Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.01.2019.
09:00
Vestionline A

Filip: Francuska planira uvođenje strožih zakona o protestima

"Francuska planira da uvede zakon kojim se pojačavaju sankcije za neprijavljene proteste, kao odgovor na nasilne demonstracije 'žutih prsluka'", izjavio je sinoć francuski premijer Eduar Filip.

Tanjug/AP
 

Filip je za državnu TF1 televiziju rekao da je neophodno sačuvati pravo na demonstracije u Francuskoj i sankcionisati one koji krše zakon, preneo je Rojters. 

- Zato se vlada zalaže za ažuriranje zakona kako bi se sankcionisali oni koji ne poštuju obavezu da najave proteste, oni koji učestvuju u neprijavljenim protestima, oni koji dolaze na proteste sa fantomkama - rekao je Filip. 

On je dodao da bi vlada mogla da novi zakon izradi na osnovu već postojećeg zakona protiv fudbalskih huligana, prema kojem se pojedincima može zabraniti odlazak na stadion. 

Filip je rekao da bi novi zakon mogao da bude predstavljen već u februaru. 

On je dodao i da će razbojnici koji su odgovorni za nemire i materijalnu štetu u Parizu i drugim gradovima, u kojima su opljačkane radnje ostećene banke, biti primorani da plate za štetu koju su izazvali. 

Protesti "žutih prsluka" počeli su u subotu mirno u Parizu, ali se to promenilo kada su demonstranti gađali predmetima policiju, koja je postavila barikade na mostovima preko Sene, i zapalili kante za đubre na otmenom Bulevaru Sen Žermen.

Policija je ispalila suzavac kako bi sprečila stotine demonstranata da pređu reku i stignu do zgrade parlamenta, prenosi Rojters.

Francuske bezbednosne snage gađale su i šok bombama učesnike prvog protesta ove godine.

Iznad Muzeja Orsej i kupole Francuske akademije nadvio se dim kada je policija, skoro nevidljiva na početku demonstracija, krenula na demonstrante, čim su oni skrenuli sa unapred dozvoljene rute. Jedan restoran na obali reke Sene je zapaljen, a jedan policajac je ranjen kada ga je udario bicikl, koji je bačen sa ulice iznad obale reke.

Policijski brodovi patrolirali su rekom, dok su na Bulevaru Sen Žermen na levoj obali Sene zapaljeni motocikli i automobili. Do čarki između policije i učesnika protesta došlo je i u Kanu, a hiljade ljudi okupilo se i u Bordu, Ruanu i Marseju, mada je broj okupljenih delovalo daleko manji od onog kakav je viđen u prvim nedeljama protesta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online