Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 22.03.2019.
00:25
Vestionline, Sputnjik A

Hoće li Tramp početi da određuje i kad će sunce izaći?

Američki predsednik Donald Tramp je obećao da će poslednje uporište terorističke grupe Islamska država u Siriji biti eliminisano do večeras. Prema njegovim rečima, sada je ostalo poslednje, malo žarište koga neće biti večeras.

EPA/MIchael Reynolds
Donald Tramp

Demonstrirajući dostignuća u borbi protiv Islamske države, Tramp je pokazao dve mape Bliskog istoka sa označenim teritorijama na kojima su teroristi delovali: jedna je iz perioda kada je on izabran za predsednika Amerike i koja je tada, kako je naveo, bila sva crvena, a na drugoj se vide aktuelni položaji terorista u vidu male tačke.

- Sada tamo nema crvene boje, u stvari, postoji maleno mesto koje će nestati večeras - naglasio je američki lider.

"Poslednjim uporištem“ se smatra selo Baguz na jugoistoku arapske države, dok američki specijalni predstavnik za Siriju Džejms Džefri tvrdi da se broj boraca Islamske države u Siriji procenjuje na nekoliko stotina, a da površina koju kontrolišu ne prelazi jedan kvadratni kilometar.

Ovo nije prvi put da Tramp zasluge za borbu protiv terorizma u Siriji pripisuje sebi i SAD, iako on, kako kažu ruski eksperti, nema nikakve veze sa uništenjem terorista u toj zemlji. Te zasluge pripadaju sirijskoj i ruskoj vojsci. 

Ruski stručnjaci su ranije umeli i da se našale na tu temu, komentarišući da Tramp ima veze sa oslobađenjem Sirije od terorista isto kao i sa „izlaskom sunca“.

- Eksperti o takvim temama ne govore, neka o tome koliko je to realno govore propagandisti. Mislim da je svakom čoveku na ulici jasno koliko je realno to o čemu Tramp govori. To se može uporediti sa pozivom Brazila u NATO. Ove dve Trampove izjave su istovetne. Ovde nema šta da se komentariše, jer ne želim poštovanu američku državu da stavljam u neugodniju poziciju nego što se ona sama stavlja takvim izjavama - kaže za Sputnjik Aleksandar Špunt, generalni direktor ruskog Instituta instrumenata političke analize.

Ruski ekspert Dmitrij Drobnicki kaže da ima istine u Trampovim rečima kada navodi da samoproglašeni kalifat na teritoriji Sirije i Iraka zaista odbrojava svoje poslednje dane.

- Ne znam kakva je to operacija koju su Amerikanci osmislili, ali je jasno da je kalifat prestao da postoji zahvaljujući naporima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, kao i u zoni odgovornosti američke koalicije. Što se tiče uporišta terorista, ovo je mnogo složeniji problem, koji se može rešiti samo ako na tim teritorijama, gde je ranije postojao kalifat kao kvazi-država, bude jaka državnost i ako kontrola pređe u ruke normalnih lokalnih vlasti. Ali, to je još veoma daleko.

Drobnicki dodaje da nema ništa novo u tome što se Tramp i SAD kite tuđim perjem i prisvajaju zasluge u oslobađanju Sirije.

- Pa, to je uobičajena stvar za naše američke prijatelje. Na to ne treba reagovati - naglasio je ekspert.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sprovode operaciju protiv Islamske države u Iraku i Siriji od 2014. godine, iako u Siriji deluju bez dozvole državnih vlasti. Prošle godine je Tramp objavio da će Sirija biti oslobođena i najavio je povlačenje američkih trupa iz Sirije. Kasnije je saopšteno da će oko 400 američkih vojnika ipak ostati u toj zemlji, u bezbednosnoj zoni Tanfa i na severoistoku Sirije. Pretpostavljalo se da će zajedno sa američkom vojskom u Siriji ostati i evropska vojska. Međutim, američki saveznici u Evropi su izjavili da će, ako SAD napusti Siriju, evropska vojska takođe napustiti tu zemlju.

Ruski ekspert Vladimir Fitin kaže da ništa ne treba da nas iznenađuje, ako se ima u vidu „doslednost“ američke politike u vezi sa sirijskim sukobom.

- U početku se govorilo o potpunom povlačenju trupa, ali Pentagon to nije podržao, Stejt department je bio protiv toga, a bilo je i različitih mišljenja u Kongresu, pa su te brojke počele da se menjaju: kao, ostavićemo 200 vojnika, ostavićemo 400, a sada se pojavljuju brojke od hiljadu vojnika. Osim toga, nikada nije objašnjeno da li će baza Tanf, na jugu Sirije, biti povučena, a tamo postoji zona od pedeset kilometara koju Amerikanci još uvek kontrolišu. Zbog toga je malo ko verovao da će Amerikanci odmah izaći iz Sirije. Njihovo povlačenje sa sirijske lokacije daće dodatni uticaj Iranu i daće prednost Ruskoj Federaciji, a kako veruju Amerikanci, zahvaljujući tome Rusija će sebe smatrati pobednikom u sirijskom ratu. Imajući u vidu globalno suprotstavljanje SAD Rusiji i nastavak globalne dominacije, koje se oni drže, SAD ne žele to da dopusta - smatra Fitin.

POVEZANE VESTI

Petak 22.03.2019. 12:18
Otima se Trump koliko može ali ne može uspeti. Može napraviti još malo problema i bankrotiraće geopolitički. U stvari, veće je bankrotirao ali to još kriju. Zna on kako bankrot izgleda i samo pokušava da umanji štetu. Tu je majstor ali ga budale iz USA sabotiraju jer njima nije interes dobrobit naroda u USA nego isključivo njihova lična dobit pljačkom ostatka svijeta. Uglavnom, USA i Britanija će biti sabijeni na njihova ostrva i svedeni na regionalne sile bez većeg globalnog uticaja. Rata neće biti jer znaju da ako počnu, nestaće oni sigurno a i 90% ostatka svijeta. Tada nema interesa ma kakve bunkere imali da sebe sačuvaju od atomske apokalipse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online