Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 21.04.2011.
15:15
Đ. Barović - Vesti A

Osam metara bisera i 60 miliona dolara?

Jovanka Broz i još sedmoro Titovih naslednika očekuju desetine kilograma zlata i srebra, vredne umetničke slike, kolekciju lovačkog oružja

Iz albuma: Brozovi na okupu
 

U ostavinskom postupku koji bi uskoro trebalo da se okonča pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, Jovanka Broz sa još sedam najbližih Titovih naslednika trebalo bi da dobije više desetina kilograma zlata i srebra, na stotine bisernih ogrlica, ali i vredne umetničke slike, kolekciju lovačkog naoružanja...

Na spisku koji je sastavljen 2002. godine veliki je broj dragocenosti, najviše zlatnog nakita, brilijanata, dukata, umetničkih slika, jedna zlatna kočija i biserne ogrlice u dužini od čak osam metara.


- Ne znam šta je sve na tom poslednjem, četvrtom spisku, ali moja gruba procena bila je da bi Titovi potomci trebalo da naslede stvari vredne između 50 i 60 miliona dolara - kaže Toma Fila koji je odnedavno, sudskom odlukom, posle 30 godina zastupanja

Kokoška i Goja


Na spisku koji bi naslednici Josipa Broza trebalo da podele na ravne časti nalazi se i velika količina srebra, pribori za jelo, srebrni poslužavnici, kutije za tompuse, šahovske garniture od slonovače, stilski nameštaj i oko 30 slika veoma poznatih slikara. Joška Broz veruje da je većina tih stvari - ukradena.


- Za slike Oskara Kokoške i Franciska Goje znam da su nestale, a pretpostavljam i da je drugo razvučeno - tvrdi Joška Broz.

Jovanke Broz u ovom predmetu, morao da se povuče uz apsurdno objašnjenje da je u sukobu interesa pošto je savetnik u Vladi Srbije.


Prema pisanju beogradske štampe, na spisku zaostavštine koja je predmet ostavine nalaze se stvari koje se nalaze u Užičkoj 15, Titovoj rezidenciji gde je na kraju i sahranjen Kući cveća, zatim Muzeju Jugoslavije, muzeju "Matija Gubec", Brionima...


Na spisku koji je pre devet godina sastavila Komisija Savezne vlade, nalaze se i pozlaćena maketa kočija i konja, rođendanski poklon Titu iz Đakova, zatim 37 zlatnih ogrilica, zlatne kuglice, zlatne tabakere, ogrlice u više redova sa dragim kamenom i brilijantima.

Slede zlatnici, zlatni opiljci od nekoliko stotina grama, zlatne značke i satovi, zlatna kutija za šibice, kutije okićene brilijantima i razno drugo drago kamenje, rols-rojs, kadilak, linkoln tepisi, vaze, slike, knjige, vina, ali i vredna kolekcija lovačkih pušaka i garderobe.


- Nema od toga ništa. Ovo je još jedno zamazivanje očiju javnosti, kao pred svaku godišnjicu Titove smrti. Da li je vama logično da se navodno zakazuje ostavinska rasprava, a da niko od njegovih naslednika o tome ništa ne zna? - pita Joška Broz, Titov najomiljeniji unuk s kojim je ovaj najviše odlazio u lov.


Joška Broz kaže da posle smrti njegovog oca Žarka ima ukupno osam naslednika. Uz suprugu Jovanku, tu je Titov sin Miša i njegovo dvoje dece, Andrej i Aleksandra, kao i Žarkova deca - Svetlana, Zlatica, Edvard i on.


- Možda neko i zna šta se nalazi na tom spisku, ali garantujem da pola stvari nema, da su pokradene. Pre nekoliko godina sam otvarao izložbu Titovih pušaka iz lova kada je izloženo ukupno 67 komada. Kad sam pitao šta je sa ostalima, a bilo ih je ukupno 167, nemušto su mi odgovorili da je reč o duplikatima koje nisu izložili. Pa ja znam za

U Muzeju Jugoslavije bez komentara


"Vesti" su pokušale da dobiju komentar i iz Muzeja Jugoslavije (nekadašnjeg muzeja 25. maj). Portparol ove ustanove Mira Slavković objasnila je da su svi koji nešto znaju na temu Titove zaostavštine van muzeja, pa će nam naknadno biti odgovoreno.

najmanje tri karabina kojih više nema. Brojni političari - i oni pre i posle 5. oktobra, uzimali su Titovo oružje samo da bi njime hvalili odlazeći u lov. Istovremeno, kako je ko odlazio s neke bitnije funkcije, tako je prisvajao i neki "suvenir" iz Titove kolekcije pušaka i više ga nije vraćao. Slično je i s drugim stvarima koje su ostale za Titom - priča ogorčeno Joška Broz.


Toma Fila dodaje da će se ostavinska rasprava odvijati po tri osnova potraživanja - lične stvari, bračna tekovina i nasledstvo.


- Jovanku sam počeo da zastupam od 1983. godine i do danas nismo mrdnuli sa mrtve tačke. Titova supruga traži da joj se vrati trećina njegove imovine i na tom spisku je bilo oko 1.000 stavki. Pri tom, ona insistira i da joj se vrate njene lične stvari, a reč je o 24 kofera puna garderobe i ličniih predmeta - kaže Fila.

Na ulicu od Titove smrti


Jovanka Broz je tek nedavno otkrila da je nedugo po Titovoj smrti, 4. maja 1980. godine, prosto najurena iz rezidencije u Užičkoj 15.

Jovanka Broz


"Juna 1980. godine, došao je Sergej Krajger i rekao da mi neće dati da ostanem u kući u Užičkoj 15 jer će ona biti Titov spomen-muzej. Pri tom mi je naglasio da ne smem ništa da ponesem iz kuće. Pogledala sam ga i pomislila: znači, mojih 35 godina života i rada ne vrede ništa", objasnila je Jovanka u jednom od retkih intervjua i objasnila da je za sve kriv Stane Dolanc.


"Odmah pošto sam isterana, general Ivan Dolničar je naredio da se zapleni i moja garderoba koja je držana u nekoj garaži ili magacinu. Iza tog, zuluma, jer to se ne može nazvati drugačije, stajao je Stane Dolanc, i sve to skupa bilo je strašno", ispričala je Jovanka Broz.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2011. 15:43
Podrska gosp.Jovanki u svakom pogledu,medjutim tesko sa ovim SHAKALIMA da moze bilo ko da izadje na kraj........Zaista zalosno da zena pok.predsednika sve to dozivi......znamo dobro kako se zivelo za vreme Tita.....HVALA
Četvrtak 21.04.2011. 17:31
Stvar je jednostavna kada već nema testamenta. Josip Broz je uveo oduzimanje privatnih stvari da bi bile NAŠE. Tako sada ne može biti da su drvene štafete u muzeju NAŠE, a zlato i dijamanti samo MOJI. Sve to lepo neka Jovanka i društvo slikaju za uspomenu, pa pravac u NAŠE muzejske vitrine. I obavezno pod KLJUČ zbog glodara.
Četvrtak 21.04.2011. 16:35
Njoj treba dati penzijicu da pristojno prozivi ostatak zivota a njenog bivseg osuditi za sve zlocine protiv Srba za vreme i nakon rata i oduzeti SVU imovinu pa i poklone koje je, uzgred receno, dobio kao predsednik drzave a ne kao privatno lice pa ih zato i ne moze zadrzati.Od rasprodaje tih stvari i nekakvih mauzoleja i muzeja i ostalih djavolskih jazbina treba sagraditi muzej secanja na zrtve komunistickih zlocina ili isplatiti bar delic potomcima i zrtvama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online