Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.04.2019.
09:55
Vestionline, Tanjug A

Dubrovnik: Samit premijera Kine i 17 evropskih zemalja

U Dubrovniku je jutros počeo 8. Samit premijera Kine i 17 zemalja Centralne i istočne Evrope, na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic
Andrej Plenković u Dubrovniku

Na početku skupa, učesnicima se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo da pozdravi tako veliki broj državnih čelnika, poslovnih ljudi i predstavnika medija.

- Hrvatska je jedna od 25 top destinacija u svetu. Oko 20 miliona turista posećuje je svake godine. Kako bismo dodatno ojačali turizam i privredni razvoj, ulažemo u najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja Pelješkog mosta - rekao je Plenković.

Kineski premijer Li Kećijang pozdravio je domaćina i sve čelnike država koji prisustvuju samitu, ocenjujući da ovaj događaj pokazuje da saradnja unutar ove inicijative ima ključnu ulogu.

On je, osvrnuvši se na veliki broj učesnika, rekao da se nada da se neće samo diskutovati ili raspravljati, već i međusobno konsultovati i sarađivati. 

- Siguran sam da ćete na taj način doći do rezultata koji će biti zadovoljavajući za sve strane - poručio je Li.

On je kazao i da je "Pelješki most svetli primer koji sve može inspirisati za dalju saradnju".

- Most je projekt Hrvatske, finansiran iz fondova Evropske unije, a gradi ga kineska firma. To je dokaz otvorenog i transparentnog partnerstva - dodao je premijer Kine.

Pridružuje se i Grčka

- Hravtska smatra da Inicijativa treba da bude otvorena i inkluzivna - rekao je Plenković.

- Zato pozdravljamo ulazak Grčke koja postaje punopravni član. Tako će na kraju samita ova Inicijativa postati 17+ 1 - rekao je Plenković.

On je naglasio da saradnja jača i kroz bilateralnu saradnju i kroz odnos EU-Kina.

Rast se, kako je rekao, beleži u svim oblastima.

Plenković je dodao da se svi slažu da su kineska ekonomija i kineski rast veoma važni za globalnu ekonomiju u ovom trenutku, posebno kada je reč o otvaranju novih radnih mesta.

- Brojke mogu biti i veća ali u kratkom roku,od 2012. saradnja je rezultirala brojnim projektima i snažnim i sistematskim političkim dijalogom - rekao je on.

Prema njegovim rečima, EU, CEI, Kina i cela Azija mogu imati mnogo više koristi od ove Inicijative.

Najavio je da će Hrvatska sledeće godine biti domaćin sastanka ministara saobraćaja.

Navodeći da je najvažniji infrastrukturni projekat čija je realizacija u toku u Hravtskoj, a deo je saradnje u okviru Inicijative 16+1, izgradnja Pelješkog mosta, Plenković je zaključio da se kroz saradnju Kine i zemalja CEI "simoblično gradi novi most". 

Nakon uvodnih obarćanja biće održana plenarna sednica na kojoj će govoriti premijeri CEI, među njima i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Posle sednice uslediće potpisivanja sporazuma sa Kineskom razvojnom bankom čemu će prisustvovati svi premijeri.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online