Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 16.10.2010.
11:48
Tanjug A

Hit: Rusko oružje na naduvavanje!

Ruske oružane snage imaju najsavršenije vojne mamce na svetu jer proizvode oružane sisteme na naduvavanje, koji su fleksibilniji i više od sto puta jeftiniji od pravog oružja, preneo je BBC.

Oružje koje, u prenosnom smislu, "radi na vazduh" nalikuje originalima, bilo da je reč o tenkovima T-80 ili protivavionskim raketnim sistemima S-300, samo što se, za razliku od pravog oružja, ovo na naduvavanje lakše transportuje i brže razmešta, navodi BBC.


Dopisnik ove medijske kuće Stiv Rozenberg bio je u prilici da se iz prve ruke upozna sa ovim sistemimima na naduvavanje ruskih oružanih snaga.

Izgleda kao pravi, ali...

Na poljani u jednom od moskovskih predgrađa dva čoveka nose oveću crnu torbu, spuštaju je na zemlju, a onda iz nje vade veliku plastičnu balu, koja na prvi pogled nalikuje nesklopljenom šatoru.


Uključuje se pumpa i vazduh počinje da ispunjava plastičnu balu koja počinje da raste i poprima oblik - pojavljuje se kupola, a potom iz nje iskače i duga plastična cev tenkovskog topa. Pet minuta kasnije, ruski borbeni tenk T-80 spreman je za "akciju".


Sledi napumpavanje i druge slične plasične bale koja, ispunjena vazduhom, poprima oblik protivavionskog ratektnog sistema S-300, sve sa četiri raketna lansera i velikim kamionom kao vučnim vozilom - u neku ruku, u pitanju je rezultat kombinacije protivavionskih raketa i dečijeg zamka na naduvavanje.


U torbama nalik onim koje su krile tenk i rakete nalazi se i jedan od lovaca iz porodice MiG-ova, pa čak i kompletna radarska stanica.


Ove najsavremenije makete spadaju u najsavršenije vojne mamce na svetu. Ono što im nedostaje u ubojnoj moći uveliko nadoknađuju svojom fleksibilnošću. Makete su do te mere verno urađene da su uspele da prevare i ruske vojnike.


Viktor Talanov radi za firmu koja, za potrebe oružanih snaga Ruske Federacije, proizvodi ovo oružje na vazduh.


"Na jednoj vojnoj vežbi, u kojoj su učestvovali kopnena vojska i avijacija, od nas je zatraženo da zbog obuke trupa naduvamo maketu raketnog sistema S-300. Kada smo to uradili, dotrčao je jedan od generala avijacije iz štaba vežbe i naredio nam da lansere spustimo u neutralan položaj. General je prosto odbijao da poveruje da je reč o mamcima ispunjenim vazduhom jer su obaveštajni podaci ukazivali da je reč o bojevom oružanom sistemu spremnom za lansiranje", kaže on.


Plastika od koje se pravi oružje nije obična već materijal na koji je nanet sloj hemikalija koje su u stanju da prevare radare i osmatračke i nišanske sisteme za uočavanje toplotnog infracrvenog zračenja. To zračenje emituju sva tela, a na ovaj način objekti na zemlji mogu da "ubede" posadu radara da je reč o pravom oružju.


Ruske oružane snage nisu jedini kupac ovih mamaca na naduvavanje - i armije drugih zemalja pokazale su interesovanje za rakete i tenkove na vazduh.


Jedan od razloga za to mogla bi da bude i cena - makete su više od stotinu puta jeftinije od pravog naoružanja. Dok pravi tenk M-80 košta skoro 700.000 evra, cena makete je nepunih 4.500 evra.

Subota 16.10.2010. 12:34
E sada neka pogode gde je tenk a gde je maketa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online