Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 03.12.2011.
06:51
Press A

To su Srbi: 551 milioner ne plaća porez!

Proverom primanja građana po tekućim računima Poreska uprava je ove godine otkrila čak 551 slučaj klasične utaje poreza, piše beogradski "Pres". Naime, toliko poreskih obveznika, među kojima najviše menadžera i lekara, ali i profesora i drugih državnih činovnika, nije prijavilo svoje višemilionske prihode.

Najviše je, navodno, menadžera i lekara koji ne plaćaju svoje obaveze
 

Upućeni u ovu problematiku smatraju da je na hiljade onih koji svoja "vanredna" primanja uzimaju u kešu, pa je jako teško ući u trag ovom "prljavom" novcu.


Iako je korupcija tema o kojoj se najviše priča, na njenom otklanjanju ili smanjenju malo je urađeno. To potvrđuju rezultati poslednjeg svetskog istraživanja o korupciji "Transparensi internešenela", po kojem je Srbija nazadovala i nalazi se između 86. i 90. mesta, dok je godinu dana ranije delila od 78. do 84. mesta.


Utaja poreza

U Poreskoj upravi Srbije, koja kontroliše iznose koje građani primaju preko računa banaka, otkrivaju za naš list da su do kraja oktobra otkrili 551 osobu koja je utajila porez, odnosno nije prijavila prihode veće od 1,7 miliona dinara.


- Svi oni su bili u obavezi da podnesu poresku prijavu. To je klasična utaja poreza. Identitet tih osoba ne možemo da otkrivamo, ali među njima ima ljudi iz gotovo svih branši, počev od generalnih direktora, preko lekara, biznismena, ekonomista, profesora... Na tom spisku ima bukvalno svih profesija, a iz raspoloživih podataka zasad je najviše utajila osoba koja je imala prihod od čak 14 miliona dinara. Protiv svih smo podneli ili prekršajne ili prijave za pokretanje krivičnog postupka - otkrivaju u Poreskoj upravi.
 

Šta predlaže Konvencija Ujedinjenih nacija?

Konvencija Ujedinjenih nacija o borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala - "Palermo Konvencija" iz decembra 2000. godine, koja uvodi mehanizam konfiskacije imovine zbog nesrazmere, sugeriše zemljama potpisnicama da razmotre mogućnost da od počinioca krivičnog dela zahtevaju da dokaže zakonito poreklo prihoda za koje se pretpostavlja da potiču od krivičnog dela. Na sličnim principima funkcioniše i Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije.

Porez na dohodak građana u obavezi je da plati svaka osoba koja je tokom prethodne godine zaradila više od 1,7 miliona dinara. U Srbiji je u toku prošle godine, bar prema broju prijavljenih Poreskoj upravi, tu sumu zaradilo 22.500 ljudi.


- Svaka osoba koja ima veći prihod na godišnjem nivou od 1,7 miliona dinara u obavezi je da do 15. marta podnese poresku prijavu, odnosno državi plati porez na dohodak građana. To je zbir svih primanja koja su ostvarena u jednoj kalendarskoj godini po svim osnovama, a to su redovne plate, angažovanje po osnovu ugovora o delu, o privremenim poslovima, članstvu u upravnim i nadzornim odborima, jednom rečju sve naknade koje se uplaćuju na lični račun osobe - kažu u ovoj upravi, ali ne smeju ni da pretpostave koliko pojedinci stiču na način koji ne može da se proveri preko računa banaka.


Nažalost, zbog zakonodavstva u našoj zemlji to se otkriva tek u krivičnim postupcima, ako do njih uopšte i dođe, kao u slučaju direktora "Puteva Srbije" ili Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji su sa zvaničnom platom od 1.500 do 2.000 evra posedovali višemilionsku imovinu. Pre afere niko ih nije pitao odakle im pare jer se nečija imovina ispituje tek po pokretanju krivičnog postupka.


Programski direktor "Transparentnosti Srbije" Nemanja Nenadić kaže da se tako ne radi u zemljama Evropske unije.


- Ako neko primeti naglu promenu nečijeg imovnog stanja, poreski službenik to odmah upoređuje sa primanjima i proverava da li je stečena legalnim tokovima. Tako poreski obveznik Francuske sa niskim primanjima ne bi bio iznenađen ukoliko bi mu se na vratima stana pojavio poreznik da proveri od kojih para je kupio luksuzni automobil - navodi Nenadić.


Krivica,pa provera imovine

Nenadić dodaje da se Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom primenjuje tek kod utvrđenog ozbiljnog krivičnog dela.


- Odnosno tek onda kada sud utvrdi da je stečena na nelegalan način, a to je proces koji traje. U suštini, zakoni postoje i kod nas, samo bi trebalo da se primenjuju. Čini se da baš to nedostaje u Srbiji, kao što nedostaje i primena člana 20. Konvencije Ujedinjenih nacija kojom su predviđena posebna krivična dela o posedovanju nelegalno stečene imovine - kaže Nenadić.

Subota 03.12.2011. 08:39
Међу највећим неплатишама пореза су србски министри, градоначелници и скупштински лешинари. Зомбија (Србија) је држава у власништву мафије.
Subota 03.12.2011. 07:03
Тако је то у неолибералној демократији и у власти црно-жуте коалиције: богати не плаћају ни порез, а сиротиње је све више и она је гладна. Довољна је следећа чињеница о суштини социјалне државе досманлија: порез на добит износи 10%, а порез на зараде око 100% (пола на терет запослених, а пола на терет послодаваца)!? Каква је то држава у којој је нелегални капитал толико повлашћен у односу на грађане? Сви, ама баш сви, знају да већина тзв. предузетника и малих и средњих предузећа исплаћује зараде нелегално, без обрачуна и плаћања пореза и, наравно, доприноса. Зна се и да, између осталих, и велике фирме под заштитом власти не плаћају доприносе на зараде...
Subota 03.12.2011. 13:40
ne placaju poreze,,,,ali zato kradu....milioneri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online