Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.01.2019.
22:35
Tanjug, Vestionline A

Tužbe protiv SPC za pedofiliju u sudu u Londonu

Visoki sud u Londonu primio je polovinom januara šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve zbog pedofilije, što je za istoričara Aleksandra Rakovića vrlo čudno, posebno zbog toga što Eparhija SPC u Velikoj Britaniji nema nikave veze sa slučajevima navodne pedofilije.

A. Čukić
Vladika Kačavenda

U središtu tužbe su skandali koji su vezani za umirovljenog episkopa zvorničko-tuzlanskog vasilija (Kačavende), dok se postojeći predmeti ne odnose na vladiku Pahomija, ali se ne isključuje mogućnost da će druge tužbe uključiti i one koji tvrde da ih je Pahomije zlostavljao. 

Tužbe koje su u ime šestoro žrtava seksualnog nasilja - dvojice đakona i članova porodice oštećenih - u londonskom sudu podneo advokat Mladen Kesar temelje se, kako prenose pojedini beogradski mediji, na činjenici da za ovaj delikt nisu odgovorni počinioci lično, već SPC kao organizacija. 

"Večenje novosti" pišu da je pravni osnov za nadležnost suda u Londonu nađen u faktu da je SPC prepoznata i pred pravnim sistemom Velike Britanije, budući da na prostoru ove države ima svoju eparhiju. 

Mladen Kesar, advokat koji zastupa oštećene, rekao je za Radio Slobodna Evropa da sada tužena strana treba da odgovori na tužbu, a onda će se sud odrediti kako će se parnica voditi. 

- To može biti na neki način prekinuto ili promenjeno od tužitelja i tuženika, tako da oni mogu podneti sudu zahteve za razne proceduralne radnje i to će odrediti način na koji ce parnica biti vodena - rekao je Kesar.

Istoričar i nekadašnji koordinator Međureligijskog saveta Vlade Srbije Aleksandar Raković kaže za Tanjug da se ranije nije dešavalo da neko tuži SPC u inostranstvu, te da bi bilo logično da se utvrdi pojedinačna odgovornost za navode o pedofiliji. 

- Ne vidim logiku da se tuži cela institucija koja sama izričito i oštro osuđuje pedofiliju, a ne traži se pojedinačna odgovornost - kaže Raković. 

Još se, navodi, ne zna kako će se sud u Londonu odnositi prema tome i da li će pokrenuti postupak. 

Pitanje je, kaže, da li oštećeni i njihove porodice, uz sve uvažavanje njihovog bola, imaju predstavu da mogu biti akteri neke šire geopolitičke igre koja se koristi protiv interesa SPS, Srbije i Republike Srpske, te da se kroz tužbu protiv SPC u celini radi na njenoj kompromitaciji. 

Postavlja se, dodaje, pitanje da li tu postoje zakulisne radnje koje nisu dobronamerne prema SPC kao instituciji srpskog naroda, s obirom da su slučajevi pedofilije marginalni slučajevi u okviru SPC, uprkos tome što se radi o teškom ugrožavanju prava nekih osoba. 

Pita se da li će se u ovom slučaju neko zloupotrebiti porodičnu bol, tugu, osećaj ogromne žalosti da bi to iskoristio za podrivanje Republike Srpske, Srbije i SPC. 

- To se ja pitam, čudan mi je redosled koraka. Ne vidim logiku ukoliko se radi o dobroj nameri - kaže Raković.

Mediji podsećaju da odgovornost pojedinih vladika SPC, koji su bili prijavljeni za pedofiliju, do danas u Srbiji nije sudski utvrđena. 

Vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić je 2006. godine osloboden optužbi za seksualno zlostavljanje četiri decaka. 

Nakon maratonskog sudskog postupka, Opštinski sud u Nišu je Pahomija, koji je sve vreme negirao krivicu, u dva od četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva predmeta nastupila zastara.

Vladika Kačavenda iz Republike Srpske je pre nekoliko godina penzionisan zbog umešanosti u podvođenje maloletnika. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online