Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 25.09.2010.
22:36 >> 23:35h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Rimski papa na čelu svih hrišćana!?

Rimokatolički i pravoslavni bogoslovi su, na upravo završenom sastanku u Beču, najavili napredak u približavanju te dve hrišćanske crkve, koje bi uskoro mogle da postanu "sestrinske“ i da priznaju papu za vrhovnog poglavara.


Učesnici sastanka u Beču
 

Predstavnike Srpske pravoslavne crkve na ovom ekumenskom skupu u Beču predvodio je vladika bački Irinej Bulović.

Susret u Beču je nastavak prošlogodišnjeg skupa na Kipru koji je okončan bez završnog dokumenta jer predstavnici pravoslavnih crkava koji su učestvovali u radu Mešovite međunarodne komisije za bogoslovski dijalog između pravoslavne i rimokatoličke crkve, nisu prihvatili dokument Rimske kurije o primatu Vatikana u vođenju pomenutog zajedništva.


Papa priznat odavno

 

Na samitu u Raveni u oktobru 2007. svi učesnici, osim Rusa koji su napustili zasedanje, vatikanskom papi koji je i episkop Rima, priznali su pravo prvog među jednakim poglavarima i episkopima pomesnih pravoslavnih crkava.

Predstavnici dve najveće hrišćanske crkve su prethodne sedmice u Beču razgovarali o prevazilaženju Velike šizme iz 1054. godine i postizanju ponovnog punog jedinstva dve najveće hrišćanske denominacije, javlja Rojters.

Eksperti su se u Beču složili da bi ove rimokatolička i pravoslavna crkva mogle postati "sestrinske crkve“ koje priznaju Rimskog papu kao svoju titularnu glavu uz zadržavanje svojih različitih crkvenih struktura, liturgije i običaja, koji su se razvili tokom poslednjeg milenijuma.

Jovan Zizjulas

"Nema oblaka nepoverenja između naše dve crkve. Naši prethodnici, posebno vođe dve crkve, katoličke i pravoslavne strane, pripremili su put za prijateljske i bratske razgovore. Uveravam vas da je taj duh prevladao u našim razgovorima. Zato želim da vas uvervim da, ukoliko tako nastavimo, Bog će naći načina da se prevaziđu sve preostale teškoće i da dve crkve, najstarije crkve, crkve koje dele istu sabornu (ekumensku) prošlost, istu tradiciju, isti smisao za crkvu, dovede do punog jedinstva“, rekao je mitropolit pergamski Jovan Zizjulas.

Arhiepiskop Karl Koh je citirao komentar pape Jovana Pavla o tome da su dve crkve dva plućna krila hrišćanstva, rekavši da one moraju vežbati da dišu zajedno.


"Ovo je teška ali neophodna tema jer smo zajedno živeli u različitosti ali takođe i u jedinstvu tokom prvog milenijuma, s time što drugi milenijum, u kome smo se udaljili jedni od drugih, leži između nas“, kazao je arhiepiskop Koh.

U Beču je održana 12. sednica Zajedničke komisije za bogoslovski dijalog između katolika i pravoslavnih. Komitetom kopredsedavaju mitropolit Jovan Pergamski i predsednik Papskog saveta za unapređenje hrišćanskog jedinstva episkopa Kurt Koh.
Rad svake lokalne pravoslavne crkve je zastupljen sa dva poslanika. Moskovsku Patrijaršiju predstavlja predsednik Saveta crkve za odnose sa javnošću episkop Ilarion Volokolamski i profesor pravoslavnog humanitarnog univerziteta Tihon. Takođe, kao zamenik direktora Odbora za obrazovanje Ruske Pravoslavne Crkve arhimandrit Kiril. Pre početka sastanka učesnike je pozdravio nadbiskup kardinal Kristof Sonmporn i episkop carigardski za Beč i Austriju, mitropolit Mihail.

 

Pokret ka jedinstvu je dobio jasan zamah dolaskom na presto ruskog patrijarha Kirila u februaru 2009. Oba poglavara, i ruski Kiril i rimski papa su konzervativni bogoslovi, kojima je stalo da rade zajedno na tome da se glas hrišćana čuje u Evropi, kontinentu za koji obojica misle da ga treba vratiti hrišćanskim korenima.


Oni se još uvek nisu susreli na vrhu, ali izveštači iz Evrope očekuju zakazivanje datuma za njihov prvi razgovor na vrhu.

Rusi nisu jedini u igri ali im njihova veličina daje neku vrstu snage veta koja se mora uzeti u obzir u ovoj prilici. Vatikan ima dobre odnose sa Vaseljenskim patrijarhom u Istanbulu a Srpski pravoslavni patrijarh je pozvao papu u Beograd.

  

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.09.2010. 01:25
A do pre nekoliko godina su me ubedjivali da lupam gluposti i da je to samo teorija zavere u koju budale veruju...
Nedelja 26.09.2010. 09:34
Sad me zanima da li ćemo i dalje da se krstimo sa tri prsta, da sečemo Kolač i slavimo Slavu, da stojimo u crkvi dok se molimo, moramo li na dan svetog zločinca Stepinca da slušamo zvona sa Hrama Svetog Save, hoće li katolički sveštenici da se žene ili pravoslavni da se razvode, hoćemo li molitve slušati na svom ili na latinskom jeziku ...
Nedelja 26.09.2010. 10:07
Mislim da ne treba zuriti ispred rude vec se utvrdjivati na svojim polozajima , tj. ne dozvoliti da nas bilo sta razjedini vec se drzati onoga sto cini ustvari sustinu pravoslavlja - Sveta liturgija , predanje pravoslavnih otaca , post , molitva , pricesce ... Takodje je potrebno da se u sto vecem broju sastajemo na liturgiji gde se vidi jedinstvo pravoslavaca i da u svemu trazimo volju Bozju a ne svoju . Nema nista lose u tome da ljubimo sve ljude a kamoli bracu hriscane katolike i da zelimo svima spasenje od jednog istinitog Boga , ali moramo biti mudri i znati po koju cenu je kroz pravoslavlje sacuvana Hristova istina i predanje a to se moze videti kroz zitija divnih svetitelja nasih . Preporucujem svima koji zele da nadju pogodnu literaturu sajt www.svetosavlje.org Sve za Hrista , Hrista nizasta !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online