Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.03.2019.
09:17 >> 13:20h
Vestionline A

Rusija, Nemačka i Iran protiv Trampa: Golan pripada Siriji!

"Promena statusa Golanske visoravni, zaobilaženjem Saveta bezbednosti, predstavlja direktno kršenje odluka UN", saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

commons.wikimedia.org
Golansku visoravan okružuju četiri države - Liban, Sirija, Jordan i Izrael

- Ruska Federacija, kako vam je poznato, zauzima principijelan stav da Golanska visoravan pripada Siriji. To je potvrđeno rezolucijom SB UN iz 1981. godine. Naša ocena protivpravne odluke Izraela o njegovom suverenitetu nad Golanskom visoravni ostaje nepromenjena. Promena statusa, zaobilaženjem SB, direktno je kršenje odluka UN - rekla je Zaharova.

Tramp je juče poručio na Tviteru da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je ova zemlja osvojila od Sirije nakon Šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala. Trampova poruka naišla je na oštre reakcije.

- Golanska visoravan je sirijska teritorija koju je okupirao Izrael. Ukoliko bi trebalo menjati nacionalne granice, to mora da se uradi na miran način između svih strana. Vlada odbacuje jednostrane korake - saopštila je portparolka nemačke vlade.

Evropska unija istakla je danas da ne priznaje suverenost Izraela nad Golanskom visoravni.

- Pozicija EU se nije promenila. EU, u skladu sa međunarodnim pravom, ne priznaje suverenost Izraela nad teritorijama koje okupiraju od 1967. godine, uključujući i Golansku visoravan i ne smatramo da je to deo izraelske teritorije - izjavila je evropska portparolka za Rojters.

Izjavu Trampa osudio je i Iran.

- Izjava američkog predsednika Trampa da bi trebalo priznati suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni je neprihvatljiva - saopštio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Ovo nelegalno i neprihvatljivo priznanje ne menja činjenicu da Golan pripada Siriji -  izjavio je portparol, prenosi Rojters.

Trampovu izjavu osudila je i sirijska vlada, koja je poručila da su odlučni da područje povrate pod svoju kontrolu koristeći "sva sredstva". U saopštenju vlade se navodi da je Trampova izjava pokazala "slepu pristrasnost SAD prema Izraelu", ali da je "stvarnost da Golanska visoravan jeste i ostaće sirijska i arapska".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online