Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 07.05.2012.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Zašto je rasejanje ljuto na državu (2): Matica u strahu od naše pameti

Uprkos ogromnom naučnom potencijalu srpske dijaspore, ne postoji sistemska saradnja između Srbije i tog dela njenog rasejanja, niti za tako nešto postoji interesovanje u matičnoj državi, ukazuje istaknuti fizičar dr Miodrag Kulić iz Nemačke.

NEISKORIŠĆEN POTENCIJAL: Dr Miodrag Kulić

- Prošle godine pedesetak eminentnih srpskih naučnika iz celog sveta organizovali su u Beogradu naučni skup Fizika kondenzovane materije koji je bio bojkotovan. Ne samo da se niko zadužen za nauku u Vladi Srbije nije pojavio da barem iz pristojnosti pozdravi učesnike, već se nije prijavio ni jedan jedini naš kolega iz te oblasti, fizičar u Srbiji, čak ni da prisustvuje, a kamoli da učestvuje. Nacionalni romantizam pojedinaca iz dijaspore ne može bitnije da promeni ovakav odnos - kaže dr Kulić.


Dr Kulić ističe da iz dijaspore godinama stižu predlozi na koje načine srpski naučnici iz rasejanja mogu da se uključe u naučne i obrazovne tokove u Srbiji.


- Oni bi mogli savetima da pomognu u određivanju naučnih prioriteta u matici. To maticu ništa ne bi koštalo, a pomoglo bi razvoju nauke i tehnologije, ali stičem utisak da se u Srbiji boje da bismo im mogli ugroziti poziciju - priča dr Kulić.


On još čeka odgovor iz Instituta za fiziku u Beogradu kome je ponudio volonterski prenese svoja znanja stečena u Nemačkoj. Dr Kulić smatra takođe da u Srbiji već duže vreme traje prilična dezorijentacija u organizaciji nauke.


- Bezuspešno smo predlagali da bi, umesto megalomanskih naučnih projekata, trebalo razvijati nauku primerenu maloj zemlji. Država treba da se okrene mladima u dijaspori, koji su na višem obrazovnom, kulturnom, ekonomskom nivou i daleko su bolje društveno integrisani od svojih roditelja. Ovo se naročito odnosi na našu "gastarbajtersku" dijasporu u Evropi. Mlada intelektualna srpska dijaspora ima ogroman potencijal, a potpuno je ispuštena iz vidokruga i delokruga matice - zaključuje dr Kulić. 

Umorni od patriotizma


Dr Kulić napominje da srpska dijaspora nema u svojim redovima devizne milijardere, već veliki skup potencijalnih malih ulagača.


- Političari u Srbiji su nerealno procenili ekonomsku moć pripadnika dijaspore. Nažalost, mi u dijaspori imamo malo milionera, a koliko znam, među nama nema nijednog milijardera! Trebalo je da privredne komore iz matice osnivaju akcionarska društva u dijaspori i da je animiraju za ulaganja. Kukanje i pozivanje na patriotizam nema efekta, dijaspora se od toga odavno umorila - kaže dr Kulić. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.05.2012. 08:29
Властодршци у Србији се труде да сваког ко им не одговара, јер је способнији од њих, одстрани из Србије. За власт је најопаснија способност коју човек може да има - мислити својом главом, зато се Властодржци плаше људи у расејању. Човеку је најнормалније да буде домаћин у својој кући међу и са другим домаћинима, е то лоповима на власти не одговара. Међутим, њима не одговара ни када питају а где су паре које доносимо у Србију, јер онда опет лоповлук долази на видело. Плод тога је да већ деца људи у Расејању имају мало жеље да остану у вези са Србијом,а о унуцима не вреди ни причати. Једина трајна веза код људи у Расејању јесте осећај протераности из очинске куће и то остаје за све генерације!
Ponedeljak 07.05.2012. 09:21
OPET BLOKIRAN SAJT DVERI.XM
Ponedeljak 07.05.2012. 09:34
Праве патриоте из дијаспоре немају шта да траже у Србији где ће народ још много година да гледа како му држава пропада вођена онима који су неспособни и који се боје за своје фотеље.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online