Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.12.2018.
17:35
sputniknews.com, Vestionline A

"Problem Idliba biće rešen za godinu dana nakon odlaska SAD"

"Situacija u sirijskom Idlibu biće rešena u roku od godinu dana nakon povlačenja američke vojske iz Sirije", ocenio je u subotu bivši ambasador Velike Britanije u Siriji Piter Ford.

pixabay.com
 

- Mislim da će situacija u Siriji 80-procentno biti rešena nakon nedavnog poteza SAD. Poslednji čvor, Idlib, biće težak za rešavanje, ali ja ipak verujem da će uz saradnju Turske, Rusije i Irana situacija biti rešena u roku od godinu dana - izjavio je Ford. 

Bivši britanski ambasador je naveo da će problemi koji nadalje očekuju Siriju biti obnova zemlje i sprečavanje ponovnog rađanja terorizma. 

- To su ogromni problemi i veoma se plašim da zapadne zemlje neće pomoći u njihovom rešavanju. I još gore od toga, pokušaće da spreče obnovu Sirije - upozorio je Ford.

On je naglasio da je potpuno saglasan sa stavom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da je odbijanje Zapada da pomaže Sirijcima da obnove uslove normalnog života u svojoj zemlji kontraproduktivno.

- To je potpuno tačno i svi koji su nepristrasni treba da se slože s tim. Ako je Sirija slaba, pogoršavaju se uslovi za sirijsku Vladu i njene oružane snage da sačuvaju kontrolu nad ekstremistima i da se izbore s masovnom nezaposlenošću za koju postoji velika verovatnoća. To takođe povećava verovatnoću da se izbeglice neće vratiti i da će Siriji biti potrebni ljudi. Ekonomija i društvo se neće obnoviti, dok god su milioni Sirijaca izvan zemlje. Kada zapadne zemlje pokušavaju sankcijama da blokiraju pozitivno ekonomsko obnavljanje Sirije, to je novi veliki skandal i to je potpuno kontraproduktivno - ocenio je bivši ambasador. 

Ford je takođe podsetio da su sada gotovo sve arapske zemlje spremne da se Sirija vrati u Arapsku ligu. Jedini izuzetak je, napominje on, Katar koji je godinama podržavao "Muslimansku braću" i vodi propagandu protiv sirijske Vlade preko svojih medija. 

Ford je dodao da Katar neće biti srećan zbog povratka Sirije u Ligu, pošto "finansira i šalje teroriste u Idlib", ali da neće ni ometati taj povratak, jer ima u vidu to da su ostale zemlje Persijskog zaliva spremne da je prime natrag u organizaciju. 

Prema njegovim rečima, Saudijska Arabija je "prenatrpana" zbog rata u Jemenu i povukla se zbog slučaja novinara Džamala Hašogija koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ford smatra da Rijad ne može sebi da dozvoli da bude izolovan i da će tražiti nove prijatelje u Damasku. 

U četvrtak su Ujedinjeni Arapski Emirati obnovili rad svoje diplomatske misije u Damasku, koja je bila zatvorena 2012. godine. Primer Abu Dabija uskoro bio mogao da sledi i Bahrein. Razni izvori u Arapskoj ligi naveli su da se za sada vode nezvanični razgovori o obnavljanju članstva Sirije u radu te organizacije. 

U petak je televizijski kanal "El Majadin" saopštio da je Saudijska Arabija, koja se smatra glavnim protivnikom sirijskih vlasti u arapskom svetu, saopštila da neće sprečavati povratak Damaska u okrilje organizacije. 

Arapski Parlament je pozvao savet Lige arapskih država da vrati Siriju u organizaciju nakon sedam godina pauze. Članstvo Sirije u Arapskoj ligi zamrznuto je u novembru 2011. godine zbog sukoba vladinih snaga i oružanih formacija opozicije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online