Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.03.2019.
09:00
Vestionline A

Lista najmoćnijih zemalja: SAD prve, Srbija 52.

Prema najnovijoj rang listi, SAD su zadržale mesto najmoćnije zemlje na svetu u 2019. godini, a u stopu je prate Rusija i Kina.

pixabay.com
 

Rang lista "US News and World Report" razmatra političke i finansijske uticaje jedne zemlje, kao i njene međunarodne saveze, snagu njene vojske i kako ona deluje kao međunarodni lider, a prema njoj Srbija se nalazi na 52. mestu.

"US News and World Report" opisuje SAD kao "dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svetu" i zemlju koja ima veliki kulturni uticaj na svet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici i TV emisijama širom sveta. 

Navodi se i da su političke odluke predsednika Donalda Trumpa "izazvale pitanja širom sveta, uključujući i najbliže saveznike, o budućem kursu zemlje na globalnoj sceni". 

Rusija se opisuje kao najveća svetska zemlja po kopnenoj masi i koja deli granicu sa više od deset zemalja, a velika moć te zemlje objašnjava se ekonomskim rastom koji dolazi od rezervi nafte i uglja, i naglaskom na vojsci. 

Kina ima najveće svetsko stanovništvo i drugu najveću svetsku ekonomiju, a kako se navodi u izveštaju, doživela je brz ekonomski razvoj, iako milioni ljudi još žive ispod granice siromaštva. 

Na četvrtom i petom mestu su Nemačka i Velika Britanija, a zatim slede Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija. Prvih devet zemalja su isto bile rangirane i prošle godine, dok je ovoga puta u top 10 ušla Južna Koreja umesto Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Najveće iznenađenje na listi je Irak, zemlja koja je uništena ratovima i terorističkim napadima, a koji se prošle godine nije nalazio medju 80 rangiranih, a sada je na visokom 19. mestu. 

Iako je u odnosu na prošlu godinu Srbija pala jedno mesto, ona se nalazi na 52. poziciji i daleko je moćnija od drugih država regiona. Ispod Srbije na ovoj listi su NATO članice Rumunija (70), Mađarska (71), Bugarska (73), Hrvatska na 75. poziciji i Slovenija na 78. mestu.

Za Srbiju se navodi da je to "mala zemlja u centralno-jugoistočnoj Evropi, čija je prošlost istorija evropskih ratova još od srednjeg veka", preneli su beogradski mediji. 

U kratkom opisu zemlje se navodi da savremena Srbija reflektuje dvosmislenosti i kontradiktornosti savremene Evrope - kulturno bogata, uporedivo ekonomski razvijena, ali opterećena regionalnim rivalstvima i etničkim tenzijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online