoloživih prihoda, a krivac za to su hipotekarni krediti. Naime, holandske su banke godinama davale hipotekarne kredite koji su iznosili i više od 125 odsto vrednosti nekretnine, što znači da su dužnici mogli da kupe kuću, plate sve provizije i poreze, pa čak i kupe novi auto.

Grad Zlatar apsolutni je hrvatski rekorder u zaduženosti. Bivši gradonačelnik Marjan Đurek ostavio je milione duga, menice bez pokrića, a gradski račun je blokiran. Čak 90 posto nekretnina Zlatara u vlasništvu je Hipo banke jer se grad zadužio 345 odsto, a prema zakonu može samo 20 odsto. Svi su dužni, ali ispalo je da je grad Zlatar najzaduženiji u Hrvatskoj jer nema nijednog grada ni opštine s ovakvom sudbinom. Ako se Zlatar i dogovori s Hipo bankom da počne otplatu glavnice duga, to bi značilo reprogramiranje do 2022. godine, pa je novi gradonačelnik izjavio da je jedino rešenje da se pojavi Deda Mraz s džakom para na poklon gradu.


Bihać je, po broju stanovnika, najzaduženiji grad u Bosni i Hercegovini. Plate u Upravi grada kasne dva meseca, doprinosi nisu plaćeni, u javnim preduzećima zarade kasne do šest meseci, a budžet opštine je opterećen kreditima od 30 miliona KM. Jedan od glavnih problema je osnovna balkanska boljka - kadrovska korupcija.


Gradić Pioz je najzaduženiji grad u Španiji sa 7.058 godina hipoteke i predstavlja simbol ludosti španskog građevinskog sektora. Njemu će biti potrebne hiljade godina da isplati svoje poverioce i dug od 16 miliona evra. Selo koje je sredinom devedesetih imalo manje od 1.000 stanovnika uložilo je milione u nadi da će postati spavaonica za 25.000 ljudi. Danas Pioz ima 3.800 registrovanih stanovnika i ogromnu rupu u finansijama, samo za izgradnju lokalnog bazena račun s kamatama premašuje milion evra.

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Subota 26.01.2013. 00:56
Posto su vesti u Frankfurtu pogledajte kako je u Bochumu ili Botropu , stambene zgrade se prodaju po ceni od 100-200 € / m² to sve govori o sjajnoj EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online