Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.12.2018.
00:48
Radio Slobodna Evropa A

Bitka za Siriju: Amerikanci odlaze, Asad najveći dobitnik?

Povlačenje američkih snaga iz Sirije stvoriće prazninu koju bi mogla dovesti do novog rasplamsavanja sukoba u sedmogodišnjem ratu, ali i do ugrožavanja bezbednosti na čitavom Bliskom istoku, smatraju vodeći svetski mediji.

EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF
 

"Menja se geopolitika Bliskog istoka"

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o završetku angažmana oko 2.000 vojnika u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država ostaviće sirijske Kurde, dosadašnje najbliže američke saveznike, izložene udarima sirijskog režima potpomognutog od Irana i Rusije, Turske i opozicioniih snaga koje ona podržava i, vrlo izvesno, oporavljenih snaga ID.

Američko povlačenje moglo bi takođe da stvori utisak da podrška Vašingtona saveznicima u regionu nije više toliko čvrsta kao što je nekad bila, što bi stvorilo priliku za Iran, Tursku i Rusiju da pojačaju svoj uticaj na Bliskom istoku i stvore daljnju nestabilnost, pišu mediji.

"Kurdi, koji su bili među najvećim dobitnicima sirijskog rata, mogli bi najviše da izgube povlačenjem američkih snaga koje su im pomogle u borbi protiv terorista Islamske države i odbijanju njihovih protivnika Ankare i Damaska", kaže Rojters u analizi.

Kurdi upozoravaju da teroristi Islamske države, od kojih su uz američku pomoć oslobodili veliki prostor na severu i istoku Sirije, nisu u potpunosti poraženi uprkos Trampovom proglašenju pobede nad njima, i da je vrlo moguće da će pokušati da povrate deo izgubljenih teritorija. Pored toga, Kurdi - etnička grupa koja broji najmanje 30 miliona pripadnika koji kao manjina žive u Siriji, Turskoj, Iraku i Iranu - vrlo brzo bi mogli biti na udaru pobunjenika koje podržava Turska.

Kurdi, koji se nikada nisu pridružili sirijskoj opoziciji u borbi protiv režima, mogli bi da se okrenu prema Damasku, ali ni tu ne mogu da očekuju mnogo, jer sirijski lider Bašar al Asad ne deli njihovu viziju federalnog uređenja države, smatra Rojters.

"Asad, koga mnogi vide kao najvećeg dobitnika posle američkog povlačenja, je zajedno sa svojim saveznicima Iranom i Rusijom već bacio oko na vraćanje teritorija pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), a koje pokrivaju jednu trećinu Sirije i bogate su obradivom zemljom, naftom i vodom", dodaje Rojters.

"Njujork tajms" piše da je američko povlačenje iz Sirije preokrenulo geopolitiku Bliskog istoka.

"Rezultat bi mogao biti niz novih balansiranja: Izrael pokušava da okrene Rusiju protiv Irana, Turska pokušava da suoči Rusiju i SAD, a Sirija koristi Kurde protiv Turske. Rusija bi mogla biti najveći dobitnik posle američkog odlaska, koji bi je ostavio kao jedinu globalnu supersilu u Siriji i obnovio njen status iz sovjetske ere kao igrača na Bliskom istoku", smatra američki list.

"Ali dok Moskva i Teheran dobijaju kratkoročno, kraj rata u Siriji će ih verovatno dovesti u sukob jer će njihova podrška Asadovom režimu ustupiti mesto suprotstavljenim interesima - Rusija želi jaku vladu u Damsku lojalnu Moskvi, a Iran želi slab režim kojem može nametnuti svoju volju", zaključuje njujorški list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online