Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.11.2009.
14:29
Tanjug A

Kineska deca se više ne igraju

Deca u Kini, pritisnuta ambicijama svojih roditelja, danas odrastaju po principu: učenje i rad na prvom mestu, a igra tek ponekad, kao luksuzno retko uživanje.

Kineska politika "jedna porodica - jedno dete" je primorala roditelje da o budućnosti i životnom uspehu svog jedinčeta vode posebnu brigu, tako da su mališani u Kini, od najmlađih dana do najviših škola, naučeni da gotovo sve vreme provode u učenju i da su im knjige prijatelji.

"Deca su pod tako velikim pritiskom da budu dobra u svemu. Postoji kineska poslovica: Svaki roditelj želi da njegov sin bude zmaj, a ćerka da bude feniks", izjavio je za Rojters Li Hongjan, koji godišnje plaća oko 68.000 juana (9.960 dolara) za boravak deteta u dvojezičnom internacionalnom obdaništu.

Prošle nedelje, povodom obeležavanja dve decenije Konvencije UN o pravima deteta i Svetskog dana deteta, brojne grupe za prava čoveka su upozorile da je deci u Kini ugroženo pravo na igru.

"To je ono što obično nazivamo ''zaboravljeno pravo'', jer odrasli smatraju da je takvo pravo luksuz, ne shvatajući da je to neohodnost", izjavila je Kirsten Di Martino, šef kancelarije Unicefa u Kini.

Deca u Kini se u proseku igraju jedva pola sata dnevno, a oni najtalentovaniji za nauke jedva pola sata nedeljno. Najtalentovanija deca se najmanje igraju: u jednoj školi za talente u Pekingu radna nedelja je sedam dana.

Politika "jedna porodica - jedno dete" uvedena je u Kini 70-tih godina kako bi se smanjila demografski upozoravajuća situacija u najmnogoljudnijoj zemlji. Jedino je roditeljima u zaostalim seoskim sredinama, kao i pripadnicima nacionalnih manjina, bilo dozvoljeno da imaju dva deteta.

Ono što najviše zabrinjava, zbog čega planira zaokret u dosadašnjoj porodičnoj politici jeste neravnoteža između muške i ženske populacije.

U koledžima i univerzitetima se sve češće dešava da roditelji decu od desetak godina dovode da polažu prijemne za upis na školovanje koje redovno pohađaju deca sa navršenih 16 godina.

"Postoji i plus i minus ranog upisa na koledž", kaže desetogodišnji Vang Šaohan, spremajući prijemni.

"Negativna strana je što na univerzitetu nismo starosne dobi kao većina, a pozitivna strana je što brzo napredujemo", tvrdi taj mališan, pozivajući se na reči svoje majke da je "najlepše studentsko doba".

"Zato ona i želi da i ja što pre budem student", kaže Vang.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online