Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.12.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Krijumčari režiraju dramu

Međunarodna krijumčarska mreža ljudi u potpunosti upravlja migrantskom krizom, a novi talas izbeglica ka Balkanu treba očekivati već u martu sledeće godine kada će iz Turske krenuti veliki broj porodica, tvrdi u razgovoru za "Vesti" Gordan Paunović, direktor Info parka - Centra za migracije u Beogradu.

EPA
Evropa kao cilj: Migranti u Beogradu

- Nema tu geopolitičkih igara velikih sila ili država koje su na migrantskom putu, već isključivo interesi fantastično organizovane krijumčarske mreže koja od početka do kraja te rute vuče konce potplaćujući i policiju i carinske službe, uključujući i one zemlje sa "najtvrđim granicama" poput Mađarske ili Hrvatske - ističe za "Vesti" Gordan Paunović.

Procena je, kaže, da je 2015. na krijumčarenju migranata ostvaren profit od oko pet milijardi dolara, a da je ta brojka ove godine nekoliko puta veća:

- Obrt novca u migracionom toku od Bliskog istoka do Zapadne Evrope i ove i prošle godine bio je najmanje deset milijardi dolara zato što su drastično poskupele usluge švercera. Krijumčari su ranije rutu od Kabula do Balkana naplaćivali 1.000, a danas 10.000 dolara.

Prema njegovim rečima, Srbija je na tom putu najmanje zahvaćena korupcijom zato što se i najmanje "brani" od migranata.- Na ulazu u Srbiju više skoro pa da i ne postoji kontrola granice. Krajem 2016. i 2017. taj prostor su, zahvaljujući finansijskoj pomoći EU, čuvali pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije, ali EU je procenila da se evropske granice brane u Hrvatskoj, pa su ukinuli tu vrstu finansijske pomoći nakon čega su ove snage povučene - ističe Paunović.

Procene Info parka su da je kroz Srbiju ove godine prošlo oko 20.000 migranata.
- Broj migranata na Zapadnom Balkanu raste zbog veoma restriktivne situacije na granici Hrvatske. U Srbiji ih je, u 16 kampova, oko 4.500. Mnogo dramatičnija situacija je u BiH, gde je trenutno hiljadu migranata više. Nedavno je u Bihaću, u krugu napuštene fabrike, otvoren Centar Bira. Šatori i kontejneri za oko 2.100 migranata su smešteni u jednu halu i to je tempirana bomba. Pre nekoliko dana tamo je zabeležena tuča u kojoj je učestvovalo stotinak migranata, a jedan je izboden nožem - upozorava Paunović.

Tortura u Hrvatskoj

Na osnovu informacija koje dobijaju od migranata koji su bezuspešno pokušali da pređu granicu sa Hrvatskom, u ovoj zemlji je na delu drastična primena sile.
- Čak 99 odsto migranta koji su vraćeni sa granice sa Hrvatskom opisivali su da su prošli kroz ozbiljnu torturu: prebijani su, vređani, oduzimani su im telefoni. Po toj brutalnosti su umnogome prevazišli Bugarsku i Mađarsku - kaže Gordan Paunović.

Bez šansi za azil

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl želi da uvede novu meru prema kojoj izbeglice koji koriste usluge krijumčara za dolazak u Evropu ne treba da imaju bilo kakve šanse da dobiju azil. Prema Europolu, više od 90 odsto izbeglica koje su dospele u Evropu, koristile su usluge švercera.
- U nekom trenutku je svaka izbeglica, koja je pošla na put ka Evropi, koristila pomoć krijumčara - ukazuje za "Kronen cajtung" i advokat Georg Birstmajer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online