Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.12.2018.
13:41
Vestionline, Tanjug A

Napadač u Strazburu uzvikivao "Alahu akbar" (FOTO,VIDEO)

Muškarac koji je osumnjičen da je izveo napad u Strazburu u utorak uveče uzvikivao je "Alahu akbar" (Bog je veliki) dok je pucao, izjavio je danas pariski tužilac Remi Hajc.

EPA/PATRICK SEEGER
 

- S obzirom na metu, njegov način operisanja, njegov profil i svedočenja onih koji su ga čuli kako uzvikuje "Alahu akbar", antiteroristička policija je pozvana na akciju - rekao je on danas novinarima, prenosi Rojters.
 

Policija je osumnjičenog identifikovala kao Šerifa Šekata (29), rođenog u Strazburu, čije je ima na listi obaveštajnih službi za praćenje osoba potencijalno opasnih po bezbednost.

Hajc je rekao i da je napadač ranjen u ruku tokom razmene vatre s francuskim vojnicima u centru Strazbura, a da je potom oteo taksi vozilo u drugom delu grada.

Tužilac je naveo i da je napadač bio naoružan pištoljem i nožem, koje je koristio za napad na žrtve, prenosi AP.

Majka, otac i dvojica braće osumnjičenog za pucnjavu u Strazburu, zadržani su u pritvoru zbog ispitivanja, javlja Rojters, pozivajući se na izvore bliske istrazi.


Prethodno su francuske vlasti saopštile da je naoružani napadač, tokom pucnjave na Božićnom vašaru, ubio tri osobe i ranio 13, ali je Hajc rekao da je potvrđena smrt dve osobe, dok su trećoj osobi moždane funkcije ugašene.

Tužilac je rekao i da je policija pronašla ručnu bombu, pušku i četiri noža tokom pretrage kuće osumnjičenog u utorak ujutro.

Policija je nameravala da ga stavi u pritvor u okviru istrage o ranije počinjenom ubistvu, navodi AP.

U međuvremenu, portparolka nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da Nemačka nema informacije koje bi ukazivale da muškarac koji je osumnjičen za napad na Božićni vašar u Strazburu ima islamističku pozadinu.
 

Francuski državljanin koji je osumnjičen za sinoćni napad u centru Strazbura bio je u zatvoru u Nemačkoj 2016. i 2017. godine zbog krađe, a u Francusku je deportovan 2017, saopštila je portparolka nemačke kriminalističke policije BKA.
 

Ona je navela da je osumnjičeni 29-godišnji francuski državljanin poznat francuskim vlastima kao radikalizovani islamista.

Rekla je i da nemačke vlasti blisko sarađuju sa francuskim zvaničnicima, dok se nastavlja potera za napadačem, koga su francuske vlasti identifikovale kao Šerifa Šekata.

Motivi napada, izvedenog u Strazburu u utorak nešto pre 20:00 sati, još nisu utvrđeni, ali je Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo istragu za "ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom" i "zločinačko terorističko udruživanje".

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na "vanredan u slučaju napada".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online