Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.02.2019.
13:15
Sputnjik, Vestionline A

"Severnom toku 2" opet komplikuju život

Predstojeće izmene evropskog zakonodavstva mogu stvoriti dodatne probleme prilikom realizacije projekta izgradnje gasovoda "Severni tok 2", prenosi list "omersant" pozivajući se na amandmane u Gasnoj direktivi.

EPA/PAVLO PALAMARCHUK
Foto: Ilustracija

List je došao u posed celog dokumenta, za koji će se u najbliže vreme glasati u Savetu Evropske unije, gde ima velike šanse da bude odobren. Nakon toga će ostati samo "proceduralne formalnosti", kako ih karakterišu sagovornici lista.

Izmene i dopune Gasne direktive u sadašnjem obliku podrazumevaju da će međunarodni projekti, u kojima učestvuju neevropske kompanije (u ovom slučaju "Gasprom"), morati da budu u skladu sa unutrašnjim normama Evropske unije.

Kao prvo, operater gasovoda (kompanija koja ga opslužuje i prikuplja tranzitne naknade od dobavljača) treba da bude nezavisna od osnovnog dobavljača. Kao drugo, pristup gasovodu treba da imaju svi.

Operater "Severnog toka 2" je firma "Nord strim 2 AG" registrovana u Švajcarskoj. Njen jedini akcionar je "Gasprom", a njegovi evropski partneri imaju svojstvo investitora, u cilju izbegavanja sankcija. List prenosi da je teoretski moguće da se stvori nezavistan operater. Međutim, nemoguće je obezbediti pristup gasovodu nezavisnim snabdevačima gasa, jer samo "Gasprom" ima pravo da izvozi gorivo iz Rusije.

Pre nekoliko godina dogodila se slična situacija u vezi sa gasovodom "Opal", koji povezuje prvu granu "Severnog toka 2" sa Zapadnom Evropom. Evropska komisija odbila je da obezbedi "Gaspromu" potpuni pristup objektima gasovoda, ali su na kraju strane ipak pronašle obostrano prihvatljivo rešenje.

Ranije je saopšteno da su se Nemačka i Holandija snažno protivile izmenama Gasne direktive u njenom sadašnjem obliku i pokušali su da naprave sopstvene izmene. Oni su lobirali mogućnost da se naprave izuzeci od opštih pravila za pojedinačne kompanije. Međutim, kao što je napisano u konačnoj verziji dokumenta, takvi izuzeci će postati duga i komplikovana birokratska procedura, koja će se protezati u nekoliko faza. To najverovatnije znači da će "Gasprom" moći da koristi samo deo kapaciteta gasovoda. Prema planovima, izgradnja "Severnog toka 2" biće završen do kraja ove godine. Nakon toga, ruski gas će moći da se isporučuje u Evropu bez tranzita preko teritorije Ukrajine.    

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online