Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.04.2019.
00:55
Ž. Marković - Vesti A

Uz tortu slavili pad nevidljivog

Švajcarski istoričar prof. dr Danijel Ganser, održao je predavanje pod nazivom "Američki imperijalizam i borba UN protiv intervencionizma", pred prepunom pozorišnom dvoranom u Usteru, u kojoj je bio veliki broj Švajcaraca i Srba.

Ž. Marković
Torta prikazuje obaranje F-117A

Predavanje je organizovao Košarkaški klub "Korać" iz Ustera povodom godišnjice obaranja simbola američkog vojnog prestiža nevidljivog aviona F 117 A, 27. marta 1999. godine. U publici su bili i Zoran Jeremić, generalni Konzul Srbije u Cirihu sa suprugom, bivši konzul Radenko Simić, Dragan Gavrić, predsednik Zajednice Srba u Švajcarskoj, Jonel Brađan i drugi.

Poseban detalj večeri bila je torta specijalno pripremljena za 20. godišnjicu od obaranja "nevidljivog" američkog aviona od strane PVO Vojske SR Jugoslavije, koja je ukrašena upravo tim motivom, a prvi je probao dr Ganser.

On je u svom izlaganju u 13 tačaka kritikovao napade NATO na nezavisne države po celom svetu. Počev od krize na Kubi, pa do napada na Vijetnam, Kambodžu, Avganistan, Irak, Srbiju, Libiju, Siriju i druge države. Ganser je ukazao na to kako je NATO vešto i lukavo pronalazio izgovore za svaki napad na ove suverene države.

Jonel Brađan, bivši predsednik Srpskog kluba iz Šafhauzena, inače rodom iz Banatskog Novog Sela, seća se da su 27. marta 1999. želeli da demonstriraju u centru Šafhauzena, ali Švajcarci nisu dozvolili.
- Onda smo se mi sakupili u centru grada, samo smo ćutali i palili sveće, tako da smo privukli pažnju Švajcaraca, da se nešto deševa. Kada se čulo da će i taj "nevidljivi" američki avion da bombarduje SR Jugoslaviju, neki su se smejali i rekli nam "sada ste gotovi", a ja onako u šali odgovorim "skinuće ga neko od naših vojnika". Vratili smo se potom u klub, ali sam bio kivan što nismo smeli da demonstriramo, pričamo, vičemo i da nam bude lakše. Kada sam posle ponoći došao kući na Si-En-Enu vidim izlomljeno krilo i na njemu zvezdu od tog F117 A , a posle vidim igraju žene kolo na njemu. E, reko, nismo džaba bili u centru grada da ćutimo, ipak je to urodilo plodom - seća se Brađan.

On je kasnije imao priliku i da upozna Zoltana Danija koji je komandovao jedinicom koja je oborila "nevidljivog".
- Zoltan nam je nekoliko godina slao tortu za 27. mart, a ove godine, zbog komplikovanog prevoza, tortu je ovde u Švajcarskoj obezbedio Dragan Gavrić. Obaranje nevidljivog i obeležavanje datuma kad se to desilo za mene je dokaz nekog našeg otpora i prkosa i što se ne bi mi hvalili time - dodaje Brađan.

Drugi put među Srbima

- U ime KK "Korać"iz Ustera zahvaljujem dr Ganseru koji je drugi put ovde kod nas i evo sada više od 300 ljudi sluša njegovo predavanje. A danas se baš potrefilo da je godišnjica kada je naša vojska oborila američki avion, pa smo to spojili. Želim da zahvalim Draganu Gavriću što je organizovao da se napravi torta, koja asocira na taj dan, kao i ljudima koji su to doneli - izjavio je Miško Korać, predsednik KK "Korać".

Borac za istinu

- Već godinama pratimo na društvenim mrežama dr Gansera i sve je istina što priča o manipulacijama i političkim prevarama u svetu, pogotovo NATO alijanse i Amerike. On se baš bori za istinu, otkrio je mnogo toga i zato idemo obavezno da ga slušamo kada ima predavanje u našoj blizini - kaže Olgica Stanković koja je rodom iz Čačka a živi u Cirihu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online