Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.12.2018.
00:25
Đ. Barović - Vesti A

Da li će biti optužnica zbog trgovine organima? Ima dokaza, fali volja

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, upozorava da vreme curi i da će Specijalno tužilaštvo za zločine OVK za nekoliko meseci doneti odluku da li podiže ili odustaje od optužnica za "Žutu kuću".

youtube/ VerumTV
Mesto strave i užasa: "Žuta kuća" u selu Ribe na severu Albanije

Navodi da postoji izveštaj u kojem se nalaze intervjui sa osmoricom Albanaca, boraca OVK, koji svedoče o svom učešću u trgovini organima, a da radna grupa Odbora za KiM ima jedinstvenu kompletiranu bazu podataka o svim zločinima.

- Specijalno tužilaštvo ima pristup arhivi Haškog tribunala, arhivi Unmika i ostalom. Mi ćemo dostaviti sve što se od nas bude tražilo - kaže Drecun za "Vesti".

U dosijeu "Žuta kuća" nalaze se svi podaci o istrazi i prikupljenim činjenicama na terenu, a Odbor je pre mesec dana to dostavio i novinarima.

- U tom dosijeu je bio i izveštaj forenzičkog tima koji je radio uviđaj u "Žutoj kući". U tom timu je bio i Mati Ratikainen, tadašnji šef istražnog tima Haškog tribunala - kaže Drecun i podseća da je upravo Ratikainen porodicama kidnapovanih i nestalih rekao da "ima napretka i da znaju gde se tela nalaze".

youtube/ VerumTV
 

U zaključku tog izveštaja se navodi da je krv koja je nađena u kuhinji reagovala na luminol.
- Ova supstanca korišćena je da bi se uočila krv koju ljudsko oko ne može da vidi na eventualnim mestima. Dakle, našli su krv u "Žutoj kući" - istakao je Drecun gostujući u jutarnjem programu RTS.

Predsednik Odbora za KiM ističe da su u posedu izveštaja iz 2003. koji je označen kao poverljiv dokument, a odnosi se na detalje posete šefa odeljenja za istrage Haškog tribunala Patrika Lopeza Teresa i njegovog sastanku sa direktorom odeljenja za pravdu Unmika Emonom Smitom.
- Oni navode osam svedoka Albanaca i znaju celu priču. To pokazuje koliki je stepen zataškavanja.

Prvi tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević kaže za "Vesti" da Drecun iznosi podatke do kojih je Tužilaštvo došlo još pre desetak godina.

- Prvobitno su te istrage bile usmerene kao mogući dokaz u procesu koji se u Hagu vodio protiv Ramuša Haradinaja, ali Tužilaštvo nije uspelo da prikupi valjane dokaze. Prva opstrukcija je bila politička, od odbijanja UN da nam se dostave podaci haških istražitelja oko "Žute kuće" do direktnog odbijanja tadašnjeg albanskog tužioca da zajedno sa nama sprovede istragu. Tada sam zatražio da se proveri 11 mesta za koja smo sumnjali da su se tamo nalazili posmrtni ostaci žrtava sa Kosova. Posle toga sam pozvao Dika Martija da bih mu predao sve što smo prikupili - ističe Vukčević.

Dodaje da je i tada Marti upozorio na problem sa svedocima:

- Postoji kliše. Prvo im se nudi novac, onda im se preti, a na kraju se ubijaju. To su obeležja mafije.

Vukčević ipak očekuje da će Specijalni sud uskoro započeti rad.

Saslušano 500 svedoka

Vladimir Vukčević kaže da je Specijalno tužilaštvo za zločine OVK zahvaljujući srpskim kolegama saslušalo oko 500 svedoka.

- Princip je bio sledeći: tužilac Vilijemson kaže koji svedok mu je potreban, a onda ga mi obezbedimo preko posebne službe. Vilijemson je došao do podataka da su ubistva činjena, ali da još treba dosta da se radi da bi se došlo do relevantnih dokaza. Neozbiljna Drecunova priča o osam svedoka, kada ih je mnogo više - navodi Vukčević.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online