Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.04.2019.
09:30
Sputnik A

SAD neće napasti Rusiju nuklearnim oružjem zbog Poljske

Poljski general Valdemar Šipčak izjavio je da će Zapad izvesti nuklearni udar na Rusiju ako Putin napadne Poljsku. Prema njegovim rečima, takvi planovi su u SAD postojali još za vreme Drugog svetskog rata kako bi "zaustavili Crvenu armiju u Poljskoj", a sačuvani su i do danas u slučaju "ruske agresije", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Tanjug
Američki vojnici

On je naveo da je za Poljake takav scenario neprihvatljiv, ali da ih ako počne rat niko neće ni pitati za mišljenje.

General je dodao da nijedna evropska zemlja, uključujući Poljsku, nema šanse protiv ruske vojske. Upravo zato se, naglašava Šipčak, 1999. godine Varšava pridružila Severnoatlantskom savezu. To joj daje garanciju da će joj u slučaju napada saveznici pomoći da se sprovede Član 5 Severnoatlantskog ugovora, koji govori o kolektivnoj odbrani svakog napadnutog člana Saveza.

U isto vreme, general se požalio da je NATO oslabio i postao manje efikasan. Prema njegovom mišljenju, to je potvrđeno prisajedinjenjem Krima Rusiji i unutrašnjim ukrajinskim sukobom u Donbasu. Pored toga, on je ukazao na predug proces donošenja odluka u NATO-u, pa bi, samim tim Rusija lako mogla da zauzme teritorije baltičkih zemalja, a sama borba između NATO i ruske vojske dogodila bi se u Poljskoj.

Zamenik predsednika Komiteta Državne dume za odbranu Andrej Krasov naglašava da Rusija neće nikoga napasti, jer je mirotvorac, a ne agresor. On je ukazao i na to da Poljska i baltičke zemlje u poslednje vreme često ocrnjuju Rusiju, promovišući interese SAD i da je cilj Varšave upravo da ubedi Vašington da je Poljska veoma važna za SAD i NATO.

Ruski vojni stručnjaci navode da SAD zaista razrađuju mogućnost vođenja lokalnog nuklearnog rata na teritoriji trećih zemalja protiv Rusije ili Kine, ali, kako ističu, nikada se neće odlučiti na strateški nuklearni napad na Rusku Federaciju.

Kako objašnjavaju eksperti, u takvim ratovima SAD ne isključuju korišćenje nuklearne municije nuklearne municije slabije snage. Oni bi mogli da unište podzemne objekte, ne dovodeći konflikt do strateškog praga, kada bi postojao veliki rizik od nuklearnog odgovora.

Rusija je više puta ponovila da nema nameru nikoga da napada, a SAD neće rizikovati i neće izvršiti strateški nuklearni napad na teritoriju Ruske Federacije, jer shvataju da bi u tom slučaju usledio nuklearni napad na njih. Ruski eksperti takođe postavljaju i retoričko pitanje da li su SAD spremne da nastradaju zbog Poljske ili baltičkih zemalja? Odgovor je definitivno - ne, zaključuje Olivera Ikodinović za Sputnjik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online