Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 28.02.2012.
17:04 >> 21:58h
Beta, Srna A

Bilt: Srbija dobila zeleno svetlo za EU

Karl Bilt na tviteru objavio da je Srbija danas dobila zeleno svetlo za status kandidata za članstvo u EU koji će potvrditi Evropski Savet u četvrtak.

Karl Bilt

Šef diplomatije švedske je ujedno napisao da čestita Srbiji.

Ministarski savet EU preporučio je danas da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, potvrdili su Beti zvaničnici na zasedanju.

Tu odluku treba da potvrde lideri EU 1. i 2. marta u Briselu.

Danski ministar za evropska pitanja Nikolaj Vamen, čija je zemlja na čelu EU, rekao je da je Srbija ispunila uslove koje je zahtevao evropski blok.

"Status kandidata otvoriće novu eru u odnosima između EU i Srbije i za buduće otvaranje pristupnih pregovora", rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Kukan pozdravio preporuku Saveta ministara

Šef delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan pozdravio je današnju preporuku Saveta ministara EU da se Srbiji dodeli status kandidata za
članstvo u EU i izrazio nadu da će je Evropski savet prihvatiti.

"Želim da čestitam predstavnicima Srbije na njihovom radu na dostizanju ovog statusa. Ovo će biti važan korak u procesu evropske integracija Srbije i nadam se da će podstaći dalje reforme u proevropskoj orijentaciji ove zemlje", naveo je Kukan.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da će Evropska unija, ako ne danas, onda u petak, na sastanku šefova država i vlada, odobriti Srbiji status kandidata za članstvo. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Barozo je rekao da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u EU i odao priznanje Borisu Tadiću na vodećoj ulozi u stvaranju uslova da Srbija dođe do praga da dobije taj status.

Žoze Manuel Barozo

"Mi Srbiju vidimo veoma snažno u članstvu EU, a to će biti i potvrda dalje politike proširenja koju vodi EU. Za Srbiju je najvažnije da nastavi reforme i dijalog sa Prištinom", rekao je Barozo.

Tadić je podvukao da Srbija očekuje konačnu odluku o statusu kandidata iako, kako je rekao, ima nekih problema. Srbija, po rečima Tadića, prihvata merila iz Kopenhagena (o delujućoj političkoj demokratiji) ali, kako je naglasio, ne i ono što se u nije u skladu sa tim.

Tadić i Barozo razgovarali su u pauzi sastanka ministarskog saveta koji je danas raspravljao o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, ali još nije doneo odluku pošto je Rumunija tražila da se dodatno zajamči da će Beograd valjano primenjivati zakone o nacionalnim manjinama.

Sastanak Saveta za opšte poslove nastavljen je poslepodne a, prema izvorima zasedanja, rumunska delegacija očekuje nove instrukcije iz Bukurešta.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.02.2012. 17:11
Hipoteticki gledano status kandidata je kao kada te ne pustaju da udjes na brod koji tone..a ti molis da te puste..dajes sve..ponizavas se..ispunjavas ono sto drugi nisu.... samo da bi potonuo zauvek.
Utorak 28.02.2012. 17:06
Заборавили су да кажу да ће се ЕУ распасти ове или почетком следеће године најдуже.
Utorak 28.02.2012. 18:28
To i nije nikakvo iznenadjenje jer se to i ocekivalo, ono sto smo trebali da dobijemo u decembru samo su pomerili za termin malo blize izborima u cilju podrske aktuelnoj vlasti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online