Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.12.2018.
09:44 >> 14:43h
b92.net, Vestionline A

Opsadno stanje, hapšenja širom Francuske (FOTO/VIDEO)

Tokom protesta "žutih prsluka" u Francuskoj uhapšeno je oko 700 ljudi, od kojih 575 u Parizu, među kojima su 272 osobe zadržane u policiji.

Tanjug/AP
 

Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, tokom protesta u Parizu od jutros je uhapšeno 548 ljudi, a 272 osobe su zadržane u policiji. Istovremeno tje okom protesta "žutih prsluka" u Briselu preventivno uhapšeno oko 70 osoba, javljaju francuski mediji.

Snage reda sprovode od jutros kontrole na punktovima na kojima se demonstranti okupljaju, i tom prilikom oduzimaju demonstrantima opremu kao što su zaštitne naočare, kacige i sprejevi. 

Francuski mediji procenjuju da na današnjim protestima učestvuje manje demonstranata nego na protestima prošle subote, jer je danas u podne procenjeno da je na ulice u francuskim gradovima izašlo 31.000 demonstranata, dok ih je 1. decembra sredinom dana bilo 36.000. 

Francuske snage reda u potpunosti su blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate. Time je policija onemogućila "žutim prslucima" da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima. 

"Žuti prsluci" su danas izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju "preteranim", i žale što im je "onemogućeno da protestuju". Do Jelisejskih polja se i dalje može stići uskim bočnim ulicama, ali Trg Etoal, gde je policija pre podne ispalila suzavac na demonstrante, ostaće blokiran do kraja dana, navodi "Figaro". 

Tanjug/AP
 

Pariski list prenosi i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera "žutih prsluka", Žilijena Terijea, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu. Lokalni mediji prenose da je u Grenbolu uhapšeno od 15 do 20 osoba, a da se okupilo između 500 i 1.000 demonstranata, kao i da je situacija napeta. 

Oko 2.000 pripadnika pokreta "Žuti prsluci" učestvovalo je danas u mirnom protestu u Marseju na jugu Francuske gde im se pridružilo desetak vozila hitne pomoći kao znak podrške, prenela je agencija Frans pres na licu mesta.

Tanjug/AP
 

Demonstranti su uzvikivali "Makron, ostavka", a neki od njih su rekli novinarima da nisu došli da razbijaju već da iskažu nezadovoljstvo u ime svih građana, zaposlenih, nezaposlenih, penzionera i mladih. 

Oko 600 policajaca bilo je raspoređeno na protestu u Marseju. Francuski mediji su preneli da je održan protest i na Korzici. 

Protesti su danas organizovani širom Francuske na poziv pokreta "Žuti prsluci" koji su nezadovoljni opštom politikom predsednika Emanuela Makrona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online