Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.02.2019.
00:22
N. Popović - Vesti A

Nagrada za mir Viliju Vimeru: Amerika hoće rat!

Vili Vimer (CDU), bivši poslanik Bundestaga koji je krajem 80-ih godina prošlog veka obavljao i dužnost državnog sekretara, nedavno je od Nemačkog mirovnog udruženja iz Baucena dobio godišnju Nagradu za mir koja mu je uručena u prostorijama (lužičkog) Srpsko-nemačkog pozorišta.

V. Sekulić
Vili Vimer

Vimer je poslednjih godina postao poznat i po tome što njegovi politički stavovi i komentari o događajima u Evropi i svetu odudaraju od onih koje proklamuje njegova stranka na čelu s Angelom Merkel.

I u govoru povodom dodele ove nagrade Vili Vimer je bio više nego jasan.

- Rusija želi mir, Amerika rat! Mi smo za to da se mir svim sredstvima očuva. Jer, ako do sukoba dođe sigurno je da će bojno polje biti ovde - naglasio je Vimer i podsetio na vojnu vežbu NATO-a koja se krajem 80-ih godina prošlog veka odigrala u Nemačkoj, sa scenarijem o atomskoj bombi koju je Sovjetski Savez bacio na Drezden.

Vimer je ispričao da je takvu zamisao shvatio kao provokaciju i uložio zvaničan protest u svojstvu državnog sekretara i savetnika tadašnjeg kancelara Helmuta Kola. Zahvaljujući tome, Nemačka je napustila tu vojnu vežbu.

Članovi Udruženja za mir iz Baucena ga doživljavaju kao vizionara i potpuno zasluženog dobitnika ove nagrade.

- Zaista sam ganut priznanjem koje ste mi dodelili. Teško mi je bilo šta u ovom trenutku da kažem, jer ste me taknuli u dušu - emotivno je na nagradu reagovao Vili Vimer.

Ipak, dodela nagrade i govor Vilija Vimera izazvali su preneraženost nemačkih glavnih medija koji su izvestili o "crvenom scenariju i koreografiji na priredbi u Srpsko-nemačkom pozorištu". Svoje tvrdnje potkrepili su time da je u čast Vilija Vimera publici tekst pesmice "Uvek živi sunce" (Immer Lebe der Sonne) koja se redovno izvodila na priredbama pionira u bivšem DDR-u. Prisutni na dodeli nagrade ovu pesmicu su horski otpevali.

Nemački mediji navode brojne goste, "simpatizere Ruske Federacije i njenih medija". U prvi se plan ističe i da je gradonačelnik Baucena Aleksander Arens (SPD) odbio poziv pravdajući se navodnim "antisemtskim stavovima Vilija Vimera u tekstu objavljenom 1. januara ove godine na portalu Ostzahsen

Rusija nije neprijatelj

Publici se ovom prilikom obratio i poznati nemački plivač na duge staze Marko Henriks, koji je govorio o svojim čestim putovanjima u Rusiju.

- Mogu i prve ruke da posvedočim da Rusija nije naš neprijatelj. Poznajem tu zemlju i narod i tvrdim da žele mir - kazao je Henriks i prozvao "censzurisane nemačke NATO medije" za širenje neistina, za šta je nagrađen burnim aplauzom.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online