Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.04.2019.
00:02
K. Marković - Vesti A

Srbi izbačeni sa parade!

Hiljade građana Melburna nisu mogli da na paradi posvećenoj sećanju na veterane apluzima i ovacijama pozdrave i članove Prve srpske podružnice ratnika i četnika kao što su to činili poslednjih 39 godina. Uredno najavljeni u programu ovogodišnjeg ANZAK marša, Srbi su u poslednjem trenutku bez zvaničnog obrazloženja izbrisani sa spiska, a sekretar Četničke organizacije za Viktoriju Milan Kovačević veruje da je odluka doneta pod pritiskom hrvatsko-muslimanskog lobija.

K. Marković
Zabranjeni: Srbi nepoželjni u maršu

- Mi smo došli da predstavljamo naše dedove iz Prvog i očeve iz Drugog svetskog rata. Učešće nam je onemogućeno jer smo Srbi - rekao je Milan Kovačević i apelovao na zajednicu da se organizuje i izrazi protest.

Desetak dana uoči ANZAK marša u Viktoriji podružnica je zvanično obaveštena da je odlučeno da se samo dvojici njihovih članova, borcima Dinarske divizije braći Marku i Tomi Banjaninu, dozvoli učešće u paradi i to u vojnom džipu, u kome su teško uočljivi. Verujući da je reč o nesporazumu, grupa članova podružnice ipak se pojavila na zakazanom mestu. Umesto da stanu rame uz rame sa saveznicima iz ratova i krenu od Flinders železničke stanice do Spomenika Šrajn, ispred njih su stali koordinator marša i desetak policajaca.

Razočarani, članovi podružnice ispoštovali su odluku, ali su najavili protest. Kako kažu za "Vesti", ovim postupkom pogaženo je dostojanstvo srpskih ratnika i palih boraca. Najavili su da će se žaliti organizatoru ANZAK marša, ali i Parlamentu države Viktorije.

Promena programa

Sekretar podružnice Jovan Banjanin pokušavao je do poslednjeg trenutka da izdejstvuje promenu odluke organizatora. On je objasnio da je u zvaničnom magazinu ANZAK organizacije od pre nekoliko nedelja najavljeno učešće podružnice, a u zvaničnom programu polazak je bio predviđen za 10.50. Međutim, potom su ih isključili i odmah su u nekoliko pisama upućene žalbe Robertu Vebsteru, predsedniku Ogranka ANZAK-a za Viktoriju.

- Obavestili smo ih da naša podružnica ima više od dva člana i da nam nije jasno zašto u maršu nema mesta za potomke, već samo za dvojicu pazitelja naših veterana u službenom vozilu - rekao je Jovan Banjanin i okupljenima objasnio da je sramna odluka doneta na sastanku odbora za obležavanja ANZAK dana u Melburnu, koji čine 24 člana, među kojima i oni iz RSL organizacije (za podršku ljudima koji su služili u odbrambenim snagama).

K. Marković
Diskriminacija: Nevenka, Marko, Toma i Jovan Banjanin

"Nismo saveznici"

On je istakao da podružnica nije obaveštena o razlozima, kao i da uprkos obećanju nije poslat izveštaj sa sastanka. Odluka je navodno zasnovana na dokumentu donetom 1993. godine tokom građanskog rata u bivšoj SFRJ.

U tom pismu Ministarstvo za boračka pitanja navelo je da Srbi nisu bili saveznici u Drugom svetskom ratu jer su bili konstitutivni deo Jugoslavije. Banjanin na to postavlja pitanje šta je onda sa Prvim svetskim ratom u kome je Srbija bila saveznik i sa Velikom Britanijom, pa i Australijom i SAD.

- Tek tada su odlučili su da dozvole učešće dvojici naših veterana, Marku i Tomi Banjaninu koji su doživotni članovi RSL organizacije. Tužni smo zbog toga jer među nama ima i drugih veterana, a Srbi su diskriminisani što je veoma ružno - zaključio je Jovan Banjanin.

K. Marković
Ponos: Ilija Čubrilo i Cvijetin Jevtić

Teški fašizam

Nikola Vojvodić je u osudi organizatora ANZAK bio izuzetno oštar.
- Ovim činom mi smo kao narod ocrnjeni i ko zna kad će nas "pomilovati" da opet zauzmemo svoje mesto u maršu. Ovo je delo svetskih moćnika, diskriminacija i teški fašizam - bio je izričit Vojvodić.

Kao da smo teroristi

Ilija Čubrilo odavno učestvuje u maršu, ali kaže da se ovog puta osećao poraženim.
- Zar ovo da se ovo dogodi posle četiri decenije postojanja naše organizacije, i to bez objašnjenja? I još su izveli policiju pred nas, kao da smo teroristi - ogorčen je naš sagovornik.

Idemo pred Parlament
Od kada je registrovana podružnica Cvijetin Jevtić nije propustio učešće u maršu.
- Nikada nije bilo problema. Mi smo verovatno suspendovani zbog nečije žalbe. Treba izaći pred Parlament i žaliti se - odlučan je Jevtić.

Lekcija iz časti u Beogradu

Srbija, za razliku od Australije, zna dostojno da oda počast herojima minulih ratova. Na Vojnom groblju zemalja Komonvelta u Beogradu, uz sve vojne počasti ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart položila je venac pod spomenik palim ratnicima.

Nije izostala ni delegacija Vojske Srbije, ni počasna straža kraj spomenika i venaca predstavnika savezničkih vojski iz oba svetska rata, pa i onih koje su nas napale 1999. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online