Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.02.2019.
11:37
Vestionline, b92.net A

Avganistan: Šta ako Amerikanci stvarno odu?

Direktni pregovori u koje je administracija SAD ušla s talibanima otvar pitanje da li će odlazak američkih trupa Avganistan prepustiti tim ekstremistima.

EPA/Jawad Jalali
Teroristički napad u Avganistanu (Foto: Arhiva)

Maerikancu inače, podseća se, ulaskom u rat još 2001. godine, želeli te uste brutalne ekstremiste odande da izbace.

Prema rečima glavnog američkog pregovarača Zalmana Halilzada, podrazumeva se da, pre eventualnog povlačenja trupa, talbani pruže garantije da Avganistan više nikada neće postati teroristička baza.

I dok diplomate i vojni zvaničnici izražavaju oprezni optimizam, istovremeno se pitaju da li će se talibani i vlada u Kabulu ikada dogovoriti da zajednički formiraju vladu, piše "Njujork tajms". 

Niko, takođe, nije siguran da li su talibani dovoljno jedinstveni da bi mogli da pruže bilo kakve garancije. Pored njih, u zemlji deluje oko 20 ekstremističkih grupa, među kojima i ogranci Al Kaide i Islamske države, pa o povlačenju treba razmišljati tek kada, možda i nakon par godina, domaće avganistanske snage postanu sposobne da se sa takvima nose. 

Američke obaveštajne službe procenjuju da bi potpuno povlačenje Amerikanaca već u roku od dve godine dovelo do terorističkih napada na SAD i taj podatak Trampovi savetnici koriste da bi ga uverili da neke protivterorističke snage ipak treba da ostanu u Avganistanu. 

U slučaju da zaista dođe do nekakvog napada na američkom tlu odgovornost bi, kažu oni, pala na Trampa. 

Pregovori sa talibanima su se ubrzali nakon što je Tramp naložio Pentagonu da prepolovi broj vojnika u Avganistanu, kojih je sada 14.000. Trampu je, nakon epiloga sa blokadom federalne vlade, potrebna neka pobeda na planu spoljne politike, pa možda neće imati strpljenja za diplomatiju, konstatuje Njujork tajms. 

Pitanje koje se pritom nameće je da li Trampova administracija želi samo da povuče trupe, ili da obezbedi postizanje sveobuhvatnog rešenja za Avganistan. 

Iako mnogi smatraju da su lokalne snage dovoljno snažne da suzbiju talibane, avganistanski predsednik Ašraf Gani je, još pre godinu dana, rekao da bi bez američke podrške njegova vlada kolabirala, a vojska izdržala najviše šest meseci. 

Zabrinutost Ganija potvrđuje i pismo koje je on ove nedelje uputio Trampu, u kome pristaje na smanjenje američkog prisustva - što znači i troškova koji dostižu dve milijade dolara godišnje - ali predlaže da ipak ostane oko 3.000 vojnika, da bi se, kako ukazuje, ispunili ciljevi zbog kojih su došli 2001. godine. 

S druge stane, Ganijeva opozicija u Kabulu podržava američke planove sa talibanima, a njega nastoji da prikaže kao prepreku za mir i tvrdi da se on pregovorima protivi jer bi mu kvare planove da osvoji novi mandat. Zvaničici Ganijeve vlade uzvraćaju, međutim, da opozicija podržava pregovore jer u njima vidi šansu da dobije mesto u prelaznoj vladi, iako time ugrožava stabilnost. 

Rat u Avganistanu traje više od 17 godina, što je duže nego prvi i drugi svetski rat i korejski rat zajedno, i najduži je vojni sukob koji su SAD vodile u istoriji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online