Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.04.2019.
08:37
Sputnjik, Vestionline A

U Sudanu izvršen vojni puč

Sudanska vojska odlučila je da svrgne predsednika Bašira i otpusti vladu, prenosi portal "El Hadat", pozivajući se na izvore.

EPA/Stringer
Foto: Ilustracija

Libanska televizija "Majadin" saopštila je, pozivajući se na izvore, da su Oružane snage Sudana odlučile da svrgnu predsednika Bašira sa svih položaja i raspuste vladu.

​Novine "Hadat" takođe su potvrdile ostavku Omara Bašira.

​Agencija Rojters je pozivajući se na državnu televiziju prenela da će sudanska armija uskoro dati važno saopštenje.

Televizija navodi da će vojska saopštiti o stvaranju vojnog saveta koji će upravljati državom tokom prelaznog perioda. Takođe se dodaje da bi taj period mogao da traje godinu dana.

Sudanski list "Sudan tribjun" izveštava da je u Hartumu održana vanredna sednica Generalštaba Oružanih snaga zemlje bez učešća predsednika Bašira. Prema pisanju lista, vojska takođe kontroliše državnu televiziju: na televiziji se emituju "vojni marševi", a vojska obećava da će uskoro dati "važno saopštenje".

- Sudanska vojska odlučila je da svrgne Omara Bašira sa svih njegovih funkcija, kao i zamenike i pomoćnike i smeni vladu - saopštila je televizija.

Prema njegovim informacijama, na ulicama Hartuma povećano je prisustvo vojske.

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtevom za snižavanjem cena hleba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vreme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povređeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice Hartuma i drugih gradova kako bi zahtevali ostavku predsednika. demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Hartumu, kako bi pozvali vojsku da „stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsednika“. U nekim delovima grada počela je razmena vatre između demonstranata koje su podržali pojedinic vojnici i snaga bezbednosti. 

Bašir je na vlast došao 1989. godine nakon puča, a četiri godine kasnije Sjedinjene Američke Države su njega i njegovu Vladu stavile na listu sponzora terorista i uvele sankcije.
Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Dafuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online