Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.02.2019.
12:20
B. Cvetojević - Vesti A

"Vesti" istražuju: Kakva je bezbednost saobraćaja u Australiji

Broj smrtnih slučajeva na putevima u Novom Južnom Velsu sveo se na 35 u 2018. godini, što je najveće smanjenje crnog bilansa u poslednjih pet godina. Ministarka za kopneni i pomorski saobraćaj Melinda Pejvi ocenila je da je rezultat ohrabrujući, ali i upozorila vozače da još više povećaju oprez za volanom kako bi se još manje života gubilo u saobraćaju.

New South Wales
Vožnja postala bezbednija: Jedna od sidnejskih ulica

Ona je iznela podatak da su u 2018. na putevima stradale ukupno 354 osobe.

- Dobro je što vidimo smanjenje broja tragičnih ishoda u udesima i posvećeni smo da ih bude još manje. Ali to je dvosmerna ulica i potrebno je da svi budemo maksimalno pažljivi kad vozimo i učestvujemo u saobraćaju na bilo koji drugi način - rekla je Pejvi.Ministarka je takođe istakla da je u minuloj godini zabeleženo značajno manje teških povreda na ulicama.

- Ohrabruje i podatak da imamo čak 1.160 ozbiljnih povreda manje izazvanih udesima nego u 2017. Ovo je najniži bilans otkako smo 2005. godine počeli da obrađujemo takve podatke - kaže ona.

- Posebno me raduje što vidimo smanjenje broja žrtava i povređenih u regionalnim oblastima, jer iako regioni čine trećinu ukupne populacije Novog Južnog Velsa, do sada je baš u unutrašnjosti beleženo čak dve trećine ukupnog broja stradalih u udesima - saopštila je Melinda Pejvi.

Najveći uzrok smrtnih slučajeva na drumovima Novog Južnog Velsa bila je neprilagođena brzina, ali je i tu broj žrtava opao sa 167 na 138, dok je u udesima sa kamionima i drugim teškim vozilima stradalo 53 osobe, spram 79 u 2017.

- Ostali značajni uzročnici smrti u saobraćaju su zamor, kao i upotreba droge i alkohola. Takođe, u vrhu je i nekorišćenje sigurnosnih pojaseva - napomenula je ministarka.

NSV1
Sve ređe slike: Broj udesa je u padu

Da li znate?

Broj poginulih na regionalnim putevima u 2018. iznosi 241, što je za 26 žrtava manje nego u prethodnoj godini.

Petogodišnji plan

Aktuelna Vlada Novog Južnog Velsa je u instaliranje novih kamera i druge kampanje za bezbednost na putevima uložila preko 1,9 milijardi dolara, u sklopu petogodišnjeg Plana za bezbednost na putevima 2021.

Po uzoru na London

Čak 30 novih sigurnosnih kamera sa tehnologijom prepoznavanja lica biće instalirano u oblasti Istočnog Perta, uključujući okolinu novog Matagarup mosta.

Ova akcija je deo projekta gradskih vlasti u cilju povećanja bezbednosti u ovom delu prestonice Zapadne Australije. Ukoliko se proba pokaže uspešnom, isti sistem biće postavljen na još 453 kamere širom Perta.

Na ime ovog projekta, kompaniji Engie Services DESA dodeljeno je preko milion dolara u sklopu inovativnog programa Pametni grad, koji preduzimaju gradske vlasti Perta.

Gradski komesar Erik Lamsden istakao je da još nisu poznate sve lokacije gde će kamere biti instalirane, ali je najavio da će njihovo montiranje početi u prvim mesecima 2019. godine.

- Kamere će biti na odgovarajućim mestima, pre svega tamo gde smo primili žalbe i zabrinutost građana da se ne osećaju dovoljno bezbedno - rekao je Lamsden.

Victroia
 

Komesar je istakao da se slični uređaji sa tehnologijom prepoznavanja lica koriste u Londonu i dodao da, iako značajno manji grad od britanske prestonice, Pert nije imun na bezbednosne pretnje.

- Čak su i iz Savezne vlade rekli da moramo biti svesniji opasnosti i oprezniji. Ako tako mogu da se izrazim, ni mi nismo imuni na pretnje po bezbednost građana i gradske vlasti Perta, pa bi stoga da radije budu proaktivne, nego reaktivne. Takođe, još tešnje ćemo sarađivati sa Federalnom policijom i sa policijom Zapadne Australije - istakao je Lamsden.

Mesečni snimci

Tehnologija prepoznavanja lica omogućiće organima javnog reda da brže reaguju u slučaju potrebe. Snimci kamera biće u sistemu 31 dan, nakon čega će biti presnimavani.
Gradske vlasti, takođe, kažu da će ove kamere moći da mere aktivnost vozila i pešaka u saobraćaju, što će biti od velike koristi prilikom planiranja gradske infrastrukture.

Čuvaju živote i pune budžet

Saobraćajne kamere koje su nadležni za bezbednost u saobraćaju instalirali prošle godine širom Melburna, pokazale su se kao prave "zlatne koke" za državni budžet, jer se dnevno na wih "upeca" i više od stotinu vozača.

Statistika pokazuje da samo saobraćajna kamera na raskrsnici King i La Trob, ulica u centru Melburna, koja je instalirana u februaru prošle godine, po broju izdatih kazni premašila "ozloglašenu" na Čedston roudu.

printscreen
Milion dolara uloženo u inovativni program

U periodu od jula do septembra taj uređaj registrovao je 10.796 prekršaja, na osnovu čega je od vozača naplaćeno 2,6 miliona dolara! Kamera na raskrsnici Vorigal i Bitsford roud u Čedstonu bila je omražena među vozačima počto je tokom poslednje tri godine, u proseku na svaka tri meseca, registrovala po 8.000 saobraćajnih prekršaja.

Najveći broj kršenja propisa kamere registruju u zonama ograničenja od 40 km/h, a većina vozača tuda je prolazila brzinom većom do 10 km/h od dozvoljene. Naravno, nadležni tvrde da su saobraćajne kamere u centru Melburna pomogle da se promeni ponašanje vozača, koji su sada pažljiviji i odgovorniji za volanom.

- Saobraćajne kamere imaju izuzetno važnu ulogu u promenama navika vozača i pomažu bezbednosti na našim putevima - kaže portparolka Ministarstva pravde Ešli Braun.

- Međutim, razočaravajuće je što imamo više od 10.700 vozača koji su rizikovali svoje i tuđe živote prolaskom kroz crveno svetlo na semaforu.

printscreen
Zlatne koke: Kamere su na svim saobraćajnicama

Kazne u porastu

Tokom prošle godine broj kazni za vožnju kroz crveno premašio je 305.758 i veći je za čak 22.000 nego 2017. godine.

- Kamere čuvaju živote - poručuje portparol policije Martin Kej.

- Zahvaljujući njima prošle godine u Viktoriji registrovan je najniži broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. U društvu postoji konsenzus da gubimo previše ljudskih života na putevima, onda moramo da budemo još rigorozniji i odlučniji da se smanji broj prekršaja u prekoračenju brzine - kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online